‘Zo open je straks de camera van je iPhone zonder aanraking’

Michel van 't Klaphek
18 januari 2019, 9:15
2 min leestijd
‘Zo open je straks de camera van je iPhone zonder aanraking’

Je herkent het vast. Er doet zich een goed fotomoment voor, maar je bent net te laat met het openen van de camera op je iPhone. Een gemiste kans. Gelukkig lijkt het erop dat Apple dit probleem gaat oplossen.

Lees verder na de advertentie.

‘iPhone 2019 cameradetectie: mis nooit meer een fotomoment’

Uit een ingediend patent (via AppleInsider) blijkt dat het bedrijf uit Cupertino bezig is met een techniek, waardoor de camera automatisch opent wanneer je een foto wil maken, ook al is het toestel vergrendeld. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de sensoren in het toestel.

Kort gezegd komt het erop neer dat de versnellingsmeter van je iPhone doorheeft dat hij opgepakt wordt, waarna een nabijheidssensor op de achterkant ‘ziet’ waar je een foto van wil maken. Hierbij meet hij de afstand tussen jouw telefoon en het object of de persoon waar je een plaatje van gaat schieten.

iPhone XR review

Dit alles gebeurt zonder dat je het toestel hoeft te ontgrendelen. Het is natuurlijk al mogelijk om de camera-app vanaf het vergrendelscherm te lanceren, maar je moet dan alsnog je toestel aanzetten en de app openen. Bij de hierboven beschreven techniek is dit nodig. Het toestel oppakken en vasthouden zoals je normaal een foto maakt, is genoeg.

Lees ook: Overzicht: de 6 belangrijkste geruchten over de iPhone 2019

iPhone blijft vergrendeld

In het patent staat beschreven dat de iPhone gewoon vergrendeld blijft nadat je klaar bent. Je kunt daardoor niet in de fotorol naar eerdere kiekjes kijken of apps openen, net zoals momenteel het geval is als je de camerarol vanaf het vergrendelscherm lanceert.

Momenteel hebben iPhones geen tweede nabijheidssensor aan de achterkant zitten, maar daar heeft Apple een trucje op gevonden. De achterste camera kan namelijk ook gebruikt worden om de afstand te meten. Hierdoor zou de iPhone 2019, die waarschijnlijk een driedubbele camera heeft, er ook gebruik van kunnen maken.

Apple dient honderden patenten per jaar in, dus is het verstandig om het bericht met een korreltje zout te nemen. De beschreven techniek is echter niet vergezocht en zou een grote ergernis van iPhone-fotografen wegnemen.

Het laatste nieuws over Apple

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Aanmelden
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen