3 redenen om uit te kijken naar een iPhone met een driedubbele camera

Lars Paijmans
14 januari 2019, 19:21
3 min leestijd

De eerste geruchten zijn duidelijk: dit jaar verschijnt de eerste iPhone met een driedubbele cameralens op de achterkant. Maar wat heb je nou eigenlijk aan zo’n extra lens?

Lees verder na de advertentie.

Waarom de iPhone 2019 camera een extra lens krijgt

De iPhone 2019 krijgen we pas in september officieel te zien, maar de eerste informatie is al online opgedoken. Zo zou Apple in ieder geval de grotere Max-variant van een extra cameralens op de achterkant voorzien.

Dat zou lang niet de eerste smartphone met een driedubbele camera zijn, wat ons een mooi overzicht geeft van alle mogelijkheden die deze lens mogelijk maakt. We hebben de meest praktische op een rijtje gezet.

iPhone 2019 camera

1. Verbeterde optische zoom

Een groot voordeel van de dubbele lens op de iPhone is de optie om tot twee keer optisch te zoomen. In tegenstelling tot een digitale zoom verlies je hiermee geen kwaliteit, zodat je probleemloos het beeld dichterbij kunt halen.

Een derde lens maakt tot drie keer optische zoom mogelijk, wat het nog aanlokkelijker maakt om nooit meer die digitale zoom aan te raken. De voordelen hiervan liet onder meer Huawei zien met de P20 Pro, die een extra telefotolens toevoegde om drie keer optische zoom mogelijk te maken.

2. Betere prestaties bij weinig licht

Een veelgehoorde (terechte) klacht over de camera van de iPhone gaat over de tegenvallende prestaties bij weinig licht. Hierdoor zijn foto’s al snel bewogen, te donker of onscherp als je op de details let. Dit probeerde Apple met de iPhone XS op te lossen door Smart HDR te introduceren, terwijl Google met Night Sight bewees dat ook met software heel veel mogelijk is.

Goede hardware draagt hier alleen maar aan bij. Door een derde lens toe te voegen kan er meer licht worden opgevangen, wat foto’s in het donker per definitie al een stuk beter maakt. Door deze extra hoeveelheid licht te combineren met Smart HDR en eventuele andere machine learning-trucjes, kan dit een grote stap zijn om dit pijnpunt van de iPhone-camera op te lossen.

3. Betere 3D-beelden, een uitkomst voor ARKit

Augmented reality wordt voor Apple steeds belangrijker, dus zal ook de hardware steeds meer toegespitst worden op deze techniek. Een derde lens is hiervoor een belangrijke toevoeging, omdat je daarmee veel beter een ruimte in 3D kunt waarnemen. Zo kun je bijvoorbeeld de afstand van de iPhone tot een tafeltje nauwkeuriger berekenen, waardoor de kwaliteit van ARKit-apps toeneemt.

Hoe deze derde lens gaat werken is nog niet duidelijk, tot nu toe hebben geruchten het over verschillende toepassingen. Wat wel vaststaat is dat deze extra lens wederom een belangrijke stap vormt om AR groter te maken dan het nu is. Dat moet ook wel, want Apple zou inmiddels al druk bezig zijn met zijn eigen AR-bril die rond 2020 op de markt zou komen.

iPhone 2019 camera

Alles over de iPhone 2019

De iPhone 2019 verschijnt naar verwachting in september in drie formaten, zodat de iPhone XS, XS Max en XR alle drie een opvolger krijgen. Zoals het er nu uitziet krijgt de nieuwe iPhone XR een dubbele cameralens en is het nog even de vraag of alleen de iPhone XS Max of ook de nieuwe iPhone XS met een driedubbele lens uitgerust wordt.

Lees alles wat we nu al weten over de iPhone 2019

Bronnen afbeeldingen: Ben Geskin, Ben Geskin
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen