iPhone 6S en iPhone 6S Plus officieel: dit moet je weten

Gijs Ettes
9 september 2015, 20:10
5 min leestijd
iPhone 6S en iPhone 6S Plus officieel: dit moet je weten

Apple heeft tijdens zijn september-event als verwacht de iPhone 6S Plus en iPhone 6S officieel uit de doeken gedaan. De nieuwe iPhones hebben vrijwel hetzelfde design als hun voorgangers, maar zijn onderhuids sterk verbeterd.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 6S Plus en iPhone 6S officieel

De iPhone 6S en 6S Plus zijn vanaf 25 september 2015 te koop in de eerste serie landen, waartoe Nederland en België nog niet behoren. De toestellen worden beschikbaar in vier kleuren: zilver, spacegrijs, goud en roségoud. Ze hebben de beschikking over respectievelijk een 4,7 en een 5,5 inch-scherm dat is voorzien van 3D Touch-technologie. Dit werkt met capacitieve sensoren en biedt twee opties (Peek en Pop) die diep zijn geïntegreerd in iOS 9 en je diverse acties laat uitvoeren.

iphone 6s plus

Gebruikers kunnen door harder of zachter te drukken specifieke acties uitvoeren, net zoals bij de Apple Watch en nieuwe MacBook. Voor de iPhones zijn de mogelijkheden wel wat uitgebreider, zodat je diverse handige snelkoppelingen hebt om bepaalde functies aan te roepen. Denk aan het updaten van je Facebook-status vanaf je homescreen. Of het bekijken van Dropbox-documenten, zonder dat je de app hoeft te openen. Ook is er haptische feedback, de trilling die je krijgt als je lang op het scherm drukt, aanwezig.

Andere voorbeelden van Peek worden gegeven in Mail; hier kun je snel details zien van je agenda of een vlucht of vakantie die je hebt gepland. Je kunt een actie in een app uitvoeren, zonder dat je de app zelf hoeft te openen. Zo kun je ook bijvoorbeeld selfies met de camera maken en snel acties in de Kaarten-app uitvoeren. Met een swipebeweging kun je snel tussen apps wisselen. Ook handig: spraakassistent Siri is te allen tijde te activeren met het spraakcommando ‘Hey, Siri’.

iphone 6s 3d touch

iPhone 6S specs en camera

Op het eerste gezicht is er weinig veranderd aan het design van de nieuwe iPhones. De meeste veranderingen vinden we onder de motorkap. Zo is er een snellere 64-bit Apple A9-chip aan boord, snellere wifi, 4G+, twee keer zoveel werkgeheugen (2GB), een verbeterde 12 megapixel-camera en een vingerafdrukscanner die accurater is. De A9-chip heeft een processor die 70 procent sneller is, en grafische prestaties die 90 procent beter zijn geworden. Tijdens de demo van Warhammer Freeblade was dit goed te zien, met meer detail, effecten en vijanden op het scherm . Deze game maakt bovendien gebruik van 3D Touch voor preciezere besturing.

iphone 6s plus

Als gezegd zijn de nieuwe iPhones ook voorzien van een verbeterde 12 megapixel-camera die scherpere foto’s schiet en is voorzien van snellere autofocus. Dankzij een techniek genaamd ‘Deep Trench Isolation’ is de kleurweergave van foto’s bovendien verbeterd. Ook kun je met de camera van de iPhone 6S (Plus) filmen in 4K, wat enorm scherpe beelden oplevert.

Aan de voorkant van het toestel is een 5 megapixel-FaceTime-camera te vinden, waarbij je het scherm kunt gebruiken als flitser voor selfies in het donker. Aan de achterkant van het toestel is een echte TrueTone-flitser aanwezig, die lichter dan ooit is. Een interessante functie is dat je met 3D Touch foto’s als het ware tot leven kunt laten komen. De camera maakt automatisch zogenoemde ‘Live Photos’ die zijn voorzien van animaties en desgewenst geluid. Live Photos worden later dit jaar door apps waaronder Facebook ondersteund.

iphone 6s camera

iPhone 6S release en prijs

De iPhone 6S (Plus) wordt vanaf 25 september 2015 beschikbaar in de kleuren spacegrijs, zilver en goud. Ook is er een roségouden versie om uit te kiezen. De iPhone 6S heeft een vanafprijs van 739 euro voor het 16GB-model, terwijl je voor de 64GB- en 128GB-versies respectievelijk 849 en 959 euro betaalt. De iPhone 6S Plus prijs bedraagt 849 euro voor het 16GB-model. De versies met meer opslag kosten 959 euro (64GB opslag) en 1069 euro (128GB). Let wel: de release voor de Benelux is op het moment van schrijven nog niet bekend.

We geven de nieuwe iPhone 6S weg!

AanmeldenOm de lancering van de iPhone 6S te vieren, bieden we trouwe volgers de kans om een gloednieuw exemplaar te bemachtigen. Meld je nu aan voor de iPhone 6S update en maak kans!

roze iphone 6s verpakking

iPhone 6S Plus en iPhone 6S reserveren

Vooralsnog is onduidelijk wanneer de iPhone 6S en 6S Plus verschijnen in Nederland, maar de toestellen zijn wel al te reserveren. Webshop Belsimpel biedt de nieuwe iPhones voor een forse meerprijs aan. De telefoons zijn zowel los als in combinatie met een abonnement verkrijgbaar.

TypeKleurenPrijs los toestel
iPhone 6S 16GB Zilver – Goud – Spacegrijs – Roségoud€849,-Bekijken
iPhone 6S 64GBZilver – Goud – Spacegrijs – Roségoud€949,-Bekijken
iPhone 6S 128GBZilver – Goud – Spacegrijs – Roségoud€1049,-Bekijken
iPhone 6S Plus 16GBZilver – Goud – Spacegrijs – Roségoud€949,-Bekijken
iPhone 6S Plus 64GBZilver – Goud – Spacegrijs – Roségoud€1049,-Bekijken
iPhone 6S Plus 128GBZilver – Goud – Spacegrijs – Roségoud€1149,-Bekijken

Aankondigingsvideo iPhone 6S

Benieuwd naar het design en de nieuwe features van de iPhone 6S. In onderstaande video word je in vier minuten langs alle highlights van de nieuwe iPhone geleid.

https://youtu.be/cSTEB8cdQwo

Dit is er nieuw in iOS 9

Standaard draaien de 6S en 6S Plus op iOS 9, Apples nieuwe besturingssysteem dat vanaf 16 september ook voor oudere iPhones, iPads en de iPod touch (5e generatie of nieuwer) beschikbaar wordt. iOS 9 introduceert een groot aantal verbeteringen, zoals een nieuw lettertype, een krachtigere zoekfunctie (Proactive), een energiebesparende modus, nieuwe apps als Nieuws en iCloud Drive en de terugkeer van Thuisdeling. Meer daarover lees je in onze uitgebreide iOS 9 review.

ios 9 siri

Met het stemcommando ‘Hey, Siri’ kun je de digitale assistent starten, die vanaf iOS 9 nog meer mogelijkheden heeft. Ook handig is de functie Wifi Assist in de Instellingen. Wanneer je deze hebt ingeschakeld, schakelt de iPhone sneller over naar een 3G/4G-verbinding wanneer de wifi-verbinding te zwak is. iOS 9 bevat ook Apple Pay-ondersteuning in de VS en Groot-Brittannië en moet stabieler en sneller werken dan voorheen.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen