iPhone 6S Plus vs Galaxy Note 7: smartphonegiganten vergeleken

Lars Paijmans
16 augustus 2016, 20:30
6 min leestijd
iPhone 6S Plus vs Galaxy Note 7: smartphonegiganten vergeleken

Samsungs Galaxy Note 7 is vanaf vandaag te bestellen, een forse smartphone die rechtstreeks zal gaan concurreren met de iPhone 6S Plus en over een tijdje met de iPhone 7 Plus. Hoe verhouden de twee zich tot elkaar?

Lees verder na de advertentie.

iPhone 6S Plus vs Galaxy Note 7

Vanaf vandaag kun je de Galaxy Note 7 bestellen in Nederland, terwijl de iPhone 6S Plus al bijna een jaar lang verkrijgbaar is. In deze vergelijking zetten we de twee toestellen tegenover elkaar en vergelijken we ze op het gebied van design, camera, accuduur, scherm, specificaties en software. Houd er wel rekening mee dat Apple over minder dan een maand de iPhone 7 Plus onthult, waar we aan het einde van deze iPhone 6S Plus vs Galaxy Note 7 vergelijking nog even kort op ingaan.

iPhone 6S Plus vs Galaxy Note 7

Design: een kwestie van smaak

Over smaak valt niet te twisten, en dat gaat ook op als je smartphones met elkaar gaat vergelijken op het gebied van design. De iPhone 6S Plus heeft een kenmerkend uiterlijk dat ondanks het formaat behoorlijk dun is en toch stevig blijft.

Ook ligt het toestel lekker in de hand, wat deels te danken is aan de afgeronde randen. Qua design doet de Note 7 denken aan de kleinere Galaxy S7, net zoals de iPhone 6S Plus iets weg heeft van de iPhone 6S. De Note 7 heeft een glimmende achterkant, en aan de onderkant een uitsparing voor de stylus. Ook hier zorgen de afgeronde randen ervoor dat je het toestel gemakkelijk vast kunt houden, ondanks het relatief grote formaat.

Scherm

Het schermformaat van de Galaxy Note 7 is met 5,7 inch net iets groter dan de iPhone 6S Plus, die een 5,5 inch-display heeft. De resolutie van de Note 7 ligt met 2560 bij 1440 pixels ook wat hoger dan de 1920 bij 1080 pixels waar de iPhone 6S Plus het mee moet doen. Door de hoge resolutie van de Note 7 krijg je een hoge pixeldichtheid, waardoor beelden erg scherp ogen en je afzonderlijke pixels nauwelijks meer kunt onderscheiden. Erg zwaar rekenen we dit verschil in resoluties echter niet mee, omdat je dit nauwelijks zult merken op een scherm van dit formaat.

Het nadeel van een dit betere scherm is dat het wel meer van de accu vraagt dan het 1080p scherm van de iPhone. Waar de Note 7 zich met het scherm wel onderscheid is de always on-functie. Het scherm van de Note 7 staat net als dat van de Galaxy S7 altijd aan, zodat je bijvoorbeeld altijd een klok of je agenda erop kunt weergeven. De iPhone 6S Plus is de grootste deel van de tijd gewoon een zwart display.

iPhone 6S Plus vs Galaxy Note 7

Specs

Specificaties vergelijken van een iPhone met een Android-toestel is altijd lastig, omdat Apple de soft- en hardware altijd zo goed op elkaar afstemt dat ze er betere prestaties mee kunnen bewerkstelligen. Dit neemt echter niet weg dat de Galaxy Note 7 uitstekende hardware heeft om mee te werken.

Zo loopt het toestel op de Exynos 8890-chip met 4GB RAM. De iPhone 6S Plus is uitgerust met de A9-chip van Apple en moet het doen met 2GB aan RAM. Dit is op papier een groot verschil in werkgeheugen, maar door de correcte afstemming zul je dit niet zo snel merken. Als je echter veel apps tegelijk gebruikt en continu schakelt, zal de 4GB RAM van de Note 7 geen overbodige luxe zijn.

Ook nieuw bij de Note 7 is de irisscanner, die je naast de vingerafdrukscanner kunt gebruiken om veilig in te loggen op je toestel. De 6S Plus heeft de Touch ID-vingerafdrukscanner als veilig hulpmiddel om je toestel snel te kunnen ontgrendelen. De iPhone 6S Plus heeft een niet uitbreidbaar geheugen, dat varieert van 16GB tot 128GB. Bij de Note 7 kun je zelf kiezen hoe groot je de opslag maakt, dankzij het micro-sd-slot die maximaal 256GB aan kan. De Note 7 heeft standaard 64GB aan intern geheugen.

iPhone 6S Plus vs Galaxy Note 7

Software: Android en iOS

De iPhone 6S Plus draait uit de doos op iOS 9, terwijl de Note 7 lanceert met Android 6.0 (Marshmallow). Beide toestellen staan echter te trappelen om aan de slag te kunnen met iOS 10 en Android Nougat. De twee grote updates voegen weer allerlei verbeteringen toe, maar zijn lastig met elkaar te vergelijken.

In de regel kun je stellen dat iOS altijd gericht is op gebruikersgemak, maar daardoor wel een stuk beperkter is dan Android. Zo kun je op Android gemakkelijk het apk-bestand van een app installeren, terwijl je op iOS overgeleverd bent aan de genade van de App Store. Wel zijn de testversies van zowel iOS 10 en Android Nougat al erg stabiel, wat een goed voorteken is voor als de updates publiekelijk beschikbaar komt.

Camera

De Galaxy Note 7 heeft een 12 megapixel-camera op de achterkant en schiet selfies met de 5 megapixel-frontcamera. Ook de iPhone 6S Plus heeft een 12 megapixelcamera, die dankzij een verbeterde sensor meer licht opvangt in het donker. De frontcamera staat ook op gelijke voet met de Note 7 met 5 megapixels. Natuurlijk spelen meer factoren een rol voor wie het mooiste plaatje schiet, zoals de sensor en optische beeldstabilisatie. Beide camera’s zijn in ieder geval in staat om 4K video’s op te nemen.

iPhone 6S Plus vs Galaxy Note 7

Accuduur

De Galaxy Note 7 heeft een niet-verwijderbare accu met een capaciteit van 3500 mAh. Bovendien ondersteunt het toestel Fast Charging, zodat je hem snel kunt opladen. Zoals gezegd vraagt het scherm van de Note 7 wel meer stroom dan dat van de iPhone 6S Plus, al heeft Apples toptoestel wel een stuk minder capaciteit om mee te werken met de 1715 mAh-accu.

Een veelgehoorde klacht over de iPhone 6S Plus is dat de accu het krap een dagje volhoudt. De Note 7 gaat hier op papier dus overheen, maar in de praktijk hebben we dit nog niet uit kunnen testen. Beide toestellen hebben in ieder geval verschillende energiebesparende modi ingebouwd, om zo langer met de accu te kunnen doen.

Conclusie iPhone 6S Plus vs Galaxy Note 7

Net zoals bij de iPhone 6 en Galaxy Note 4 zal het grotendeels een kwestie van smaak zijn of je de iPhone 6S Plus of Galaxy Note 7 in huis haalt. De twee toestellen zijn allebei razendsnel, maken prachtige foto’s en draaien op de meest recente software. Je zult dus bij jezelf na moeten gaan of je iOS fijner vindt dan Android, je graag een stylus gebruikt en het geheugen graag uit wil breiden. Voor de prijs hoef je het in ieder geval niet te laten: de Note 7 heeft een adviesprijs van 849 euro, terwijl een iPhone 6S Plus kopen vanaf 738 euro mogelijk is. Al ga je in dat geval wel voor het model met slechts 16GB aan geheugen.

iPhone 7 Plus

En de iPhone 7 Plus dan?

Dat Samsung Apple in deze iPhone 6S Plus vs Galaxy Note 7 vergelijking op sommige gebieden voorbij streeft, is natuurlijk niet zo gek. Apple’s meest recente iPhone is alweer bijna een jaar oud. Over een paar weken mag de Note 7 zich gaan meten met de iPhone 7 Plus. Zodra de iPhone 7 Plus officieel onthuld is, zullen we de twee toestellen wederom naast elkaar zetten. In het onderstaande artikel kun je al over vijf functies lezen die Apple wat ons betreft ook aan de iPhone 7 Plus toe mag voegen.

Lees ook: 5 Galaxy Note 7-functies die we in de iPhone 7 Plus willen zien

Bovendien zal de prijs van de iPhone 6S Plus ook omlaag gaan zodra Apple de opvolger heeft aangekondigd. Wil je meer weten over de Samsung Galaxy Note 7? Lees dan de preview op onze zustersite Android Planet. Voor een uitgebreide iPhone 6S Plus review kun je uiteraard terecht op iPhoned.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S Plus
Apple iPhone 6S Plus
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen