iPhone 6 (Plus) ‘Touch Disease’ maakt schermen onbruikbaar

Lars Paijmans
24 augustus 2016, 8:53
2 min leestijd
iPhone 6 (Plus) ‘Touch Disease’ maakt schermen onbruikbaar

De iPhone 6 en iPhone 6 Plus zijn bijna twee jaar oud, maar reden voor feestje is er nog niet. Een steeds groter wordende groep gebruikt kampt namelijk met iPhone 6 touchscreenproblemen waardoor het scherm flikkert en minder goed reageert.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 6 touchscreenproblemen duiken op

iFixit brengt het probleem aan het licht, een website die we kennen van de uitgebreide teardowns van smartphones en tablets. Zij kregen de afgelopen tijd steeds meer berichten van reparateurs die allemaal hetzelfde probleem aankaarten.

iPhone 6 touchscreenproblemen

Zo ziet de ene reparateur meerdere iPhone 6 en iPhone 6 Plus toestellen met deze touchscreenproblemen, terwijl een grotere keten uit Louisiana al meer dan honderd toestellen binnen zou hebben gekregen waarbij het scherm niet goed werkt. Jason Vilmer van STS Telecom uit Missouri is zelfs zo stellig om te zeggen dat “iedere iPhone 6 een tikkende tijdbom is totdat het probleem vroeg op laat een keer opduikt.”

Zo werkt de iPhone 6 Touch Disease

In alle gevallen verschijnt er eerst een grijze balk in beeld, waarna het scherm steeds minder goed reageert op je vinger. Dit zet verder door, totdat het display uiteindelijk helemaal niet meer werkt. Omdat dit iPhone 6 touchscreenprobleem in de controller chips zou zitten, lost het vervangen van het scherm niets op.

Het probleem zou te maken hebben met het moederbord, waar de zogenaamde Touch IC-chips verbonden zijn met het bord via kleine soldeerballetjes. Als jij de iPhone gebruikt, en het toestel draait en beweegt, bewegen en barsten deze balletjes naar verloop van tijd totdat ze het contact met het moederbord verliezen. Dit verklaart ook dat het probleem ineens kan opduiken, en steeds erger wordt.

Touch Disease oplossing?

De iPhone 6 touchscreenproblemen worden aangeduid met de term ‘Touch Disease’. Apple zou volgens iFixit op de hoogte zijn, maar aan de stortvloed aan klachten in het Support forum wordt er nog weinig aan gedaan. Zo zeggen gebruikers dat Apple Stores het probleem niet erkennen en ze dus geen maatregelen ondernemen als je iPhone buiten de garantie valt.

Vooralsnog lijkt de enige oplossing om te iPhone in de leveren, het moederbord te vervangen of de Touch IC-chips. Onhandig, want dit zijn reparaties die het personeel van Apples winkels niet kan uitvoeren. “Apple staat reparaties van derden niet toe, maar totdat Apple het erkent lijkt het de enige oplossing te zijn”, aldus iFixit.

Eigenaren van de iPhone 6S en iPhone 6S Plus hoeven zich geen zorgen te maken. Apple heeft deze toestellen steviger gemaakt, waardoor deze touchscreenprobleen niet optreden.

Bron: iFixit
Categorieën: Apple, Devices

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen