iPhone 5S VS Galaxy S5: wie wint de titanenstrijd?
Rutger Otto

De vlaggenschepen van Apple en Samsung zijn nu een tijdje uit, dus we kunnen een goede vergelijking maken tussen de twee. Welke van de twee is op dit moment je geld écht waard: de iPhone 5S of de Galaxy S5?

Om het vergelijken wat gemakkelijker te maken, beoordelen we de toestellen op verschillende gebieden. De telefoon die in de meeste categorieën het beste scoort, rolt als winnaar uit de bus. Oordeel je mee?

Design: groot of juist compact

iphone 5s vs samsung s5 designDe iPhone 5S en Galaxy S5 verschillen enorm qua uiterlijk, waardoor het een kwestie van smaak is welk toestel je het mooist vindt. De S5 is een grote smartphone van plastic met een gestipt patroon op de achterkant, terwijl de iPhone juist veel compacter is en dankzij de aluminium-behuizing luxueuzer aanvoelt. Beide toestellen hebben een vingerafdrukscanner, hoewel die van de iPhone beduidend beter werkt.

Daarnaast is de iPhone 5S een stuk lichter dan de Galaxy S5, niet in de laatste plaats dankzij het formaat. Zo is de Apple-telefoon veel compacter (123,8 x 58,6 x 7,6 millimeter) dan de Galaxy S5 (142 x 72,5 x 8,1 millimeter), waardoor hij gemakkelijker in je broekzak past. Maar het toestel van Samsung heeft een aantal features die de iPhone niet heeft. Zo is de S5 waterdicht (wel met een lelijk flapje voor de oplaadkabel) en kan het paneel op de achterkant eraf om van batterij te wisselen.

Scherm: scherp, scherper, scherpst

iPhone 5S schermHet scherm is één van de belangrijkste onderdelen van een smartphone. Ook hier geldt: hou je van groot of van compact? De iPhone 5S heeft een 4-inch scherm met een resolutie van 1136 x 640 pixels, wat neer komt op een pixeldichtheid van 326 ppi. Scherp, maar minder dan de Galaxy S5 (432 ppi). Het scherm van Samsung is groter (5,1 inch), met een hoge 1080p-resolutie. Op het gebied van helderheid komt het niet zo nauw: zowel het ips-scherm van de iPhone 5S als het super-amoled-scherm van de Galaxy S5 hebben prima kijkhoeken en zijn in de zon nog steeds goed afleesbaar. Beide toestellen zijn voorzien van een laagje krasbestendig Gorilla Glass op het display, wat prima bescherming biedt tegen krassen.

De vraag is dus eigenlijk wat voor gebruiker je bent. Je kunt alles met een iPhone-scherm, maar kijk je echt vaak video’s op je smartphone, dan is het grote scherm van de Galaxy S5 prettiger.

Wie heeft de beste camera?

iphone 5s vs galaxy s5 De iPhone 5S wordt geroemd om zijn 8-megapixel camera. Kan het toestel dan opboksen tegen de 16-megapixel camera van de Galaxy S5? Samsung heeft zeker wat verbeteringen doorgevoerd in tegenstelling tot eerdere camera’s in haar toestellen. Niet alleen op het gebied van pixels, ook qua mogelijkheden. De camera-app van de S5 zit bomvol functies. Zo kun je de focus verleggen en in real-time de HDR functie checken. De frontcamera is beduidend beter dan die van de iPhone.

Maar als normale gebruiker zul je veel van die functies links laten liggen. De camera-app van de iPhone 5S is er een zonder al te veel poespas, maar werkt als een trein. De sluitertijd is razendsnel en de kleuren pakken buiten prima uit. Dat geldt ook voor de kleuren en het contrast van de S5 overigens. Binnen (bij minder licht zonder flits) wint de iPhone het van de Galaxy, dankzij betere sensoren.

Interface: iOS vs Android

iphone 5s vs galaxy s5De Galaxy S5 draait op Android, wat betekent dat je enorm veel mogelijkheden hebt qua aanpassingen op je toestel. Dat kan voor gebruikers nogal overweldigend zijn en misschien zelfs wat rommelig ogen.

Wat dat betreft voelt Apples iOS 7 een stuk beter afgewerkt aan, hoewel je minder vrijheid hebt dan Android. Toch is het gebruik van een iPhone sneller en simpeler. Met simpele handelingen kun je switchen tussen apps, het bedieningspaneel oproepen en het berichtencentrum checken. Omdat alles (zelfs apps) in dezelfde stijl zijn, voelt het meer aan als een geheel dan de verschillende instellingen, menu’s en apps van Android.

Apps

Hoewel de Google Play Store van Android steeds beter wordt, heeft Apples App Store nog steeds vaker de tofste apps en games het eerst. Daarnaast is het strenge app-beleid van Apple fijn, omdat je sneller toffe apps vindt dankzij uitgelichte pagina’s en kwaliteitschecks. Omdat je geen apps buiten de App Store kunt installeren, is de kans ook kleiner dat er malafide software op je toestel terechtkomt.

Conclusie: iPhone 5S vs Galaxy S5

iPhone 5S uitvoeringenWe hebben een aantal aspecten van beide toestellen uitgelicht, maar voor welke je kiest blijft simpelweg een kwestie van smaak en gemak. Heb je liever een groot scherm, dan kies je voor het toestel van Samsung, ga je voor de beste bouwkwaliteit, dan ligt het premium aluminium van de iPhone je misschien beter. In grote lijnen biedt de iPhone 5S de meeste complete totaalervaring met simpelere bediening en een luxere uitvoering. Als we moeten kiezen, zou de iPhone 5S nipt winnen.

iPhone 5S kopen: weet waarvoor je kiest

Het goedkoopste iPhone 5S met 16GB abonnement heb je nu al voor 44 euro met 300 min en 2500MB internet. Surf je veel over het web dan heb je al een gratis iPhone 5S met een 5GB databundel voor 48 euro.

iPhone 5S abonnementen en providers

Het kiezen van een geschikte aanbieding hoeft niet heel moeilijk te zijn. Dagelijks checken we ruim 60.000 actuele prijzen van alle populaire Nederlandse webwinkels, daardoor zorgen we dat je nooit teveel betaalt voor je iPhone met abonnement. Vergelijk met onze prijsvergelijker de goedkoopste iPhone 5S aanbiedingen of bekijk via de opties hieronder de beste 5S aanbiedingen van dit moment:

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.