Deze filmhit op Sundance werd gemaakt met een iPhone 5S

Rutger Otto
29 januari 2015, 9:03
2 min leestijd
Deze filmhit op Sundance werd gemaakt met een iPhone 5S

Tangerine is een film die momenteel op het Sundance Film Festival in Amerika draait. Het is daar een hit; opvallend, want de film is niet met een professionele camera geschoten, maar met een iPhone 5S.

Lees verder na de advertentie.

Een iPhone 5S film

Tangerine is een echte indiefilm, wat betekent dat hij zonder hulp van grote filmstudio’s is gemaakt. Op het Sundance Film Festival trok de film al een hoop bezoekers. Tangerine gaat over een transgender prostituee die op kerstavond op zoek is naar haar pooier en een meth-verslaafde. Dat klinkt als een bijzondere film, maar het meest bijzondere is nog dat de film met iPhones is gemaakt.

Voor het filmen gebruikte regisseur Sean Baker drie iPhone 5S-modellen. Een film maken met een iPhone is vaker gedaan, maar nooit eerder draaide er één op het Sundance Film Festival. Daarnaast blijkt uit meerdere recensies dat het een goed geslaagde film is.

iphone 5s film

Voordelen en accessoires

Baker was gedwongen om met iPhones te filmen, omdat hij weinig budget had. Het geld om op te nemen werd verder besteed aan een app genaamd Filmic Pro (kosten: 8 euro). Met deze app had de regisseur beschikking over professionele instellingen op zijn iPhone 5S. Daarnaast bracht filmen met een iPhone ook praktische voordelen met zich mee, zo hoefden de filmmakers geen permissie te vragen van Los Angeles om op straat te filmen, waardoor ze het ‘echte’ leven op straat konden vastleggen.

Naast een app schafte Baker nog wel wat accessoires voor de iPhone aan. Eén daarvan was een prototype 1.33x Anamorphic Adapter lens, die hij op de iPhone 5S kon zetten om in breedbeeld te kunnen filmen. Ook kocht hij een steadicam om te zorgen dat de iPhone-beelden niet zo schudden. Dat alles maakte Tangerine bioscoop-geschikt. En met succes.

Lees meer over de iPhone 5S

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5S
Apple iPhone 5S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu