iPhone 6 krijgt mogelijk onzichtbare toetsen
Wouter Nijsen

De nog niet aangekondigde iPhone 6 krijgt mogelijk een onzichtbare slider en toetsen op de achterkant van het apparaat. Het U.S. Patent and Trademark Office heeft dinsdag namelijk een patent gepubliceerd dat deze functionaliteit omschrijft.

De onzichtbare knoppen bevatten volgens het patent hele kleine gaatjes, die onzichtbaar zijn voor het blote oog. Hierdoor kunnen de knoppen bij gebruik oplichten, zo schrijft Patently Apple. Een mogelijke toepassing is zelfs het contextueel oplichten van toetsen, waardoor de functies verschijnen die op dat moment relevant zijn.

Patent iPhone 6Het patent omschrijft dat zo’n onzichtbare toets bijvoorbeeld ook kan worden gebruikt voor het inschakelen van het backlight van je scherm of kan oplichten als een bewegingssensor, hittesensor of geluidssensor merkt dat je handen in de buurt zijn. Een mogelijk nadeel van toetsen op de achterkant is natuurlijk dat veel cases onbruikbaar worden.

Veel mogelijke patenten voor iPhone 6

Apple werkt al sinds 2006 aan deze toepassing van onzichtbare knoppen. Patently Apple schreef in 2010 bijvoorbeeld over een functie waarop het op dinsdag gepubliceerde patent is gebaseerd, al was de beschrijving toen veel minder specifiek.

Het patent werd dinsdag samen met 34 andere patenten gepubliceerd. Hieronder viel ook de slimme audiosplitter voor iPhones. Apple vraagt jaarlijks echter veel aan; het is dus nog allerminst zeker of de nieuwe iPhone gebruik gaat maken van het dinsdag gepubliceerde patent.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.