‘Nieuwe iPhones krijgen speciale processor om spullen terug te vinden’

Michel van 't Klaphek
9 september 2019, 19:04
2 min leestijd
‘Nieuwe iPhones krijgen speciale processor om spullen terug te vinden’

De iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max krijgen een nieuwe coprocessor. Dankzij deze chip kun je makkelijker spullen terugvinden in combinatie met de Apple Tag, die misschien morgenavond aangekondigd wordt.

iPhone 2019 krijgt R1-coprocessor

Dat schrijft MacRumors. De website is in de broncode van iOS 13 gedoken en heeft meerdere verwijzingen naar de nog niet eerder ontdekte R1-processor gevonden. Intern zou deze chip bekendstaan onder werknaam ‘Rose’. Het is nog niet duidelijk of deze processor de M-serie gaat vervangen, de huidige coprocessor van de iPhone.

Vanaf de iPhone 5S zit er een tweede processor in Apple-telefoons. Deze is niet verantwoordelijk voor het leveren van rekenkracht, maar voor het beheren van informatie van sensoren. Denk hierbij aan gegevens van de bewegingssensor, microfoons en het kompas. Dankzij de coprocessor weet de iPhone dus bijvoorbeeld welke kant ‘ie opgaat.

Het is niet duidelijk of de R1-chip een vervanger is van de M-coprocessors, of een aanvulling. Wel kan de Rose-cpu meer informatie van sensoren verzamelen dan zijn voorganger. De nieuwe coprocessor zou bijvoorbeeld overweg kunnen met bluetooth 5.1 en nog preciezer de iPhone-locatie kunnen achterhalen.

Lees ook: iPhone 11 Max verwachtingen: 8 dingen om naar uit te kijken

Zo kan de iPhone 2019 de R1-chip gebruiken

Het is voorlopig gissen naar de precieze werking van de R1-chip. Mogelijk wordt de coprocessor gebruikt voor ar-toepassingen. Hierbij wordt de ‘echte’ wereld als decor gebruikt voor apps, films en games die op het display van je iPhone afspelen. Een goed voorbeeld hiervan is de game Harry Potter: Wizards Unite.

Een andere mogelijke toepassing vinden we in het bepalen van locatie. Er wordt al weken gesuggereerd dat morgen de Apple Tag wordt aangekondigd. Met dit apparaatje kun je makkelijk en snel de precieze locatie van je portemonnee, sleutels of rugtas achterhalen. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is de locatietracker aan het voorwerp te bevestigen.

Morgenavond om 19:00 uur vindt de Apple keynote plaats. Naast drie nieuwe iPhones kondigt Apple hier waarschijnlijk een nieuwe Apple Watch, de releasedatum van iOS 13 en meer aan. Houd onze site in de gaten, schrijf je in voor de nieuwsbrief of download de gratis iPhoned-app om niets te missen!

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's