De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iPhone 12-geruchten: 11 dingen die we al weten over de nieuwe iPhones

Michel van 't Klaphek
27 september 2020, 12:47
7 min leestijd
iPhone 12-geruchten: 11 dingen die we al weten over de nieuwe iPhones

We moeten er nog een paar weken op wachten, maar er is al een hoop bekend over de iPhone van 2020. Tijd voor een overzicht van de meest betrouwbare geruchten.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 12-geruchten overzicht

Vrijwel dagelijks schrijven we op iPhoned over de nieuwe iPhones. Op deze pagina houden we je op de hoogte van de meest betrouwbare geruchten, zodat jij weet wat je ongeveer kunt verwachten. Houd wel een slag om de arm, want in dit artikel hebben we het dus over onbevestigde informatie.

1. Vier modellen

Afgelopen jaren bracht Apple steevast drie nieuwe modellen op de markt. Daar lijkt dit jaar verandering in te komen. Meerdere geruchten wijzen er namelijk op dat de iPhone 2020-serie uit vier modellen gaat bestaan. De definitieve namen zijn uiteraard nog niet bekend, maar voorlopig zijn dit de kanshebbers:

  • iPhone 12
  • iPhone 12 mini
  • iPhone 12 Pro
  • iPhone 12 Pro Max
iPhone 2020 3D-camera

Als deze informatie klopt, komt er dit jaar dus één model bij: de iPhone 12 mini. Dit toestel schijnt met zijn schermformaat van 5,4 inch veel beter in de hand te liggen dan de overige modellen. Uit gelekte foto’s van de verpakking blijkt dat deze nieuwe, kleine telefoon inderdaad de iPhone 12 mini zou gaan heten.

De iPhone 12 is de directe opvolger van de iPhone 11 en vormt daarmee het instapmodel. Diezelfde vlieger gaat op voor de iPhone 12 Pro en Pro Max. Deze toestellen volgen de iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max op.

2. Geen lcd meer, maar oled

De iPhone XR uit 2018 en iPhone 11 uit 2019 zijn goedkopere versies van high-end iPhones die destijds werden aangekondigd. Om de prijs te drukken werden deze toestellen daarom uitgerust met lcd-schermen, die kwalitatief minder zijn dan duurdere oled-panelen.

Dat zou dit jaar gaan veranderen. Apple gaat volgens geruchten ook hoogwaardige oled-panelen gebruiken voor het instaptoestel. Dit soort displays leveren onder meer mooiere kleuren, diepere zwarttinten en betere contrastwaarden op.

Uiteraard behouden de opvolgers van de iPhone 11 Pro en Pro Max hun oled-scherm, maar met forsere afmetingen. Volgens geruchten krijgt de iPhone 12 Pro een 6,1 inch-scherm. Dit is een stukje groter dan het 5,8 inch-paneel van de 11 Pro. De iPhone 12 Pro Max gaat er zo’n 0,2 inch op vooruit en heeft dus een 6,7 inch-scherm. De iPhone 12 mini schijnt net iets groter te worden dan de iPhone SE 2020.

iphone 12 pro blauw uitge

3. ProMotion voor de iPhone 12 Pro (Max)?

Er gingen geruchten dat de iPhone 12 Pro en Pro Max een ProMotion-scherm zouden krijgen. Deze speciale schermtechniek brengt een hoge ververssnelheid van 120Hz met zich mee. Dit betekent dat het scherm 120 keer per seconde ververst en daardoor vloeiender oogt. Deze techniek kennen we uit de iPad Pro.

Verschillende lekkers, waaronder Jon Prosser, claimen inmiddels dat de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max het toch zonder ProMotion-display moeten stellen. De nieuwe iPhones zouden net als voorgaande modellen gewoon een 60Hz-scherm krijgen.

Qua resolutie belooft de iPhone 12-serie er ook niet op vooruit te gaan. Meerdere smartphone-insiders geven aan dat de ppi-verhoudingen namelijk hetzelfde blijven. Ppi staat voor de verhouding tussen schermgrootte en het aantal pixels. Hoe hoger de ppi, hoe scherper het scherm oogt.

iPhone 12 mini

4. Design doet denken aan vroeger

De afgelopen jaren deed Apple qua design weinig verrassende dingen. Dat lijkt met de iPhone 12-serie te gaan veranderen. Alle vier de modellen schijnen namelijk gebaseerd te zijn op de iPhone 4, een iconisch Apple-toestel uit 2010. Indien deze informatie klopt krijgen de 2020 iPhones een ontwerp met harde, in het oog springende randen, een metalen frame en een platte achterkant.

Of er ook iets verandert aan de notch op de voorkant is zeer onzeker. In deze uitsnede zitten alle benodigde sensoren om Face ID goed te laten werken. Er gaan geruchten dat de notch dit jaar kleiner wordt, maar andere bronnen beweren dat hij net zo groot blijft.

iphone 12
Conceptafbeelding van de iPhone 12 mini

5. Kleur

Naast een hoekiger ontwerp en een kleiner notch komt er ook een nieuwe kleurvariant. De verwachting is dat de iPhone 12 net als de iPhone 11 ook in zes kleuropties verschijnt. Omdat geel, rood, wit en zwart al langer in het assortiment zitten, verwachten we dat deze kleuren ook straks hun opwachting maken. Mogelijk wisselt het bedrijf groen en paars om voor iets andere kleurtjes.

De Pro en Pro Max variant van de iPhone 12 krijgt daarbij ook een update. De drie kleuren spacegrijs, zilver en goud gaan waarschijnlijk nergens heen, maar mogelijk ruimt donkergroen wél het veld. Deze kleuroptie zou namelijk vervangen worden door donkerblauw, ook wel marineblauw genoemd.

6. Camera: zelfde aantal lenzen, nieuwe LiDAR-sensor

In 2019 heeft Apple grote veranderingen doorgevoerd op cameragebied. We verwachten daarom dat 2020 wat minder spectaculair wordt. De iPhone 12 (en mini) zou daarom net als de iPhone 11 een dubbele cameralens krijgen. Deze module blijkt te bestaan uit een hoofdcamera en groothoeklens. Laatstgenoemde is ideaal voor het vastleggen van grote groepen of het maken van landschapsfoto’s.

De iPhone 11 Pro kreeg vorig jaar een grote camera-upgrade door de toevoeging van een derde cameralens. Volgens geruchten gebruikt Apple dit jaar hetzelfde camerasysteem, maar plakt hier een extra LiDAR-sensor bij. Deze sensor kennen we van de iPad Pro 2020 en zorgt ervoor dat de camera afstanden kan meten.

Dit zet de deur wagenwijd open voor augmented reality-apps die specifiek met dieptes werken. Denk bijvoorbeeld aan de app van IKEA. Deze applicatie laat je meubels in je huis plaatsen zonder dat je de deur uit hoeft. Ook de Portretmodus belooft er met de toevoeging van een LiDAR-sensor op vooruit te gaan.

iPhone 12 Pro Max (L) en iPhone 12 mini (R)

7. Klaar voor 5G

Het Nederlandse 5G-netwerk krijgt stukje bij beetje steeds meer vorm en in andere landen kunnen ze er al mee aan de slag. Het is dus logisch dat Apple achter de schermen al jaren aan de nieuwe communicatiestandaard sleutelt. Het zou echter nog tot 2022 gaan duren voordat Apple haar eerste compleet zelfgemaakte 5G-iPhone onthult.

Tot die tijd schijnt het bedrijf te leunen op de onderdelen van externe partijen. Zodoende horen we meerdere telecominsiders zeggen dat de iPhone 12 de eerste iPhone met 5G wordt. De iPhone 12 Pro Max krijgt ondersteuning voor twee soorten 5G-technieken, de overige modellen moeten het waarschijnlijk doen met alleen de iets langzamere Sub-6GHz-variant.

8. iOS 14 en nieuwe A14-chip

De vier iPhones die in september onthuld worden draaien allemaal standaard op iOS 14, de grote software-update die in juni tijdens WWDC onthuld werd. De nieuwe update voert een aantal bijzondere vernieuwingen door, Zoals de App Library en widgets. Ook wordt de stabiliteit van het besturingssysteem verbeterd.

Verder is het de verwachting dat de iPhone 12-line-up wordt aangestuurd door de A14-chip, Apples nieuwste processor en de opvolger van de A13-chip. Laatstgenoemde kon vorig jaar op de nodige complimenten rekenen. De A13-processor was namelijk niet alleen een stuk sneller dan voorgangers, maar wist ook het maximale uit de accuduur van iPhones te halen.

Naar verwachting bouwt de A14-processor op dit stabiele fundament voort. De A14 chip wordt nog sneller dan de A13-chip. Deze zou namelijk zo’n 12 tot 15 procent sneller worden dan zijn voorganger. De 14 zit ook in de nieuwe iPad Air die Apple op 15 september aankondigde.

9. Geen accessoires in de doos

De iPhone wordt dit jaar zonder oplader en EarPods geleverd. Apple zou hiermee de kosten willen drukken, maar laat de accessoires ook achterwege om elektronisch afval te beperken. Als goedmakertje zou het bedrijf wél een stevigere oplaadkabel in de verpakking stoppen. Deze breekt minder snel dan huidige kabeltjes.

10. Release

De aankondiging van de iPhone 12-serie lijkt nu echt dichtbij te komen. We hebben nog geen vaste datum, maar ook een uitnodiging voor het Apple-event lijkt niet ver weg. Apple heeft het iPhone 12-event officieel met een paar weken uitgesteld, waardoor de vier nieuwe toestellen hoogstwaarschijnlijk in oktober worden onthuld. Wij houden alle informatie over de releasedatum in ieder geval nauwlettend in de gaten.

11. iPhone 12-prijzen

De iPhone 12-geruchten kunnen niet worden afgesloten zonder het over geld te hebben. Over de prijzen van de 2020 iPhones is nog maar weinig bekend. Het lijkt ons echter aannemelijk dat Apple ongeveer dezelfde prijzen aanhoudt, of de prijskaartjes zelfs iets omhoog gooit. Houd daarom ongeveer vanafprijzen aan:

  • iPhone 12: 809 euro
  • iPhone 12 mini: 759 euro
  • iPhone 12 Pro: 1159 euro
  • iPhone 12 Pro Max: 1259 euro

Houd iPhoned in de gaten, download onze gratis app of meld je aan voor de nieuwsbrief om niets te missen. Lees tot aan de officiële aankondiging meer over de nieuwe iPhones op onderstaande toestelpagina’s

iPhone 12: 8 verwachtingen voor de 2020 iPhone
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 12
Apple iPhone 12

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu