iPhone 6 vs Galaxy S5: hierop moet je letten in je keuze

Gijs Ettes
24 september 2014, 20:00
8 min leestijd
iPhone 6 vs Galaxy S5: hierop moet je letten in je keuze

De iPhone 6 en Galaxy S5 zijn momenteel de populairste smartphones op de markt. Op veel fronten wijken de toestellen van elkaar af, maar ze vertonen ook de nodige overeenkomsten. In deze vergelijking laten we zien waarop je moet letten in je keuze voor het vlaggenschip van Apple of Samsung.

Lees verder na de advertentie.

De keuze voor Android of iOS kan best een lastige zijn, zeker als je geen sterke voorkeur hebt voor één van de twee platforms. Android is van oudsher aanpasbaar en open, terwijl iOS volgens velen veiliger, soepeler en gemakkelijker werkt. Daar valt zeker wat voor te zeggen, al beginnen de platformen steeds meer op elkaar te lijken. Niettemin zijn er de nodige verschillen tussen de nieuwe iPhone en het toptoestel van Samsung, de Galaxy S5. Hierna ga we daar verder op in.

Design: waterbestendig of premium

Op het gebied van design wijken de toestellen van Apple en Samsung behoorlijk van elkaar af. De Galaxy S5 heeft een iets groter 5,1 inch-scherm en is stof- en waterbestendig. Dat heeft zo zijn gevolgen voor de afmetingen. De S5 is weliswaar niet enorm groot of dik, maar met 142 bij 72,5 bij 8,1 millimeter is hij langer, breder en dikker dan de iPhone 6. De Apple-telefoon is met 138 bij 67 bij 6,9 millimeter relatief compact en een stuk dunner. Daarnaast is hij 16 gram lichter, ondanks de gebruikte materialen.

iPhone 6 vs Galaxy S5

Waar de S5 voornamelijk uit plastic bestaat, is de iPhone 6 juist gemaakt van aluminium. Het Apple-toestel voelt daardoor wat meer premium aan, alhoewel hij dus niet een plons in een toiletpot zal overleven. Dompel je de Galaxy S5 voor langere tijd in het water, dan zal er geen schade optreden aan de interne hardware. Beide telefoons zullen een val van een paar meter niet overleven, maar de waterbestendigheid van de S5 is zeker iets om in je overweging mee te nemen.

Geef je echter de voorkeur aan een dunne en lichte telefoon die net zo duur aanvoelt als hij daadwerkelijk is, dan kun je het best gaan voor de iPhone 6. Hecht je veel waarde aan een stof- en waterbestendige behuizing, dan is de Galaxy S5 de meer verstandige keuze. Stootschade is op de S5 dankzij het gebruik van plastic ook minder snel te zien.

Scherm: wie heeft de beste?

Het scherm van de iPhone 6 is met 4,7 inch iets kleiner dan dat van de Galaxy S5 (5,1 inch), maar het verschil is toch wel merkbaar. Wat ons betreft zijn ze allebei niet té groot en het is maar net waar je de voorkeur aan geeft. Bekijk je veel video’s en lees je veel (lange) artikelen op je smartphone, dan is een scherm van minstens 5 inch aan te raden. Ben je veel onderweg en zit je smartphone de hele dag in je broekzak, dan is een display van rond de 4,5 inch waarschijnlijk prettiger. De iPhone 6 vinden we net wat beter te hanteren en zal voor mensen met wat kleinere handen fijner in gebruik zijn.

iPhone 6 vs Galaxy S5

Groter zijn de verschillen met betrekking tot de resolutie en op dat gebied legt de iPhone het af. De Galaxy S5 heeft een 1080p-resolutie waardoor foto’s, video’s en teksten superscherp ogen. Bovendien maakt de Samsung-smartphone gebruik van een super-amoled-paneel, dat enorm helder en contrastrijk is, zelfs in direct zonlicht. De kleuren spatten van het scherm af en dat is bij een ips-paneel – waar de iPhone 6 van gebruikmaakt – een stuk minder.

Beide displays hebben prima kijkhoeken, maar omdat de iPhone een schermresolutie van 1334 bij 750 pixels heeft, zijn bijvoorbeeld teksten op een uitgezoomde website minder goed leesbaar. Het iPhone 6 scherm is alles behalve onscherp, maar de pixeldichtheid is aanzienlijk lager dan het geval bij de Galaxy S5 (326 ppi versus 432 ppi). Daarnaast zijn ips-schermen in de buitenlucht doorgaans minder goed afleesbaar.

Op de vraag wie het beste scherm heeft, antwoorden we dan ook volmondig de Galaxy S5. Zeker als je nagaat dat het display dankzij de super-amoled-technologie energiezuiniger is. Bovendien is er een extra spaarstand die diverse achtergrondprocessen uitschakelt en het display zwart-wit maakt, zodat je met een accupercentage van een paar procent nog uren vooruit kunt.

Camera: meer of minder megapixels

iPhone 6 camera
Scherptediepte creëren is met de camera van de iPhone 6 zo gepiept.

Zowel Apple als Samsung voorzien hun topmodellen doorgaans van uitstekende camera’s en dat is bij de iPhone 6 en Galaxy S5 niet anders. Op dit vlak ontlopen de smartphones elkaar nauwelijks. Hoewel de iPhone 6 nog steeds een 8 megapixel-camera heeft, is het toestel voorzien van een nieuwe sensor met grotere pixels. Hiermee maak je in situaties met weinig licht mooiere foto’s. De camera stelt enorm snel scherp en door te tikken op het scherm kun je gemakkelijk de focus verleggen. Voor snelle fotografie is hij perfect: als je de nieuwe iPhone uit je broekzak haalt, is hij direct klaar om kiekjes te schieten.

De camera van de Galaxy S5 schiet foto’s in een hogere resolutie (16 megapixels), maar is daarmee niet per se beter. De pixelgrootte is namelijk lager, waardoor de prestaties van de camera in situaties met weinig licht iets minder is. De camera-app heeft meer functies dan die van de iPhone, wat zowel een voor- als nadeel is. Je kunt veel opties tweaken, maar de camera is niet zo snel gebruiksklaar als die van de iPhone 6. Ook de autofocus is iets trager en de slowmotionfunctie minder uitgebreid. De Galaxy S5 heeft wel het voordeel dat je in 4K kunt filmen, maar daar hebben op dit moment nog weinig gebruikers iets aan.

Software: iOS of Android

iOS en Android zijn sinds hun introductie sterk veranderd, maar beginnen ook steeds meer op elkaar te lijken. Beide bieden widgets, toetsenborden van derde partijen, een notificatiecentrum, snelle instellingen en een enorm aanbod apps. De meeste populaire apps zijn zowel in de App Store als Google Play gratis te vinden. Met zowel de iPhone 6 als de Galaxy S5 kun je multitasken, al biedt Samsung de mogelijkheid om ook daadwerkelijk meerdere apps op hetzelfde scherm te tonen.

iOS 8

De Galaxy S5 biedt ook meer opties om de interface naar je hand te zetten, al kan het aantal mogelijkheden wat overweldigen. Voor beginnende gebruikers is iOS dan ook gemakkelijker eigen te maken. Heb je nog geen duidelijk keuze gemaakt, dan is het slim om uitgebreid in een winkel te testen met beide platforms.

Android

iOS en Android hebben allebei zo hun voor- en nadelen. Wat je ook in je overweging moet meenemen is in hoeverre je al gebruikmaakt van het ecosysteem van Apple (iCloud, iTunes, Safari) of Google (Gmail, Google Drive, Chrome). Een overstap van het ene naar het andere systeem is vaak ingrijpend en betekent in sommige gevallen dat je op zoek moet naar alternatieven voor specifieke apps en diensten. Voor betaalde apps geldt dat je ze opnieuw moet downloaden, dus houd daar rekening mee.

Hardware: snel, sneller, snelst

Of je nu gaat voor de iPhone 6 of de Galaxy S5, je haalt hoe dan ook een vlotte smartphone in huis. Als je puur kijkt naar specs, dan heeft de Samsung-telefoon de overhand. Het toestel heeft een 2,5GHz-quadcore-processor aan boord en twee keer zoveel werkgeheugen (2GB). Beide smartphones zijn verkrijgbaar met minimaal 16GB opslag, al kun je de iPhone ook met 64 of 128GB aan geheugen kopen. Dat is wel zo prettig aangezien de opslag in tegenstelling tot de S5 niet is uit te breiden met een micro-sd-kaartje.

iPhone 6 verkooprecord

In het dagelijks gebruik is de iPhone 6 ondanks zijn dualcore-processor alles behalve traag. Omdat software en hardware perfect op elkaar zijn afgestemd, komt het toestel nergens tekort. De interface is enorm soepel en veelgebruikte apps starten vlot. Ook met de grafische kracht van de nieuwe iPhones zit het wel snor dankzij de Metal-technologie, die zorgt dat games efficiënter om kunnen gaan met de beschikbare hardware. Het gevolg is dat er meer objecten tegelijk op het scherm getoond kunnen worden zonder dat er haperingen merkbaar zijn. De Galaxy S5 is dankzij de Adreno 330-gpu zeer geschikt voor gaming. Ook dit toestel werkt enorm vlot en hapert nauwelijks, zelfs niet als je veel apps tegelijkertijd draait.

Galaxy-S5-review-2

Wat accuduur betreft zijn de smartphones vergelijkbaar. De iPhone 6 heeft een krachtigere accu dan zijn voorganger en die staat garant voor zo’n anderhalf tot twee dagen gebruik. De accuduur van de Galaxy S5 bedraagt circa twee dagen bij gemiddeld gebruik, al kun je de batterijduur wel flink oprekken dankzij de eerder genoemde spaarstand. Met deze stand wordt het beeld zwart-wit en worden overbodige processen gestopt. Hierdoor kun je met een accupercentage van een paar procent nog uren vooruit.

iPhone 6 vs Galaxy S5: conclusie

iPhone 6 vs Galaxy S5

Hoewel de keuze voor een Galaxy S5 of iPhone 6 op vlakken als het design en de interface aankomt op smaak, zijn er toch een aantal doorslaggevende factoren waarop het ene toestel beter is dan het andere. De iPhone 6 is bijvoorbeeld beter te hanteren en heeft een dunner, meer premium aanvoelend design. De Galaxy S5 is op zijn beurt stof- en waterbestendig en voorzien van een groter en beter scherm.

Voor beide smartphones geldt dat ze prima presteren en fijn in gebruik zijn, al is iOS op de iPhone wat ons gemakkelijker voor oudere of beginnende gebruikers. De accuduur is vergelijkbaar, al scoort de S5 hier pluspunten dankzij de opties die je hebt om energie te besparen. Ook wat prijs betreft is de S5 aantrekkelijker, al haal je beide toestellen in combinatie met een abonnement gratis in huis.

Bekijk en vergelijk de beste iPhone 6 aanbiedingen.
Bekijk en vergelijk de beste Galaxy S5 aanbiedingen.

Categorie: Devices
Device: iPhone 6

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

iPhone 6
iPhone 6
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's