Als we de meest recente geruchten mogen geloven, dan kunnen over een maand of twee eindelijk aan de slag met de nieuwe iPhone. In dit artikel belichten we een van de features van de iPhone 6 die waarschijnlijk sterk zal worden verbeterd: de camera.
Lees verder na de advertentie.
Het meest besproken onderdeel van de iPhone 6 is ongetwijfeld het scherm, dat groter wordt, in twee varianten verschijnt en waarschijnlijk niet is voorzien van een laag krasbestendig saffierglas.
Een andere belangrijke feature van elke smartphone is natuurlijk de camera en ook over die van de nieuwe iPhone zijn de afgelopen maanden diverse geruchten de revue gepasseerd. Hoog tijd dus om op een rijtje te zetten wat we tot nu toe weten over de iPhone 6 camera.
1. Meer megapixels
De iPhone 6 wordt naar verwachting uitgerust met een nieuwe sensor uit de stal van Sony. De Exmor IMX220-sensor is goed voor 13 megapixels, waar de iPhone 5S het momenteel doet met ‘slechts’ 8 megapixels. Met de iPhone 6 camera fotografeer je straks waarschijnlijk dus met een hogere resolutie (4128 x 3096 pixels), waardoor kiekjes scherper ogen. Of hetzelfde geldt voor video’s is echter onduidelijk. De 5S en 5C kunnen in 1080p filmen met een maximale framerate van 30 beelden per seconde.
2. Groter diafragma
Maar het aantal megapixels zegt natuurlijk niet alles; de grootte van het diafragma is ook van belang bij het schieten van foto’s. De iPhone 6 camera heeft mogelijk een groter diafragma van f/1.8, waardoor meer licht de camerasensor bereikt en foto’s in bijvoorbeeld donkere omgevingen meer detail hebben. De kleinere f-waarde betekent ook dat er veel sneller onscherpte in de achtergrond van je foto is te zien (zie het voorbeeld hierboven). Dat maakt het schieten van creatieve foto’s met scherptediepte een stuk gemakkelijker.
3. Maar dezelfde kwaliteit?
Of de kwaliteit van de iPhone 6 camera drastisch zal toenemen, valt nog te bezien. Aangezien zowel het aantal megapixels als de sensorgrootte (1/2.3 in plaats van 1/3) toenemen, blijft het formaat van pixels nagenoeg hetzelfde. Hetzelfde aantal pixels met een groter formaat sensor zou wel zorgen voor grotere pixels die gevoeliger zijn voor licht.
4. Optische beeldstabilisatie
Steeds meer Android-telefoons worden uitgerust met optische beeldstabilisatie, waarbij sensoren eventuele ongewilde onscherpte in het beeld kunnen compenseren. In de iPhones die momenteel verkrijgbaar zijn, wordt beeldstabilisatie softwarematig toegepast, maar bij de iPhone 6 moet dit hardwarematig gebeuren. De lens wordt tijdens het fotograferen stabiel gehouden, wat uiteindelijk scherpere foto’s oplevert dan wanneer er softwarematige trucjes toegepast zouden worden. De kans is echter aanwezig dat alleen het 5,5 inch-model de feature krijgt. Zoals je hierboven ziet, kan optische beeldstabilisatie veel voordelen opleveren.
5. Meer camera-opties
Met de iPhone 5S is het al mogelijk om keurige foto’s te schieten, maar camera-opties als het aanpassen van de iso-waarde en witbalans zijn helaas niet aan te passen. Vanaf iOS 8, de iOS-versie waarop de iPhone 6 standaard zal draaien, moet daar verandering in komen. Apple zal de camera API ter beschikking stellen, zodat ontwikkelaars hiermee aan de slag kunnen en betere camera-apps kunnen bouwen. Straks kun je dus niet alleen filters aan je foto’s toevoegen, maar ook de iso-gevoeligheid, witbalans, belichting en sluitertijd aanpassen. De standaard camera-app zal sowieso voorzien zijn van opties om de focus en belichting te tweaken.
Bronnen: Cnet, Anandtech en Digi-wo
Lees meer over de iPhone 6
Wil je meer te weten komen over Apples aankomende toptoestel, check dan de iPhone 6 overzichtspagina. Hieronder lees je het laatste nieuws met betrekking tot de smartphone.
- Opvallend: Apple brengt na vijf jaar nog steeds iOS 12-update uit (26-1)
- CoronaMelder-app nu ook beschikbaar voor iPhone 5S en iPhone 6 (25-2-2021)
- Apple brengt software-update uit voor oudere iPhones (12-1-2021)
- iOS 13.5 en iPadOS 13.5 nu beschikbaar: dit is er nieuw (20-5-2020)
- Video: Deze oudere iPhones zijn in 2020 nog steeds het kopen waard (3-1-2020)