‘Apple’s marktaandeel in Europa stijgt dankzij iPhone 6’
Gijs Ettes

De iPhone 6 doet het goed in Europa. Het topmodel van Apple heeft de afgelopen maanden een flink deel van de smartphonemarkt veroverd en presteert vooral in Groot-Brittannië goed.

iPhone 6 populair in Groot-Brittannië

iphone 6 populairOnderzoeksbureau Kantar analyseerde de smartphonemarkt in de maanden augustus, september en oktober en kwam erachter dat het aandeel van iOS in Europa is gestegen met 5,7 procent tot 20,7 procent. Die stijging is vooral te danken aan de lancering van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus. Android is met 69,4 procent nog steeds marktleider, maar zag het aandeel met 2,5 procent licht dalen. Beide platforms worden op afstand gevolgd door Windows Phone, met een licht gedaald aandeel van 8,7 procent.

Apple doet het vooral in Groot-Brittannië goed: het bedrijf heeft daar een marktaandeel van bijna 40 procent. Een klein gedeelte van de nieuwe iPhone-bezitters stapte over van een Samsung-toestel, maar het hoge marktaandeel is toch vooral te danken aan de loyaliteit van de Britten aan het merk Apple. Veel gebruikers hebben hun oude toestel ingeruild voor een nieuwe iPhone.

In Australië en de VS steeg het marktaandeel van Apple overigens ook, maar minder hard dan in Europa (respectievelijk 5,4 en 0,7 procent). In China heeft Apple een aandeel van 15,7 procent. Een derde van de Chinese markt is in handen van Xiaomi, dat Android-smartphones en -tablets maakt. Wat het marktaandeel van Apple in Nederland en België is, komt niet naar voren in de cijfers van Kantar.

‘Kleinere’ iPhone verkoopt beter

iPhone 6Wel wordt duidelijk uit het onderzoek dat de iPhone 6 het een factor 4 beter doet dan zijn grotere broer. Verder zijn de early adopters van de nieuwe iPhones overwegend mannelijk (65 procent) en in de leeftijd van 16 tot 24 jaar (34 procent). De meeste kopers gaan voor de iPhone 6 vanwege de 4G-mogelijkheden, het grotere scherm en het design van het toestel. Tot slot opvallend is dat een derde van de aankopen wordt gedaan via Apple’s eigen kanalen. Meer daarover lees je op deze pagina.

De beste iPhone 6 en 6 Plus aanbiedingen

Hieronder vind je de beste iPhone aanbiedingen op een rijtje. Op zoek naar een ander Apple-toestel? Check dan ons overzicht met de goedkoopste iPhones van dit moment.

Het laatste nieuws over de iPhone 6

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.