Apple onderzoekt iPhone-scherm met extra hoge ververssnelheid van 240Hz

Bram Lettenmeijer
17 februari 2021, 20:31
2 min leestijd

Waar de huidige iPhones het nog moeten doen met een verversingssnelheid van 60Hz, zou dit bij de iPhone 13 (of nieuwer) wel eens verviervoudigd kunnen worden.

Lees verder na de advertentie.

Nieuw patent maakt hogere verversingssnelheid mogelijk

Apple heeft een patent toegekend gekregen, dat het mogelijk maakt om beeldschermen te produceren met een ververssnelheid van maar liefst 240Hz. De hoeveelheid Hertz staat voor het aantal keren waarop het beeldscherm per seconde wordt vernieuwd. Hoe vaker dit gebeurt, hoe vloeiender de getoonde beelden ogen. Het nieuwe patent belooft veel goeds voor de iPhone 13, of een iPhone die erna komt.

iPhone 12 schermprobleem
De iPhone 12-serie

iPhone 13 met 120Hz of 240Hz?

Er gaan al langere tijd geruchten over iPhones met een verversingssnelheid van 120Hz. Volgens deze berichten zou de iPhone 12 Pro al zo’n vloeiend scherm hebben, maar dit bleek niet het geval. Dit zou komen door problemen met de batterijduur van de toestellen, zo stelden geruchten destijds.

Omdat een scherm met een hogere verversingssnelheid per seconde meer beelden laat zien, zorgt het voor een extra aanslag op de batterij. Als 120Hz al voor problemen zorgde, is het dan ook de vraag hoe Apple het voor elkaar wil krijgen om dit nog eens te verdubbelen.

Volgens sommige geruchten wil Apple de iPhone 13 voorzien van een LTPO-scherm, dat energiezuiniger is. Met de komst van dit display wil Apple ook een always-on scherm introduceren, waardoor het nooit meer uit hoeft. In 2019 introduceerde Apple al een always on-display op de Apple Watch Series 5.

ProMotion op de iPad Pro

In de iPad Pro is al jaren een 120Hz scherm aanwezig. Om de accuduur goed te houden, koos Apple ervoor om dit display een variabele verversingssnelheid mee te geven. Deze technologie noemt Apple ‘ProMotion’. Dankzij ProMotion wisselt het scherm tussen verschillende verversingssnelheden, op basis van de content die op het display getoond wordt.

Films – die vaak in 24 tot maximaal 60 frames per seconde zijn gefilmd – hebben bijvoorbeeld geen 120Hz-scherm nodig om er vloeiend uit te zien. Het is mogelijk dat Apple voor de iPhone 13-serie ook voor zo’n variabele verversingssnelheid kiest, om de batterijduur van de toestellen te maximaliseren. Mogelijk kiest je iPhone daarbij dus zelfstandig tussen 24, 60, 120 of 240 hertz.

iPad Pro oled-scherm
Apples iPad Pro met ProMotion

Altijd op de hoogte van de laatste geruchten

iPhones zorgen ieder jaar weer voor een flinke berg aan geruchten en dit jaar is dat niet anders. Eerder schreven we bijvoorbeeld al over de komst van een vingerafdrukscanner onder het beeldscherm. Wil je altijd op de hoogte zijn van de laatste geruchten omtrent de iPhone 13? Dat kan via de website, onze gratis iPhoned-app of door je in te schrijven voor onze nieuwsbrief.

Lees het laatste nieuws over Apple:

Bron afbeelding: EverythingApplePro
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 13

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen