De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Test: iPhone 6S camera behoort niet tot de absolute top

Redactie
14 oktober 2015, 13:15
2 min leestijd
Test: iPhone 6S camera behoort niet tot de absolute top

De iPhone 6S is de eerste iPhone die is uitgerust met een 12 megapixel-camera. Lange tijd moesten gebruikers het met een 8 megapixel-camera doen. Uit tests blijkt echter dat de iPhone ook met de nieuwe camera niet de allerbeste foto’s schiet.

Lees verder na de advertentie.

DxOMark, een betrouwbare camera- en lenstester, onderzoekt de camerakwaliteiten van onder meer smartphones en nam eerder al camera’s van onder andere de Sony Xperia Z5, LG G4 en de iPhone 6 Plus onder de loep. Deze worden op verschillende onderdelen getest en vervolgens voorzien van een totaalscore (maximaal 100). De iPhone 6S scoort nagenoeg even goed als zijn voorganger, wat niet genoeg is voor een podiumplaats.

iphone 6s camerakwaliteit

iPhone 6S camerakwaliteit

Bovenaan staat de Sony Xperia Z5 met 87 punten, op de voet gevolgd door de Samsung Galaxy S6 Edge en de Huawei Nexus 6P. De camera van de iPhone 6S staat op de tiende plek, met evenveel punten als die van de iPhone 6. De camera van de 6S zou echter sterk verbeterd moeten zijn ten opzichte van de camera van de 6.

Het juryrapport van DxOMark stipte de volgende punten aan: De geschoten foto’s hebben in het algemeen een erg goede belichting en de autofocus werkt snel en nauwkeurig. Ook in fel licht blijven details mooi zichtbaar. Er is echter veel ruis (wat zorgt voor korrelige foto’s) zichtbaar, voornamelijk bij weinig licht. Wanneer foto’s binnen worden genomen is er sprake van kleurverloop en buiten neigt de witbalans te veel naar een gele ondertoon. Ook is er af en toe sprake van ‘ghosting’, bij felle lichtinval worden er niet aanwezige objecten gecreëerd op de foto.

iphone 6S camerakwaliteit

Daarnaast werd de videokwaliteit getest. Ook hier was men positief over de snelheid en nauwkeurigheid van de autofocus. Met de juiste lichtinval werken de stabilisatie-functies van de camera goed en ook de witbalans is prima. Minpunten blijken ook hier weer de ruis en het kleurverloop te zijn, wat zichtbaar wordt bij weinig lichtinval.

Het probleem lijkt vooral te liggen bij de korrelige foto’s die de iPhone 6S schiet, waar meer megapixels weinig aan verandert. De ruis wordt namelijk vooral veroorzaakt in situaties met weinig licht. Ook neigt de witbalans te veel richting een gele ondertoon uit te slaan, wat ervoor zorgt dat foto’s er minder natuurlijk uitzien.

Apple voerde voor het eerst in vier jaar, sinds de lancering van de iPhone 4S, een grote verbetering door bij de camera van de nieuwe iPhone. In plaats van 8 megapixels heeft deze nu 12 megapixels. Dit betekent niet dat je automatisch betere foto’s schiet. Megapixels staat voor het aantal miljoen pixels dat in een foto zitten, dus hoe meer pixels, des te groter je foto. Hierdoor zijn foto’s scherper als je inzoomt, maar niet per se beter. De kwaliteit wordt immers sterk beïnvloed door de camerasensor. Meer weten? Check onze iPhone 6S review.

Bron: DxOMark
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu