iPhone 6 Plus versus Galaxy Note 4: welke phablet moet je hebben?

Wouter Nijsen
10 oktober 2014, 19:04
5 min leestijd
iPhone 6 Plus versus Galaxy Note 4: welke phablet moet je hebben?

De iPhone 6 Plus is Apple’s eerste echte phablet en zal door velen dan ook vergeleken worden met de Galaxy Note 4, het vlaggenschip van Samsung dat volgende week verschijnt. We leggen beide toestellen naast en elkaar en lichten de verschillen en gelijkenissen voor je uit: de iPhone 6 Plus vs Galaxy Note 4.

Waar de iPhone 6 Plus op 26 september al het levenslicht zag, moeten we – op het moment van schrijven – nog iets minder dan een week wachten op de Samsung Galaxy Note 4. Onze eigen ervaringen met de nieuwe iPhone waren gematigd positief, zoals je leest in onze uitgebreide iPhone 6 Plus review.

Design: verschillende stijlen

iPhone 6 Plus vs Galaxy Note 4Apple is van alle smartphonefabrikanten natuurlijk een slag apart. Sinds de release van de originele iPhone in 2007 zijn alle daaropvolgende modellen voorzien van designs waar grondig over is nagedacht. De behuizingen zijn stevig en vaak gemaakt van aluminium; dit is ook bij de iPhone 6 Plus het geval. Het toestel is ondanks zijn grootte toch behoorlijk dun (7,1 millimeter) en slanker dan de Galaxy Note 4 (8,5 millimeter). Ondanks alle ‘bendgate’-berichten van de afgelopen weken bleek uit onze eigen test dat het toestel wel degelijk stevig en sterk aanvoelt.

De Galaxy Note 4 is niet van een aluminium design voorzien, maar heeft een achterkant van kunstleer en een ijzeren frame. Dit wilt echter niet zeggen dat de Note 4 goedkoop aanvoelt, want de combinatie van verschillende materialen zijn goed en high-end. Ook het vermelden waard is het feit dat de Galaxy Note 4 samen met een stylus wordt geleverd. Deze is een stuk gevoeliger dan voorheen en geschikter voor het schrijven van teksten en het maken van tekeningen. Ook zijn extra handelingen met de stylus uit te voeren. Zo kun je een speciaal menu oproepen om snelle acties uit te voeren.

Scherm: 5,5 versus 5,7 inch

iPhone 6 Plus vs Galaxy Note 4Wat schermgroottes betreft ontlopen de iPhone 6 Plus en de Galaxy Note 4 elkaar nauwelijks. Waar de 6 Plus een 5,5 inch-scherm heeft, is de Note 4 met zijn 5,7 inch een tikje groter. In de praktijk zul je hier echter weinig van merken, want het verschilt maar een halve centimeter.

Wel wijken de resoluties van beide displays behoorlijk van elkaar af. De Galaxy Note 4 heeft een QHD-resolutie van 2560 bij 1440 pixels. Het aantal pixels van het scherm van de iPhone 6 Plus is een stukje lager: 1920 bij 1080 pixels. Het aantal pixels per inch is bij de Note 4 een stuk hoger, al betwijfelen we of je het verschil ziet bij een scherm van dit formaat. Wat we wel weten, is dat het display van de iPhone 6 Plus scherp en helder oogt. Dankzij de 1080p-resolutie vergt het ook minder stroom, en dat komt de accuduur weer ten goede.

Specificaties: in de praktijk weinig verschil

iPhone 6 Plus vs Galaxy Note 4Op papier zijn beide toestellen voorzien van uitstekende specificaties. Er zijn echter wel wat verschillen te noemen, maar deze zijn moeilijk te vergelijken.De iPhone 6 Plus maakt gebruik van de Apple A8-chipset, een razendsnelle processor die zorgt voor zowel de algemene als de grafische taken. De Note 4 heeft een Snapdragon-processor en een aparte grafische chip. Deze zijn in theorie krachtiger, maar bij de iPhone 6 Plus is de afstemming van soft- en hardware zo goed, dat hij in de praktijk nagenoeg even goed presteert.

Wat natuurlijk ook erg belangrijk is, is de hoeveelheid opslagruimte die je tot je beschikking hebt. De iPhone 6 Plus komt in drie modellen: 16GB, 64GB en 128GB. De Galaxy Note 4 wordt standaard geleverd met 32GB opslagruimte, wat uitbreidbaar is met een microSD-geheugenkaartje tot 128GB. Voor de meeste gebruikers zal 16GB of 32GB meer dan genoeg zijn om al hun apps, foto’s en video’s op te slaan. Voor meer opslagruimte moet je dus bij beide toestellen wel de portemonnee trekken.

Software: iOS en Android

Het allergrootste verschil tussen beide phablets is uiteraard het besturingssysteem: iOS en Android. Beide besturingssystemen hebben door de jaren heen flinke veranderingen doorgemaakt en zijn beide tegenwoordig ontzettend uitgebreid. iOS 8, de nieuwste versie van Apple’s mobiele besturingssysteem, voegt veel nieuwe functionaliteiten toe. Sommige daarvan zijn zelf ontworpen en anderen zijn overgenomen vanuit Android. Beide besturingssystemen kijken al jaren nadrukkelijk naar elkaar en voegen handige functionaliteiten toe. Het is daarom lastig om een duidelijk winnaar aan te wijzen, want de keuze voor een besturingssysteem hangt af van je persoonlijke voorkeur.

Waar iOS vooral de nadruk legt op gebruikersvriendelijkheid, is Android een stuk opener en geschikter voor tweakers. Beide systemen steken op hun eigen manier goed en logisch in elkaar. Wel moeten we melden dat iOS 8 op het moment van schrijven nog steeds behoorlijk buggy is en dus nog veel rare foutjes bevat. Android lijkt wat dat betreft zijn zaken beter op orde te hebben, zeker wanneer in de herfst de nieuwste versie van het platform verschijnt.

Camera en accuduur

Camera

iPhone cameraWat de camera betreft zullen de iPhone 6 Plus en Galaxy Note 4 weinig voor elkaar onderdoen. Veel mensen drukken de fotokwaliteit uit in het aantal megapixels wat een toestel tot zijn beschikking heeft. De kwaliteit van de sensor en in mindere mate de flitser speelt echter ook een grote rol.

De camera van de Galaxy Note 4 heeft het dubbele aantal megapixels (16), maar zal niet per se veel betere foto’s produceren. De iPhone 6 Plus heeft namelijk ook een prima sensor en optische beeldstabilisatie, waardoor hij supersnel scherpstelt en vloeiende video’s schiet. De camera-app heeft weliswaar minder functies, maar is daardoor gemakkelijker in gebruik voor beginnende iPhone-bezitters.

Batterijduur

De accu’s van de iPhone 6 Plus en Galaxy Note 4 hebben een capaciteit van respectievelijk 2915 en 3220 mAh. Uit onze test bleek dat de batterij van de 6 Plus zo’n twee dagen meegaat. We kunnen nog geen uitspraken doen over de accuduur van de Note 4, omdat we deze nog niet hebben kunnen testen. Wel verwachten we dat de batterij minimaal gelijkwaardig presteert, zo niet beter. Overigens voorziet Samsung haar toestellen vaak van verschillende energiestanden, waardoor er meer uit de batterij te persen valt.

Conclusie

iPhone 6 Plus vs Galaxy Note 4De keuze voor de grote iPhone of de nieuwe phablet van Samsung hangt voornamelijk af van je persoonlijke voorkeur, met name welk besturingssysteem je het liefst gebruikt en welk design je prefereert. Hoewel de specificaties op papier behoorlijk van elkaar afwijken, zul je in de praktijk hoogstwaarschijnlijk geen grote verschillen merken. Beide toestellen zijn razendsnel en in staat om meerdere zware taken tegelijkertijd uit te voeren. De Note 4 heeft een iets groter en scherper scherm, maar in de praktijk levert dat geen enorme voordelen op.

Het is nog even afwachten tot onze eerste ervaringen met de Samsung Galaxy Note 4, maar we verwachten dat de twee toestellen uiteindelijk weinig tot niets voor elkaar zullen onderdoen. Wil je meer weten over de Android-telefoon, dan kun je terecht bij onze collega’s van AndroidPlanet!

Categorieën: Apple, Devices
Device: iPhone 6 Plus

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's