De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

iPhone 6 vs iPhone 5S: hoeveel beter is de nieuwe iPhone?

Wouter Nijsen
10 september 2014, 14:07
5 min leestijd
iPhone 6 vs iPhone 5S: hoeveel beter is de nieuwe iPhone?

Gisteravond vond eindelijk de iPhone 6 onthulling plaats. De smartphone van Apple maakte veel indruk, wat gedeeltelijk kwam door de introductie van twee schermformaten. Hoe verhouden de iPhone 6 en 6 Plus zich ten opzichte van hun voorganger? In dit iPhone 6 vs iPhone 5S-vergelijkingsartikel zoeken we het uit.

1. Snellere hardware met minimaal dezelfde accuduur

iPhone 6 plus prijs

Zoals we van Apple gewend zijn, brengt de nieuwe iPhone 6 een boel verbeteringen en innovaties met zich mee. Naast een nieuw design en grotere schermformaten (4,7 inch en 5,5 inch) is er onder de motorkap het nodige veranderd. Allereerst is de iPhone 6 voorzien van een nieuwe A8-processor die volgens Apple 20 procent sneller is dan de A7 van de iPhone 5S. De gpu heeft op zijn beurt 50 procent meer grafische rekenkracht.

De grafische mogelijkheden van de iPhone 6 zijn dan ook een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de iPhone 5S. Door de Metal-technologie worden games een stuk mooier en benaderen ze de grafische pracht van spelcomputers als de PlayStation 3 en Xbox 360. Voor mensen die graag op hun toestel gamen is de iPhone 6 een aantrekkelijk toestel. Dit wil overigens niet zeggen dat je met de iPhone 5S niet goed een spelletje kan spelen, maar de grafische mogelijkheden zijn wel beperkter.

Een andere fijne vernieuwing is de implementatie van de M8-coprocessor die we op de iPhone 6 (en 6 Plus) terugvinden. Deze nieuwe motion-processor houdt je hartslag, gezondheid en overige activiteiten bij en is in staat om je hoogte en snelheid bij te tracken. De iPhone 5S heeft ook een motion-coprocessor, maar deze is qua mogelijkheden beperkter.

iPhone 6 accuduur

Wat batterijduur betreft, is de reguliere iPhone 6 geen grote verbetering. Het toestel zal in de praktijk nagenoeg even lang doen op één acculading. In theorie is de accu goed voor 14 uur bellen via 3G en maximaal 11 uur aan één stuk video’s afspelen. De iPhone 6 Plus doet daar een schepje bovenop: de accu in het grotere model laat je tot 24 uur bellen via 3G en 14 uur video’s afspelen.

2. Groter schermformaat

iPhone 6 vs iPhone 5S

Waar gisteravond veel aandacht naar uitging, waren de nieuwe schermformaten van de iPhone 6 en 6 Plus. Zoals je vast al meegekregen hebt,  krijgt de reguliere iPhone 6 een 4,7 inch scherm en is het scherm van de 6 Plus nog groter: 5,5 inch. Dit is in vergelijking met het relatief kleine display van de iPhone 5S (4 inch) een behoorlijke verbetering.

Het display van de iPhone 6 heeft weliswaar een hogere resolutie van 1334 bij 750 pixels maar blijft in pixeldichtheid gelijk aan de iPhone 5S. Wel heeft het scherm van de iPhone 6 een grotere kijkhoek en een hogere contrastverhouding. Of je het verschil tussen de twee schermen – op de schermgrootte na – in de praktijk gaat zien, is nog maar de vraag.

Het scherm van de grotere iPhone 6 Plus is qua resolutie wel flink verbeterd. Dankzij de 1080p-resolutie van het scherm komt de pixeldichtheid uit op een indrukwekkende 401 ppi. Hierdoor komen interface-elementen, websites, foto’s en video’s nog beter tot hun recht.

3. Vernieuwde camera zorgt voor mooiere opnames

iPhone 6 vs iPhone 5S

Hoewel de camera van de iPhone 6 er in het aantal megapixels niet op is vooruit gegaan (8 megapixel), is hij wel voorzien van een nieuwe sensor. Door de Focus Pixels-techniek is de autofocus twee keer zo snel en dit zorgt ervoor dat je ook mooie foto’s maakt wanneer je subject beweegt. Daarnaast heeft de camera continue autofocus en verbeterde gezichtsherkenning. Een update voor de panorama-modus zorgt ervoor dat je nu in 43 megapixels panorama-foto’s kan maken; bij de iPhone 5S ligt dit aantal een stuk lager.

Ook de videomogelijkheden van de iPhone 6 zijn flink verbeterd ten opzichte van de iPhone 5S . Waar de iPhone 5S full-hd video’s schiet met 30 beelden per seconde, kan dit met de iPhone 6 nu ook in 60 beelden per seconde. Verder is de slowmotion-functie van de iPhone 6 een stuk geavanceerder dan bij de iPhone 5S. Vertraagde beelden opnemen kan nu in 240(!) beelden per seconde, waar de iPhone 5S het met 120 doet.

4. Apple Pay exclusief voor de iPhone 6 (Plus)

Apple Pay

Betaalplatform Apple Pay werkt aanvankelijk alleen op de nieuwe iPhones en de Apple Watch. Met Apple Pay kun je – met behulp van nfc en Touch ID – op een veilige en gemakkelijke manier contactloze betalingen doen. Hiervoor is het nodig je iPhone bij de betaalterminal te houden en vervolgens de vinger op de TouchID-sensor van het toestel te leggen. Omdat de iPhone 5S niet over nfc beschikt, verwachten we niet dat contactloos betalen ooit op de iPhone 5S mogelijk zal zijn. Wanneer Apple Pay precies beschikbaar wordt in Nederland en België is nog niet bekend.

Conclusie iPhone 6 vs iPhone 5S

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, biedt de iPhone 6 (Plus) een aantal belangrijke verbeteringen ten opzichte van de iPhone 5S. De nieuwe iPhones zijn sneller, hebben een groter en scherper display en betere camera’s. Toch blijft ook de iPhone 5S een uitstekend toestel dat vanaf 17 september, net als de nieuwe iPhones, voorzien wordt van iOS 8. Bovendien is de 5S goedkoper geworden dankzij de introductie van de iPhone 6. Check onze iPhone 5S aanbiedingen en doe er je voordeel mee!

Refurbished iPhone 5S bij Ben tegen een vaste lage prijs!

iPhone 5s refurbishedBen abonnement
✔ 1 GB Data
✔ 100 minuten / SMS’en
✔ Min en data geldig binnen de EU
Refurbished iPhone 5S
✔ Krasvrij en 24 maanden garantie
✔ originele Apple lader, kabel en oordopjes
Meer informatie Naar shop

Mocht je de Apple Keynote gisteravond gemist hebben, dan is hier een round-up te vinden waarin je alles nog eens rustig kan doorlezen.

iPhone 6 bestellen

De iPhone 6 is als los toestel verkrijgbaar vanaf 699 euro voor het 16GB-model en is daarmee 100 euro goedkoper dan zijn grotere broer, de iPhone 6 Plus. Tele2 heeft op dit moment de scherpste prijzen gevolgd door Vodafone. We zetten de goedkoopste iPhone 6 abonnementen hieronder voor je op een rijtje waarbij je het toestel gratis krijgt:

Apple iPhone 6

Apple iPhone 6 prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 199,-

Bekijken

Los refurbished

€ 144,-

Bekijken


Tip: check onze uitgebreide iPhone 6 review en kom alles te weten over het toestel!

iPhone 6 Plus bestellen

De iPhone 6 Plus heeft los een fikse prijs, namelijk 949 euro. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om de nieuwe iPhone voor een lagere prijs in huis te halen. Je kunt de iPhone 6 Plus bestellen in combinatie met een aantal verschillende abonnementen. De iPhone 6 Plus in combinatie met een Tele2 abonnement is momenteel het meest voordelig:

Apple iPhone 6 Plus

Apple iPhone 6 Plus prijzen vergelijken

Bekijk product

Los nieuw

€ 219,-

Bekijken

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen