iOS 8.1.1 maakt iPhone 4S en iPad 2 stabieler, maar nauwelijks sneller
Wouter Nijsen

Enkele dagen geleden verscheen iOS 8.1.1, een relatief kleine update die moet zorgen voor een betere performance van iOS op de iPhone 4S en iPad 2. Uit een recente test blijkt dat wel mee te vallen.

iPhone 4S snelheid

iPhone 4S snellerDit concludeerde Ars Technica nadat het de prestaties van de iPhone 4S en ander apparaten in combinatie met iOS 8.1.1 aan de tand voelde. Belangrijk om te weten is dat de iPhone 4S en iPad 2 aangestuurd worden door de A5-chip, een inmiddels verouderde processor. De chip vinden we ook terug op  apparaten als de eerste iPad Mini, de derde generatie Apple TV en de vijfde generatie iPod Touch. In de tabel hiernaast zie je hoe snel A5-apparaten bepaalde taken uitvoeren. Daarin is ook iOS 7.1.2 verwerkt, een eerdere versie van Apples mobiele besturingssysteem die sommige gebruikers prefereren vanwege de snelheid en soepelheid.

Wanneer je de snelheden tussen iOS 8 en 8.1.1 vergelijkt, valt op dat de verschillen miniem zijn. Wel wordt Safari na de update naar iOS 8.1.1 aanzienlijk sneller ingeladen door de oudere devices en ook het starten van de app gaat iets vlotter. Volgens Ars Technica is ook de snelheid en stabiliteit van iOS 8.1.1 op A5-apparaten in het algemeen beter. Hierdoor zul je in de praktijk bijvoorbeeld merken dat apps minder vaak crashen en het multitasken iets sneller verloopt.

Updaten of niet?

iPhone nieuwsberichtenApple wilt overigens niet kwijt hoe iOS 8.1.1 de performance van de iPhone 4S en iPad 2 verbetert, maar het lijkt erop dat het werkgeheugen beter is geoptimaliseerd. De oudere iPhone en iPad hebben de beschikking over slechts 512MB aan werkgeheugen,  aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld de iPhone 6 en 6 Plus. Mocht je je oude iDevice al geüpdatet hebben naar iOS 8, maar nog niet naar 8.1.1, dan raden we je aan om dit spoedig te doen. Als je iPhone 4S nog op iOS 7 draait, is het raadzaam om dit voorlopig zo te houden.

Lees meer over iOS 8

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.