iPhone 5S krijgt mogelijk lte-advanced
Wouter Nijsen

Apple zou momenteel in gesprek zijn met de Zuid-Koreaanse provider SK Telecom over het ondersteunen van het lte-advanced-netwerk op de iPhone 5S.

Dit heeft The Korea Times vernomen van een anonieme bron. Lte-advanced is de opvolger van 4g-internet, wat ook wel lte wordt genoemd. In Nederland is het 4g-netwerk is nog niet eens volledig uitgerold, en dat netwerk is al enorm snel ten opzichte van het 3g-internet dat mobiele providers op dit moment nog aanbieden.

De onderhandelingen zouden nog druk bezig zijn, maar er is weinig reden om te verwachten dat de gesprekken niet tot een samenwerking zullen leiden. Apple gebruikt naar verwachting een chip van fabrikant Qualcomm om de lte-advanced-ondersteuning in de opvolger van de iPhone 5 te verwerken.

Enorm snel internet op je iPhone 5S

Lte-advanced kan op papier maximale downloadsnelheden halen van 1Gbps. Dit is bij het reguliere lte-netwerk nog maximaal 300Mbps. In de praktijk komt 300Mpbs neer op circa 37,50MB per seconde. Als je een mp3-bestand van gemiddeld 5 tot 10MB als voorbeeld neemt, kun je dus drie nummers per seconden downloaden over het 4g-netwerk. Dit zijn wel theoretische snelheden; in de praktijk worden maxima zelden gehaald.

Lte-advanced komt voorlopig nog niet naar Nederland. KPN is hier bijvoorbeeld nog hard aan het werk om zijn 4g-netwerk volledig uit te rollen. Deze werkzaamheden moeten in het eerste kwartaal van 2014 volledig afgerond zijn. KPN heeft wel aangegeven dat het binnen ongeveer zeven jaar ook lte-advanced wil aanbieden.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.