iPhone 4s niet verboden in Nederland
Redactie

De rechtbank in Den Haag heeft op woensdag 14 maart bepaald, dat de iPhone 4s niet verboden zal worden in Nederland. Ook komt uit de uitspraak naar voren, dat Apple aan Samsung geen vergoeding hoeft te voldoen in verband met vermeende schending van het patent. Samsung mag bovendien geen verbod eisen op andere producten van Apple.

Samsung wenste uitgebreid verbod

Samsung eiste eerder een verbod op de 3G producten van Apple. Daartoe behoren onder meer de iPhone en de iPad. Samsung had zich op het standpunt gesteld, dat er sprake was van schending van verschillende octrooien met betrekking tot de UMTS/3G technologie.

Oordeel van de rechter

De rechter heeft anders geoordeeld. Apple maakt namelijk gebruik van chips van Qualcomm en daarom kan er geen sprake zijn van inbreuk. Qualcomm heeft met Samsung een licentieovereenkomst voor de patenten, maar Apple valt ook onder de betreffende afspraak. Het oordeel van de rechter luidt dat alle klanten van Qualcomm onder de licentie vallen. Samsung heeft dat bij het overeenkomen van afspraken overigens zelf op deze wijze beloofd.

Defnitief geen verbod

Een verbod op de iPhone en iPad zal er definitief niet komen. Aangezien er sprake is van een techniek, waar concurrenten bij wijze van spreken niet omheen kunnen, moet Samsung gewoonweg een licentie aan Apple ter beschikking stellen.

Deze strijd is nu afgerond, maar over de hele wereld zijn Samsung en Apple nog in meer dan tien landen met elkaar verwikkeld in juridische conflicten.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.