Vergelijking: 5 verschillen tussen de iPhone SE en iPhone 5S

Rutger Otto
23 maart 2016, 20:05
4 min leestijd
Vergelijking: 5 verschillen tussen de iPhone SE en iPhone 5S

Apple heeft de iPhone SE maandag gepresenteerd. Het ontwerp lijkt op dat van de iPhone 5S, maar wat zijn de verschillen? In dit artikel zetten we ze op een rij.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 5S en iPhone SE verschillen

Tijdens het evenement maandagavond heeft Apple zijn nieuwe 4-inch toestel uit de doeken gedaan. Hij heet de iPhone SE (Special Edition) en is het eerste kleine toestel sinds de iPhone 5S. De telefoon heeft op het eerste gezicht ook wel wat van dat toestel weg. Maar er zijn genoeg verschillen. De iPhone 5S wordt helemaal uitgefaseerd en is straks niet meer te koop bij Apple, maar waarom zou je overgaan op de iPhone SE?

1. Het ontwerp

De iPhone SE is een toestel met een 4 inch-scherm, net als de iPhone 5S. Beide toestellen verschillen uiterlijk niet erg veel van elkaar, behalve dat de iPhone SE er ook in roségoud komt. Verder heeft de SE dezelfde kleuren, namelijk zilver, spacegrijs en goud.

De iPhone SE krijgt dezelfde knoppen. Zo zit de powerknop gewoon bovenop het toestel, net als bij de iPhone 5S. Bij de iPhone 6 en nieuwer is die knop juist naar de zijkant verplaatst. Ook de volumeknoppen zijn hetzelfde als op de 5S, namelijk rond en niet langwerpig zoals bij de grotere modellen wel het geval is.

iphone se

De homeknop is nog steeds voorzien van Touch ID. Daarmee kun je de telefoon ontgrendelen met je vingerafdruk. Ook gebruik je Touch ID bijvoorbeeld als wachtwoord om apps te downloaden. Overigens heeft de iPhone SE dezelfde vingerafdrukscanner als de iPhone 6, wat betekent dat hij niet zo snel en betrouwbaar is als in de nieuwere iPhones.

2. Specificaties

Afgezien van de kleur is er aan het ontwerp niet zoveel anders, maar van binnen is wel een en ander veranderd. Hoewel het een klein toestel is, is hij ongeveer even krachtig als de iPhone 6S. De iPhone SE wordt namelijk aangedreven door dezelfde A9 en M9-chips als het nieuwste vlaggenschip van Apple. Daarmee is de SE een stuk krachtiger dan de iPhone 5S, die het met een A7-chip moet doen.

Het scherm is verder niet veranderd. De iPhone SE heeft bijvoorbeeld geen 3D Touch aan boord en de resolutie is hetzelfde als die van de iPhone 5S: 1136 bij 640 pixels. Volgens Apple is de processor van de iPhone SE twee keer zo snel als een iPhone 5S en de grafische chip drie keer sneller.

iphone se 1

3. Camera

Nog een belangrijk verschil tussen de iPhone 5S en de iPhone SE zit in de camera. Waar de iPhone 5S een 8 megapixel-camera aan de achterzijde had en een 1,2 megapixel-camera aan de voorkant, schiet de iPhone SE foto’s in 12 megapixel. Aan de voorkant heeft de SE ook een 1,2 megapixel-camera. Bij het maken van selfies kan het scherm tijdelijk als flitser fungeren. Bij de iPhone 5S is dit niet mogelijk.

De iPhone SE kan daarnaast video’s schieten in 4K. De maximale resolutie van de iPhone 5S bedraagt 1080p. Opvallend is ook dat de iPhone SE ondersteuning biedt voor Live Foto’s, terwijl het toestel geen 3D Touch heeft. Door een vinger ergens op een Live Foto te laten rusten, komt het plaatje alsnog tot leven, zonder dat je daarvoor hard hoeft te drukken.

iphone se

4. Prijs en modellen

De iPhone SE komt in twee opslagcapaciteiten: 16GB en 64GB. De introductieprijs van de 16GB variant is 489 euro. Voordat de iPhone 5S werd stopgezet kostte het goedkoopste model daarvan 509 euro. In vergelijking is het nieuwe 4-inch model dus iets goedkoper én een stuk krachtiger dan de iPhone 5S. Toch valt de europrijs wel wat tegen als je naar het buitenland kijkt. In de VS is het apparaat vanaf 399 dollar te bestellen. Check onze prijsvergelijker voor de actuele prijs voor een losse iPhone SE of met abonnement.

Refurbished iPhone 5S bij Ben tegen een vaste lage prijs!

iPhone 5s refurbishedBen abonnement
✔ 1 GB Data
✔ 100 minuten / SMS’en
✔ Min en data geldig binnen de EU
Refurbished iPhone 5S
✔ Krasvrij en 24 maanden garantie
✔ originele Apple lader, kabel en oordopjes
Meer informatie Naar shop

5. Meer verschillen

Iets kleinere verschillen zijn dat de iPhone SE bijvoorbeeld voorzien is van een betere wifichip (802.11 ac), een betere accu en een nieuwe microfoon. Ook ‘Hey Siri’ wordt ondersteund, zodat je gemakkelijk met je stem de digitale assistent kunt aanroepen. Beide toestellen draaien op iOS 9.3, al is de iPhone SE meer toekomstbestendig dan de oudere iPhone 5S. Mogelijk werkt iOS 10 of 11 niet meer met dat toestel.

Lees meer over de iPhone SE

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 5S
Apple iPhone 5S

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu