Waarom een iPhone 6S met 16GB niet meer kan anno 2015

Gijs Ettes
9 september 2015, 10:59
2 min leestijd
Waarom een iPhone 6S met 16GB niet meer kan anno 2015

Alles wijst erop dat Apple vanavond naast de 64GB- en 128GB-varianten weer gewoon een 16GB-versie van de iPhone 6S (Plus) introduceert. Kan dat anno 2015 eigenlijk nog wel?

Lees verder na de advertentie.

Moet Apple stoppen met de iPhone 6S 16GB?

Het afgelopen jaar zijn steeds meer smartphonefabrikanten overgestapt op minimaal 32GB opslagcapaciteit voor hun vlaggenschepen. Samsung deed het met de Galaxy S6, HTC met de One M9 en ook Sony rust de nieuwe Xperia Z5-serie uit met tenminste 32GB opslag. Het is een logische ontwikkeling aangezien niet alleen apps en games, maar ook het besturingssysteem steeds meer ruimte inneemt.

iphone 6s 16gb

Apple staat er echter niet om bekend zomaar trends te volgen en de verwachting is dat het bedrijf vanavond ‘gewoon’ weer een iPhone 6S met 16GB opslag aankondigt. Wie meer ruimte wenst, zal 100 of 200 euro extra moeten lappen voor een model met 64GB of 128GB opslag. De opslagruimte uitbreiden met een geheugenkaartje is, net als bij voorgaande iPhones, niet mogelijk.

Slimme features in iOS 9

ios 9 bèta 2

Apple zal zelf zeggen dat 16GB voor de gemiddelde gebruiker voldoende is. Updates van iOS worden immers steeds compacter en voor de opslag van foto’s, video’s en andere media kun je ook iCloud gebruiken. Bovendien introduceert iOS 9 een nieuwe feature genaamd ‘app thinning’, die ontwikkelaars de mogelijkheid geeft om alleen noodzakelijke app-data lokaal op te slaan.

Apps nemen minder ruimte in beslag omdat data alleen wordt gedownload op het moment dat deze nodig is, bijvoorbeeld wanneer je in een spel vordert naar het volgende level. Overbodige, oudere data wordt automatisch gewist. Daarnaast kunnen componenten van een app worden gedeeld met andere apps, wat ook een besparing oplevert. En ga je updaten, dan biedt iOS 9 een functie om apps automatisch (en tijdelijk) te verwijderen om ruimte te creëren.

16GB is niet genoeg

Ondanks deze slimme features blijft 16GB opslag krap, zeker als je bedenkt dat er netto zo’n 12 tot 13GB beschikbaar is voor de gebruiker. De meeste populaire apps nemen zo’n 100MB in beslag, en dat is nog vóórdat er gegevens zijn gecacht. Elke gebruiker met een Apple ID krijgt 5GB gratis cloudopslag met iCloud, maar als je bestanden gaat uploaden ben je daar waarschijnlijk snel doorheen. De iPhone 6S en 6S Plus beschikken namelijk over een 12 megapixel-camera, die standaard foto’s van meerdere MBs per stuk schiet.

iphone 6s 16gb

Ga je ook nog eens filmen in 4K, dan komt het einde nog sneller in zicht. Eén minuut 4K-video is tussen de 300 en 400MB groot, zelfs met de gunstigste compressie. Heb je een iPhone 6S 16GB, dan ben je in de praktijk waarschijnlijk constant bezig met het verwijderen en verplaatsen van apps, foto’s en andere data. En dat zou eigenlijk niet moeten op een smartphone van 700 euro.

Wat vind jij ervan dat Apple weer een nieuwe iPhone met 16GB opslag uitbrengt? Deel je mening hieronder.

Lees meer over de iPhone 6S

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6S
Apple iPhone 6S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen