Waarom een kleinere iPhone 6S accu geen ramp zou zijn

Redactie
4 september 2015, 19:30
2 min leestijd
Waarom een kleinere iPhone 6S accu geen ramp zou zijn

Als we recente geruchten mogen geloven, krijgen zowel de iPhone 6S (1715 mAh) als 6S Plus (2750 mAh) een kleinere accu dan hun voorgangers. De capaciteit zou met 5,3 en 5,5 procent afnemen. Daar zul je als gebruiker echter weinig van merken.

Lees verder na de advertentie.

Waarom Apple de iPhone 6S accu kleiner maakt

De iPhone 6S (Plus) wordt uitgerust met nieuwe hardware en mogelijkheden, zoals Force Touch en een nieuwe camera, die mogelijk meer ruimte innemen. Om te voorkomen dat de nieuwe iPhones veel dikker worden, zou Apple er daarom voor kiezen om de accu kleiner te maken. Toch hoeft dit niet direct een vermindering in de levensduur van de accu te betekenen. Wij leggen uit waarom.

Efficiënter besturingssysteem

iPhone 6S accu

Allereerst is het vergelijken van de iPhone 6 (Plus) accu met de verwachte accu van de iPhone 6S (Plus) hetzelfde als het vergelijken van appels met peren. Als de verwachte accu in de huidige iPhone 6 wordt geplaatst betekent dat ongeveer drie kwartier minder praattijd (via 3G) dan nu het geval is. Apple integreert de nieuwe, kleinere accu echter niet in de 6-modellen, maar in de 6S-modellen die standaard lopen op iOS 9. Door diverse optimalisaties werkt deze iOS-versie efficiënter én energiezuiniger.

iOS 9 beschikt bovendien over de zogeheten Low Power Mode, waarmee je met één druk op de knop energie bespaart omdat iOS achtergrondactiviteiten uitzet en prestaties vermindert. Hierdoor kan de accu tot wel drie uur langer meegaan dan bij normaal gebruik. Ook oudere iPhones die worden geüpdatet naar iOS 9 krijgen deze functie, en daarmee mogelijk een langere accuduur.

→ Bekijk ook onze uitgebreide iOS 9 preview met video.

Verbeterde A9-chip

a9 chip

Wat ook meespeelt, is dat de iPhone 6S en 6S Plus worden voorzien van een verbeterde Apple A9-chip. Die is krachtiger dan voorheen, maar ook energiezuiniger. De chipfabrikanten die de A9 maken, zouden namelijk zijn overgestapt op een ander productieproces waardoor de chip die ze maken voor de nieuwe iPhone sneller en efficiënter wordt. De chip zou bovendien grofweg dezelfde afmetingen hebben als de A8-chip in de iPhone 6 en neemt daardoor niet meer ruimte in.

Geen hogere schermresolutie

In tegenstelling tot veel andere fabrikanten verhoogt Apple niet jaarlijks de schermresoluties van zijn vlaggenschepen. De iPhone 6S en 6S Plus hebben naar verwachting dan ook dezelfde schermgroottes (4,7 en 5,5 inch) en resoluties als hun voorgangers. Bij smartphones vergt het scherm doorgaans het meeste van de accu, maar op dit vlak verandert er bij de nieuwe iPhones dus weinig. Apple zal hoogstens de helderheid en het contrast van de displays verhogen, maar dit zal geen significante gevolgen voor de accuduur hebben.

Lees het laatste nieuws over Apple

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen