‘iPhone 5S vingerafdrukscanner wordt trackpad’

Roel van Hout
26 november 2013, 7:25
1 min leestijd
‘iPhone 5S vingerafdrukscanner wordt trackpad’

De iPhone 5S vingerafdrukscanner werd met veel tamtam door Apple gepresenteerd. Ja, het was nieuw, maar zoveel kun je er nu ook weer niet mee. Er lijken echter nieuwe plannen te zijn.

Een recent Apple-patent beschrijft namelijk nieuwe functionaliteit voor de iPhone 5S vingerafdrukscanner. In het patent wordt beschreven hoe de scanner kan worden gebruikt voor andere doeleinden. Dankzij de enorme gevoeligheid is de hardware in staat om niet alleen een vingerafdruk te lezen, maar ook meerdere vingerafdrukken in meerdere richtingen achter elkaar lezen.

Dat is alles wat Apple nodig heeft om van de vingerafdrukscanner een trackpad te maken. Dat zou betekenen dat je met je homeknop met vingerafdrukscanner door je telefoon kunt gaan navigeren. Het zou een behoorlijke koerswijziging voor Apple zijn, dat het besturen van de iPhone altijd alleen via het touchscreen mogelijk maakte.

iPhone 5S vingerafdrukscanner als trackpad is niet nieuw

De werking mag dan anders zijn, het principe van een trackpad om door een smartphone te navigeren is niet nieuw: enkele jaren geleden hadden sommige smartphones van andere fabrikanten al een optische sensor, die je tussen schermen liet wisselen door er in een bepaalde richting overheen te vegen.

Gelukkig is er nog meer: het patent bevat ook uitleg over hoe de vingerafdrukscanner kan gaan meten hoe hard je hem indrukt, waardoor je meerdere acties met de knop kunt uitvoeren. Kortom: flinke plannen voor de vingerafdrukscanner, maar nog geen zicht op wanneer we deze kunnen verwachten.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Cyber Monday