4 zaken die we ‘weten’ over de nieuwe 4 inch-iPhone

Gijs Ettes
25 januari 2016, 10:39
2 min leestijd
4 zaken die we ‘weten’ over de nieuwe 4 inch-iPhone

De geruchten en beelden van een nieuwe 4 inch-iPhone die bij Apple in ontwikkeling is, volgen elkaar in rap tempo op. Tijd voor een tussenstand van wat we (denken te) weten over het toestel.

Lees verder na de advertentie.

1. De naam

Te beginnen met de naam. Lange tijd werd gedacht dat Apple het nieuwe toestel, dat waarschijnlijk als kleiner alternatief naast de iPhone 7 wordt uitgebracht, iPhone 6c of 7c zou noemen. Daarbij werd 6c nog het vaakst genoemd, aangezien het toestel intern veel overeenkomsten met de iPhone 6 zou vertonen. Volgens de laatste berichten gaat de 4 inch-smartphone echter iPhone 5se heten, waarbij de ’se’ staat voor ‘special edition’. Het zou daarnaast een ‘enhanced’ versie van de iPhone 5S worden, het vlaggenschip van Apple uit 2013.

2. Een bekend design

De kleinere iPhone krijgt naar verluidt een design dat iPhone 6(S)-bezitters bekend zal voorkomen. Net als dat toestel zou de 5se voorzien zijn van een metalen behuizing met afgeronde hoeken en een glasplaat die aan de zijkanten iets afloopt. Alleen het formaat zou echt nieuw zijn en min of meer even lang en breed zijn als dat van de iPhone 5S. Daarmee wordt de iPhone 5se mogelijk een interessante optie voor gebruikers die de iPhone 6 (Plus) te groot vinden. In de afbeelding hieronder zou de iPhone 5se te zien zijn, rechts naast de iPhone 5.

iphone 5se release

3. Midrange specificaties

Net als de iPhone 5c heeft de iPhone 5se iets mindere hardware dan zijn duurdere broers. Volgens de doorgaans goed ingevoerde Mark Gurman van 9to5Mac krijgt de 5se dezelfde Apple A8- en M8-chip als de iPhone 6 ,en dezelfde 8 megapixel-camera aan de achterkant en 1,2 megapixel-frontcamera. Mogelijk maakt de Live Photos-functie van de iPhone 6S ook zijn opwachting in de camera-app.

iPhone 5se krijgt enkele features van iPhone 6S

De iPhone 5se wordt op hardwarevlak echter niet helemaal een herhaling van zetten. Zo zou de smartphone ondersteuning krijgen voor bluetooth 4.2, 4G+ en wifi 802.11ac, net als de iPhone 6S. Daarnaast krijgt hij een nfc-chip voor contactloos betalen via Apple Pay en een barometer voor het bijhouden van hoogtes in de Gezondheid-app.

4. iPhone 5se release

Ook over de verschijningsdatum zijn de nodige geruchten binnengestroomd. Volgens de laatste berichten vindt de iPhone 5se release in maart of april plaats. Dat zou dus vóór WWDC 2016 zijn, die dit jaar plaatsvindt in juni. Wat de 4 inch-iPhone gaat kosten, is nog niet bekend. Wel zou het toestel verschijnen in dezelfde kleuren als de huidige iPhones: zilver, spacegrijs, goud en roségoud.

Overweeg jij de 4 inch-iPhone te kopen als hij dit jaar uitkomt? Laat weten in de comments waarom (niet).

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen