Een maand met de iPhone 6 Plus: 5 dingen die opvallen

Rutger Otto
7 januari 2015, 20:05
6 min leestijd
Een maand met de iPhone 6 Plus: 5 dingen die opvallen

Sinds ruim een maand draagt Rutger een iPhone 6 Plus in zijn broekzak. Begint het monstertoestel van Apple al te buigen en wat is Rutgers ervaring ermee?

Lees verder na de advertentie.

De iPhone 6 Plus was behoorlijk schaars toen Apple begon met de verkoop van nieuwe toestellen. De grote iPhone kwam daardoor later na op de redactie van iPhoned. Inmiddels draag ik hem nu ruim een maand met me mee. De iPhone 6 Plus is een wereld van verschil, aangezien ik overstapte van een 4-inch iPhone 5 naar een 5,5-inch groot monster. Dit is mijn iPhone 6 Plus ervaring tot nu toe.

1. Hij buigt niet

First things first. Laat me iedereen geruststellen, want de wereld stond net na de release van de iPhone 6 Plus op zijn kop: hij buigt niet in je broekzak. Het toestel past prima in mijn broekzakken (in slim fit broeken, dus af en toe gaat het net) en zolang je normaal met de smartphone omgaat, gebeurt er echt niets. Hoewel ik fel tegenstander van hoesjes ben, want waarom zou je zo’n mooie en dure telefoon verstoppen, is het toestel na een dikke maand nog steeds spik en span. Kortom: de iPhone 6 Plus is een solide toestel.

iphone 6 plus ervaring

2. De iPhone 6 Plus is écht groot

Van een 4-inch telefoon overstappen naar een 5,5-inch model is niet niks. De iPhone 6 Plus is écht groot. Aan het grote scherm wen je heel snel, vooral als je al een iPhone-gebruiker was. Je blijft namelijk in dezelfde, vertrouwde omgeving als voorheen met iOS. In het begin waren veel apps nog niet aangepast aan het grote formaat, waardoor ze lelijk opgeblazen in beeld verschenen, maar inmiddels zijn de meeste populaire apps aangepast.

Bediening met één hand is vrijwel onmogelijk

Kijken we echter verder naar de fysieke grootte, de behuizing, dan ben ik nog steeds niet helemaal gewend. Ik heb kleine handen en bestuur mijn telefoon het liefst met één hand, zeker als ik gewoon door Twitter wil scrollen of op Facebook kijk. Met de Plus dreigt altijd het gevaar dat het toestel valt, omdat ik mijn rechterhand in lastige posities moet manoeuvreren om linksboven in het scherm te komen. De optie om het beeld naar beneden te halen door twee keer op de thuisknop te tikken scheelt wat, maar voelt als een omweg. Typen deed ik altijd al met twee handen en het toetsenbord van de iPhone 6 Plus is met al die ruimte een verademing ten opzichte van mijn oude iPhone 5.

In vergelijking met andere toestellen met hetzelfde schermformaat is de iPhone 6 Plus nog steeds lomp, wat vooral door de ruimte boven en onder het scherm komt (dat is de schuld van de thuisknop, selfiecamera en speaker). Die extra lengte maakt de telefoon voor mij echt te groot.

iphone 6 plus ervaring

3. Het scherm is prachtig

Daar staat wel iets moois tegenover, want het scherm is geweldig. Met een groot scherm heb je simpelweg meer overzicht, zeker in apps als de Agenda van Apple, die in horizontale stand links de agenda voorschotelt en rechts de activiteiten. Dit zorgt voor meer rust in gebruik. Daarnaast zijn de kleuren van het scherm mooi en is alles kristalhelder en scherp.

De camera gaat geweldig om met belichting en focus

Het scherm is de reden dat ik meer video’s dan ooit kijk op de iPhone, want zelfs met ondertiteling aan werkt series kijken op Netflix nu beter dan ooit op je mobiel. Ook bij games, die er op iOS steeds mooier uitzien en almaar beter worden, is een groot scherm fantastisch. Je hoeft niet meer te pielen bij kleine knopjes en bij touchbesturing zitten je duimen niet langer voor je beeld.

4. De camera is geweldig

De iPhone 6 Plus heeft de beste camera van alle iPhones en dat merk je. De kleuren van de foto’s zijn natuurlijk en je kiekjes zijn veel gedetailleerder. Ik maakte foto’s met de iPhone 6 Plus en de iPhone 5 bij mij in de buurt, die je hieronder kunt zien (klik om te vergroten). De linker is genomen met een iPhone 6 Plus, waarbij de focus veel beter op de boom ligt dan bij de iPhone 5. Ook verwerkt de iPhone 6 Plus tegenlicht beter dan het oudere toestel. Dankzij de optische beeldstabilisatie heb je ook nog eens minder last van beweging op de foto, wat heel goed werkt. Zelfs tijdens concerten (veel licht en beweging) maak je met de 6 Plus aardige kiekjes.

iphone fotos boom

Over de cameralens gesproken: ja, hij steekt iets uit aan de achterkant, maar daar merk je in dagelijks gebruik niets van. Als de iPhone 6 Plus plat op tafel ligt en je tikt linksboven op het apparaat dan wiebelt hij iets, maar zeker als je onderin beeld typt, heb je helemaal niks in de gaten.

5. De accu gaat lang mee

Nog een openbaring van de iPhone 6 Plus: de accuduur. Ik hou het gemakkelijk anderhalve dag vol bij normaal gebruik. Als ik veel filmpjes kijk gaat het iets sneller, maar het is nog niet voorgekomen dat ik de dag niet ruimschoots doorkwam. Wat dat betreft is het een verademing in vergelijking met mijn iPhone 5, die een halve dag net overleeft. Dit is ook een pluspunt ten opzichte van de standaard iPhone 6, die een accu van 1810 mAh heeft, net iets groter dan de accu van de iPhone 5S (1570 mAh). De iPhone 6 Plus draagt een flinke batterij van 2915 mAh met zich mee.

iphone 6 plus ervaring

iPhone 6 Plus ervaring na ruim een maand

Nu ik de iPhone 6 Plus een maand heb gebruikt, ben ik behoorlijk onder de indruk, al is het eerste wat ik tegen anderen zeg toch altijd: hij is te groot. Het design is prachtig met de afgeronde schermranden en de aluminium achterkant (wat het toestel wel gevaarlijk glad maakt), maar om de iPhone 6 Plus normaal te gebruiken moet je hem in twee handen vasthouden. Steve Jobs zei met een reden dat een smartphone met één hand te bedienen moest zijn.

Te groot voor één hand, maar een fijn scherm en een topcamera

Afgezien van de grootte is de iPhone 6 Plus een powerhouse. Dikke accu, iOS 8 draait als een zonnetje, de camera is werelds en het grote scherm is geweldig. Dat klinkt tegenstrijdig, want uiteraard is dat ook de reden dat het toestel zo groot is, maar video’s kijken en websites lezen is wel heel prettig op dit formaat.

Zou ik de iPhone 6 Plus aanraden? Ja, maar het liefst aan echte foto-fanaten en mensen die bovenmatig veel media consumeren. Voor de rest kun je beter kiezen voor de standaard iPhone 6. Dat die elke dag aan de lader moet, is toch niet zo’n probleem.

Heb jij ook gekozen voor de iPhone 6 Plus? Deel jouw ervaring hieronder in de comments!

Lees meer over de iPhone 6 Plus

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5
Apple iPhone 5

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu