iPhone 5S aangekondigd: nieuw topmodel met vingerafdrukscanner
Wouter Nijsen

Apple heeft dinsdag de iPhone 5S aangekondigd, de opvolger van de iPhone 5. De nieuwe smartphone beschikt over een vingerafdrukscanner en komt beschikbaar in drie kleuren, waaronder goud.

Lees verder na de advertentie.

Advertenties en adblockers

Je ziet deze tekst omdat je een adblocker gebruikt en onze advertenties blokkeert. Dat vinden we jammer, want die advertenties hebben we nodig om onze onafhankelijke artikelen gratis aan te bieden. Steun iPhoned door ons aan je whitelist toe te voegen. Alvast bedankt!

Het design van de nieuwe smartphone is grotendeels gelijk gebleven aan het design van iPhone 5. Het toestel verschijnt in drie verschillende kleuren: Space Gray, Gold en Silver. De gouden versie is de grote nieuwe toevoeging aan het kleurenpalet van de iPhone.

iphone5s-gallery2-2013

Het apparaat is voorzien van een nieuwe chip: de A7, een 64-bit-chip. Ook iOS en de officiële Apple-apps zijn voor 64-bit geoptimaliseerd. Hierdoor kunnen apps sneller en vloeiender draaien en is er uiteindelijk meer werkgeheugen bruikbaar. De iPhone 5S zou vijf keer zo snel zijn als de huidige iPhone 5.

Sneller en verbeterd

De iPhone 5S is eveneens voorzien van een M7 Motion coprocessor. Deze processor houdt constant alle bewegingen bij waardoor er meer mogelijkheden zijn voor gezondheids- en fitnessapps. De batterijduur zou door de M7 Motion coprocessor niet worden aangetast: de iPhone 5S heeft zelfs een betere batterijduur dan de iPhone 5.

De camera is ook flink verbeterd.  De lens is geheel door Apple ontwikkeld en de sensor heeft een groter bereik van maar liefst 15 procent. Ook maakt de camera gebruik van grotere pixels. Dit levert volgens Apple foto’s van betere kwaliteit op.

iphone5s-gallery5-2013Eén van de grootste veranderingen is de vingerafdrukscanner in de nieuwe iPhone 5S. De smartphone is voorzien van een Touch ID Sensor. De sensor zit in de homeknop geïmplementeerd en de ring rondom de homeknop detecteert wanneer je vinger op de knop is. Omdat de homeknop van saffier is gemaakt, gaat de knop geen krassen oplopen waardoor de vingerafdruk mogelijk onleesbaar wordt. Met de vingerafdrukscanner kun je onder andere de iPhone 5S ontgrendelen en apps kopen in de App Store.

 

Prijzen en beschikbaarheid

De iPhone 5S gaat 699, 799 of 899 euro voor respectievelijk het 16, 32 of 64GB-model kosten. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekendgemaakt.

Lees meer over de iPhone 5S

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.