‘iPhone 6 met KPN of Vodafone? Dan is je 4G-snelheid straks lager’ – update

11 september 2014, 12:30
3 min leestijd
‘iPhone 6 met KPN of Vodafone? Dan is je 4G-snelheid straks lager’ – update

Naar verluidt valt de snelheid van de iPhone 6 4G-verbinding lager uit dan wat het toestel eigenlijk ondersteunt. Op de netwerken van KPN en Vodafone haalt de iPhone 6 straks mogelijk niet de hoogste internetsnelheid.

Lees verder na de advertentie.

Lagere iPhone 6 4G-snelheden bij KPN en Vodafone

iPhone 6 4G

De snelheid van de iPhone 6 4G-verbinding is bij KPN en Vodafone lager dan bij andere providers, zo laat een technisch specialist van Vodafone weten aan Tweakers. De reden hiervoor is dat Vodafone’s netwerk maar snelheden tot 75Mbit/s ondersteunt. De chip van de nieuwe iPhone 6 valt onder ‘lte-categorie 4’, wat inhoudt dat er onder de juiste frequenties een maximale snelheid van 150Mbit/s behaald kan worden. Dit is bij Vodafone niet het geval en daardoor haalt de iPhone 6 straks waarschijnlijk maar de helft van de maximale snelheid: 75Mbit/s. Dat komt neer op een theoretische downloadsnelheid van circa 9MB.

Update: De iPhone 6 kan alleen de 1800MHz-band gebruiken door zijn ‘lte-categorie 4’-modemchip en haalt daardoor een maximale snelheid van 150Mbit/s. High-end Android-toestellen als de Galaxy Alpha en Galaxy Note zijn voorzien van een ‘lte-categorie 6’-modemchip en hebben daardoor de beschikking over de 1800 en 800MHz-bandbreedte. Hierdoor is het voor deze toestellen om theoretische maximale snelheden tot 225Mbit/s te behalen, dit wordt 4G+ genoemd.
De praktische internetsnelheid is mogelijk lager, maar hoe groot het verschil precies is, is onduidelijk.

4G trager dan bij Android-toestellen

Ter vergelijking: recente toestellen van Samsung, de Galaxy Alpha en Galaxy Note 4 beschikken over een chip die onder ‘lte-categorie 6’ valt. Hierdoor werken ze met meerdere frequenties en kunnen ze theoretische snelheden tot 225Mbit/s halen. Gebruikers zullen in de werkelijkheid deze maximale snelheden echter vrijwel nooit behalen, maar hebben door een lagere maximale snelheid ook een lagere gemiddelde snelheid. Dit betekent dat iPhone 6 gebruikers straks dus op dezelfde locatie een tragere 4G-verbinding dan bijvoorbeeld Galaxy Note 4-gebruikers.

Dit verschil in snelheid geldt echter alleen voor iPhone 6-gebruikers die gebruik gaan maken van de 4G-netwerken van KPN en Vodafone. T-Mobile maakt bijvoorbeeld wel gebruik van een bandbreedte die de volledige 150Mbit/s van de iPhone 6 ondersteunt.

Meer over de iPhone 6

iPhone 6 vs iPhone 5S

Apple toonde afgelopen dinsdagavond de iPhone 6 en iPhone 6 Plus voor het eerst aan de wereld. Eerstgenoemde is voorzien van een 4,7-inch retina display met een resolutie van 1334 bij 750 pixels en een pixeldichtheid van 326 ppi. Het toestel heeft heeft een nieuw design en is slechts 6,9 mm dik. Daarnaast heeft de smartphone een nieuwe 64-bit A8-chip, die aanzienlijk beter is dan zijn voorganger. De processor is 20 procent sneller en de nieuwe grafische chip zorgt voor 50 procent meer grafische kracht. De batterijduur van de iPhone 6 is ongeveer gelijk aan de iPhone 5S en zal dus wat accutijd betreft net zo lang meegaan.

Daarnaast werd er een grotere uitvoering van de iPhone 6 onthuld: de iPhone 6 Plus. De eerste ‘phablet’ van Apple heeft een 5,5-inch retina display met een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, wat voor een enorme pixeldichtheid van 401 ppi zorgt. Ook de iPhone 6 Plus wordt aangestuurd door de A8-processor en heeft een verbeterde batterij. Dit moet zorgen voor een langere gebruik- en stand-by tijd. Het toestel is 7,1 millimeter dik en heeft onder andere een verbeterde landschapsmodus. Door de iPhone 6 Plus te kantelen zijn apps te gebruiken in een horizontale modus die vergelijkbaar is met de iPad.

Lees het laatste iPhone 6-nieuws

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 6
Apple iPhone 6

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu