Overzicht: de 6 belangrijkste geruchten over de iPhone 2019
Lars Paymans

De iPhone 2019 komt eraan, maar laat nog een maand of acht op zich wachten. Toch is er al opvallend veel bekend over de drie nieuwe toestellen die dit najaar verschijnen. Een overzicht van de belangrijkste iPhone 2019-geruchten tot nu toe.

De belangrijkste iPhone 2019 geruchten verzameld

Het zal niemand verbazen dat Apple ook in 2019 weer een drietal nieuwe iPhones op de markt brengt. De toestellen zijn dit keer stuk voor stuk regelrechte opvolgers op de iPhone XS, iPhone XS Max en iPhone XR van vorig jaar. Maar dat wil niet zeggen dat het bedrijf uit Cupertino wat innovatie betreft stil heeft gezeten. Dit zijn volgens de eerste geruchten de zes belangrijkste nieuwe functies.

iPhone 2019 geruchten

1. Zelfde design, smallere notch

Vorig jaar zagen de iPhones er qua uiterlijk al hetzelfde uit als de iPhone X uit 2017 en in 2019 zal dat niet anders zijn. Apple is wederom van plan om drie iPhones uit te brengen met dezelfde schermformaten als vorig jaar, een glazen achterkant en dezelfde uiterlijke kenmerken.

Het enige verschil is mogelijk de kleinere notch. Deze inkeping in het scherm zou Apple kleiner kunnen maken door een nieuwe sensor die achter het scherm geplaatst kan worden. Zo blijft er meer ruimte over voor het scherm.

2. Een driedubbele cameralens

Ieder jaar gaat de iPhone-camera er op vooruit, maar dit jaar zet Apple nog een stapje extra. De nieuwe iPhone XS en XS Max zouden een extra cameralens krijgen, wat de teller op drie brengt. Ook de iPhone XR krijgt in tegenstelling tot vorig jaar een dubbele lens, zodat je in kunt zoomen zonder kwaliteit te verliezen.

Een derde lens voor de iPhone-camera brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo kun je nog beter zoomen, wordt de kwaliteit van foto’s bij weinig licht beter en is het een belangrijk hulpmiddel om de kwaliteit van ARKit naar een hoger niveau te tillen. In het onderstaande artikel zoomen we verder in op deze verbeteringen.

Lees ook: 3 redenen om uit te kijken naar een iPhone met een driedubbele camera

iPhone 2019 geruchten

3. Usb-c-aansluiting in plaats van Lightning

Zou het dit jaar eindelijk gaan gebeuren? Na jaren van geruchten liet Apple met de iPad Pro 2018 zien dat de Lightning-poort minder heilig is dan het leek. Uit een nieuw gerucht blijkt dat Apple zou overwegen om ook de iPhone een usb-c-aansluiting te geven.

Een grote verandering, die ervoor zorgt dat je het toestel bijvoorbeeld aan een extern scherm kunt aansluiten. Ook zou het de weg openen naar een verbeterde adapter, waardoor je de accu van de iPhone een stuk sneller kunt bijvullen.

4. Draait op de nieuwe A13-chip

Ook dit jaar rust Apple de nieuwe iPhones uit met een nieuwe chip. Na de A12-chip volgt dit jaar logischerwijs de A13-variant, een chip die wederom door Apple zelf ontworpen is en door de nauwe samenwerking met de soft- en hardware voor de beste prestaties op de markt zorgt.

Concrete informatie over de precieze verbeteringen zijn nog niet bekend, maar de kans is groot dat de A13-chip betere prestaties kan realiseren, terwijl hij minder van de iPhone-accu vraagt.

Apple kleurenpatent

5. Gradient-kleuren

Omdat het design grotendeels hetzelfde blijft, zal Apple iets anders moeten bedenken om de nieuwe iPhones te onderscheiden van hun voorgangers. Een patent laat zien dat Apple overweegt om zogenaamde gradient-kleuren toe te voegen als kleuroptie.

Hiermee worden twee verschillende kleuren met elkaar gecombineerd, zodat je bijvoorbeeld een iPhone krijgt waarvan de kleur op de achterkant van donkerblauw naar paars overloopt. We zagen dit al eerder bij Android-smartphones zoals die van Huawei en Samsung.

6. Snellere wifi, ondersteuning voor 5G

Naast de A13-chip gebeurt er meer aan de binnenkant van de iPhone 2019. Zo zou Apple de toestellen uitrusten met wifi 6, een nieuwe versie van wifi die betere en betrouwbare prestaties mogelijk maakt. Ook zal het toestel technisch gezien klaar zijn voor 5G, al hebben we daar in Nederland nog niet veel aan, omdat providers de nieuwe techniek voorlopig nog niet ondersteunen.

Meer weten over de nieuwe iPhone zoals de releasedatum, mogelijke prijs en andere geruchten? Op onze iPhone 2019 toestelpagina lees je alles wat je over de nieuwe iPhone moet weten.

Draag ook bij aan dit artikel

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.