iPhoned rekent uit: iPhone 5C en iPhone 5S kopen kan waarschijnlijk vanaf 27 september
Wouter Nijsen

Als de nieuwe iPhones zijn aangekondigd, wil iedereen hem zo snel mogelijk hebben. iPhoned bekijkt wanneer een nieuwe iPhone 5C of iPhone 5S kopen waarschijnlijk mogelijk gaat zijn.

De meeste productlanceringen van Apple lopen volgens een vrij betrouwbaar patroon. Apple staat er bijvoorbeeld om bekend om aangekondigde producten niet al te lang op zich te laten wachten. Geef het maximaal een maandje en die nieuwe iPhone of iPad is toch wel in bijkans iedere Apple Store ter wereld te vinden.

Het enige nadeel van Apple-lanceringen is dat wij tot dusver nooit op het lijstje hebben gestaan van landen die als eerste aan de beurt zijn van een zogeheten gefaseerde uitrol. Dan moet je toch echt denken aan landen als de Verenigde Staten (natuurlijk) en buurland Duitsland.

Eerdere Apple-lanceringen naast elkaar gezet

beste iPhone aanbiedingenAls we kijken naar de uitrol van eerdere Apple-producten, zoals de laatste drie iPhones en de meest recente iPad, zien we een enigszins grillig patroon. Het is dus niet op de dag af te voorspellen wanneer een iPhone 5C of iPhone 5S kopen mogelijk zal zijn.

De iPhone 4 werd aangekondigd op 7 juni 2010, werd in de VS en bij onze oosterburen op 24 juni verkocht en belandde uiteindelijk op 30 juni in Nederland. Bij de op 4 oktober 2011 aangekondigde iPhone 4S ging het voor Amerika en Duitsland iets sneller. Zij konden hem namelijk al op 14 oktober kopen; wij moesten wachten tot 28 oktober.

De iPhone 5 en vierde generatie iPad werden beiden op 12 september 2012 aangekondigd. In de Verenigde Staten en Duitsland was die eerstgenoemde vervolgens al op 21 september te koop, en een week later in Nederland, op 28 september dus. De wereldwijde release van de iPad 4 vond pas plaats op 2 november.

iPhone 5C of iPhone 5S kopen: wij gokken op 27 september

De laatste twee iPhone-lanceringen zeggen gelukkig wel wat over de patronen die Apple tegenwoordig aan lijkt te houden. De iPhone 4S én iPhone 5 kwamen namelijk allebei op de vrijdag in de week na de lancering beschikbaar, in landen als de Verenigde Staten althans, en dus Duitsland.

Geruchten van de afgelopen weken – zoals de releasedatum van een iPhone 5C-case – spreken daarnaast al van 20 september als (Amerikaanse) releasedatum. Amerikaanse T-Mobile-medewerkers zouden bovendien geen vakantie mogen nemen van 20 tot 22 september.

Wij denken daarom dat hij vanaf 20 september in landen als Duitsland ligt, waarna hij een week later voor Nederlandse iPhone-fans te verkrijgen is.

iPhone 5C prijs

Het is natuurlijk nooit met zekerheid te zeggen of het dan slechts een week duurt voordat je niet meer naar Duitsland hoeft af te rijden, en hem gewoon bij de Nederlandse Apple Store of providers kunt aanschaffen. Het is echter in de vier bovengenoemde voorbeelden nooit gebeurd dat er sprake is van een volgende maand bij de Nederlandse iPhone-release, alleen bij die vierde generatie iPad.

Als je echt niet kunt wachten tot 27 september, is even naar Duitsland rijden een prima alternatief. Duitsland heeft namelijk best veel Apple Stores, onder andere in Keulen en Oberhausen. Houd dan wel rekening met een flinke rij vol van Apple-fans, die minstens net zo enthousiast zijn als jij. De echte die-hards dus.

Wil je je alvast helemaal inlezen over de verwachte nieuwe iPhones? Lees dan onze pagina’s over de iPhone 5C en iPhone 5S. Schrijf je daarnaast in voor onze nieuwsbrief als je altijd op de hoogte wilt blijven!

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.