Nfc-chip in iPhone 6 alleen bedoeld voor betalingen met Apple Pay

Rutger Otto
16 september 2014, 10:27
2 min leestijd
Nfc-chip in iPhone 6 alleen bedoeld voor betalingen met Apple Pay

Helaas, voorlopig kun je weinig met de nfc-chip van de nieuwe iPhone.

Lees verder na de advertentie.

Het heeft een tijdje geduurd, maar Apple is eindelijk van gedachten veranderd. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebben een nfc-chip gekregen, iets waar al jaren geruchten over rondgingen. Maar als je dacht dat Apple de chip ging gebruiken voor meer dan betalen met Apple Pay, heb je het mis. Het gebruik van nfc blijft mooi binnen het Apple strakke ecosysteem.

iPhone 6 nfc

Apple heeft Cult of Mac een e-mail gestuurd waarin duidelijkheid wordt gegeven over de nfc-chip in de nieuwe iPhones: alleen te gebruiken voor Apple Pay. Net zoals Touch ID in de iPhone 5S, houdt Apple het gebruik van nfc voor zichzelf; andere ontwikkelaars krijgen geen toegang. In elk geval niet in het komende jaar. De chip wordt ook niet even groot in de markt gezet als Touch ID, Apple ziet het simpelweg als hulpmiddel om Apple Pay te kunnen gebruiken.

apple pay mcdonalds

Op zich jammer, want met nfc kan veel meer worden gedaan. Van even muziek naar je speaker sturen door je telefoon erbij te houden tot bestanden delen. Je kan er zelfs je huis mee automatiseren (daar liggen nog mogelijkheden voor HomeKit). Hoe handig zou het zijn als je in de trein even de ov-chipkaart tegen je iPhone kon houden om je saldo te checken of om te zien of je wel bent ingecheckt?

Tip: check onze uitgebreide iPhone 6 review en kom alles te weten over het toestel!

Misschien over een jaar

Het is afwachten wat Apple na een jaar met de chip doet. De chip, die afkomstig is van het Nederlandse bedrijf NXP Semiconductors, is in elk geval wel capabel om opengesteld te worden. Derde partijen zouden volgend jaar dus wellicht gebruik van nfc kunnen gaan maken. Daarnaast heeft Apple zelf al andere toepassingen van de chip getoond, bijvoorbeeld het ontgrendelen van de hotelkamerdeur met je iPhone 6.

Apple Pay komt in oktober beschikbaar voor Amerikaanse gebruikers. Wanneer we in Nederland met onze iPhone 6 kunnen betalen, is nog onbekend.

Lees meer over Apple Pay

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu