iPhone 16 krijgt nóg een extra knop – hiervoor gebruik je hem

Maurice Snijders
27 september 2023, 9:37
2 min leestijd
iPhone 16 krijgt nóg een extra knop – hiervoor gebruik je hem

De iPhone 16 krijgt naar alle waarschijnlijkheid nog een extra knop, aan dezelfde kant als de aan/uit-knop maar dan iets lager geplaatst. Dit moet je weten.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 16 krijgt een ‘capture’-knop

De iPhone 16-serie krijgt een extra touchgevoelige knop (dus niet fysiek in te drukken), die intern bekend staat als de ‘Capture Button’. De knop met de codenaam ‘Project Nova’ wordt waarschijnlijk een van de belangrijkste verkoopargumenten van de iPhone 16-serie, al is het momenteel nog niet helemaal bekend waar de nieuwe touch-knop voor gebruikt gaat worden.

Touch in plaats van mechanisch

De Capture Button zal naar verwachting dus een touch-knop zijn en geen standaard mechanische knop. Capacitieve knoppen bewegen niet wanneer ze worden ingedrukt. In plaats daarvan detecteert de knop druk en aanraking, en geeft hij haptische feedback.

De knop werkt waarschijnlijk op dezelfde manier als de thuisknop op de iPhone SE. Verder worden de capacitieve knoppen voorzien van een krachtsensor. Krachtsensoren detecteren de kracht die wordt toegepast en zetten de grootte van die kracht om in elektrische signalen.

capture-knop

Eerdere capacitieve knoppen

Bij de ontwikkeling van de iPhone 15 Pro experimenteerde Apple met capacitieve knoppen in de vorm van het zogeheten ‘Bongo-project’, dat inmiddels is stopgezet. De Bongo-module bestond uit capacitieve aan/uit- en volumeknoppen.

Kennelijk werd de Bongo-module geannuleerd na onbevredigende testresultaten en een aanzienlijk aantal hardwareproblemen. Door de annulering had Apple alle ruimte om de ‘capture’-knop voor de iPhone 16-serie opnieuw vorm te geven. Dit keer met een geheel nieuwe twist.

iPhone 16-serie met ‘capture’-knop

De ‘capture’-knop zal zijn debuut maken in de gehele iPhone 16-serie, inclusief het basismodel iPhone 16 en 16 Plus. Maar Apple heeft ook een hardwareconfiguratie gemaakt zonder de ‘capture’-knop, mogelijk om op terug te vallen in het geval van aanhoudende hardware-fouten.

De iPhone 16-serie krijgt naar verwachting ook een touchgevoelige actieknop, met een vergelijkbaar ontwerp als de ‘capture’-knop. Ook wordt het camera-eiland aan de achterkant opnieuw vormgegeven, met een verticale camerarangschikking die lijkt op die van de iPhone 12. De Pro-modellen krijgen naar verwachting ook een groter scherm, namelijk 6,3 en 6,9 inch (ten opzichte van de huidige 6,1 en 6,7 inch).

Wil je op de hoogte blijven van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bronnen afbeeldingen: MacRumors, MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 16
Apple iPhone 16

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu