‘Apple moet verkoop iPhone 6 stopzetten in China’

Rutger Otto
17 juni 2016, 12:17
2 min leestijd
‘Apple moet verkoop iPhone 6 stopzetten in China’

Apple maakt inbreuk op patenten van een Chinese smartphonemaker en moet daarom stoppen met de verkoop van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus in het land.

Lees verder na de advertentie.

‘iPhone 6 lijkt teveel op Baili 100c’

Het uiterlijk van de iPhone 6 lijkt te veel op een Chinese smartphone met de naam Baili 100c. Tenminste, vindt de maker van die telefoon. Baili heeft Apple in mei aangeklaagd in China en heeft nu gelijk gekregen van het nationale Chinese patentenbureau.

Dat bureau stelt nu dat Apple moet stoppen met de verkoop van de betreffende telefoons, schrijft Forbes. Volgens het ‘Bejing Intellectual Property Office’ schenden Apple en zijn Chinese distributeur Zhongfu Telecom het patent van Baili. En dan met name het design van de behuizing.

baili 100c

iPhone 6 verkoop in China

In de uitspraak van het bureau staat dat ‘Apple’s iPhone 6 en iPhone 6 Plus maar heel kleine verschillen tonen in vergelijking met de 100c van Baili’. De verschillen zijn volgens de uitspraak niet groot genoeg, waardoor het patent geschonden wordt. Apple is het daar niet mee eens en gaat in hoger beroep. Zhongfu Telecom wilde niet reageren.

Op dit moment is er nog niets aan de hand voor Apple in China, maar als de rechtbank oordeelt dat het patentbureau gelijk heeft, dan wordt het verbod ingesteld. Dat hoopt het bedrijf van Tim Cook natuurlijk te voorkomen door in hoger beroep te gaan.

Apple in China

China is een belangrijk land voor Apple. Volgens Forbes vijndt 25 procent van alle Apple-verkopen in dat land plaats. Toch loopt het bedrijf in China regelmatig tegen problemen aan. Zo werd vorige maand besloten dat Xintong Tiandi Technology, maker van leren handtassen en mobiele cases, de naam iPhone mocht blijven gebruiken op zijn producten. In april sloten Chinese autoriteiten ineens de winkels van iBooks en iTunes Movies, zonder uitleg waarom.

Apple-ceo Tim Cook is vaak in China te vinden om te zorgen dat klanten en overheden tevreden blijven met Apple. Recent stak Apple nog een miljard euro in de Chinese taxidienst Didi Chuxing.

Vind jij de Baili 100c op de iPhone 6 lijken? Deel het hieronder.

Lees meer over Apple

Bron: Forbes
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu