De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

‘Apple stapt in 2024 over op iPhones met 2 nanometer-chips’

Bram Lettenmeijer
28 juli 2021, 19:06
2 min leestijd
‘Apple stapt in 2024 over op iPhones met 2 nanometer-chips’

iPhone-chipmaker TSMC stapt volgens Nikkei Asia in 2024 over op een fabricageproces van 2 nanometer. Dit betekent dat de iPhone nóg sneller, zuiniger en koeler kan gaan werken.

Lees verder na de advertentie.

Gerucht: iPhone krijgt in 2024 chip met 2 nanometer-structuur

Chipfabrikant TSMC is van plan een nieuwe fabriek te bouwen om chips met een fabricageproces van 2 nanometer aan te leggen. De productie van de chips zou in 2024 van start gaan. Het bedrijf begint in 2022 aan de bouw van de fabriek in Taiwan en de nodige apparatuur zal in 2023 worden geïnstalleerd.

TSMC is al jaren hoofdleverancier van Apples eigen A- en M-chips. De chips staan bekend om hun snelheid en efficiëntie. De huidige A14-chip, die in de iPhone 12-serie te vinden is, is de eerste Apple-chip met een 5 nanometer-structuur. Overschakelen naar een 2 nanometer-proces zal voor nog meer snelheid, minder stroomverbruik en minder warmte zorgen. Dat zijn natuurlijk welkome verbeteringen.

Chips bestaan uit een verzameling van miljarden transistoren. Hoe kleiner deze zijn, hoe meer er op één chip passen en hoe minder energie nodig is om ze aan te sturen. Hier staat de nanometer-structuur voor. Hoe lager het getal, hoe krachtiger en efficiënter de chip.

iPhone 12 mini (L) en iPhone 12 Pro Max (R)

Waar zijn 4 en 3?

In de wandelgangen wordt gezegd dat Apple al een bestelling voor 4 nanometer-chips heeft geplaatst bij TSMC. Deze zouden dit jaar nog in productie gaan. Vanaf 2022 biedt TSMC waarschijnlijk de mogelijkheid voor 3 nanometer-chips. 2 nanometer-chips in 2024 klinken dan ook als een logische vervolgstap. 

Als de geruchten kloppen, zullen de chips in de aankomende iPhone 13-serie nog rusten op een fabricageproces van 5 nanometer. De iPhones die hierop volgen zouden in theorie ieder jaar een chip met een kleinere structuur kunnen krijgen. Als Apple vanaf nu ieder jaar een nieuwe chip blijft uitbrengen, zullen de A18 en de M5 beide 2 nanometer-chips zijn.

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste Apple-nieuws? Dat kan via de website en onze gratis iPhoned-app. Ook kan je je inschrijven voor onze nieuwsbrief.

Meer nieuws over Apple:

Bron: Nikkei Asia
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 12
Apple iPhone 12

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen