‘iPhone 15 Pro krijgt waanzinnige zoomlens met 5x optische zoom’

Koen van Ekeren
21 januari 2022, 10:31
2 min leestijd

Terwijl de iPhone 14 nog moet verschijnen, kijken we al uit naar zijn opvolger. De iPhone 15 Pro krijgt namelijk een camera met een ongelofelijke goede zoom.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 15 Pro met periscooplens

Dit meldt Jeff Pu, een analist in de computerindustrie. Hij voorspelt dat Apple’s vlaggenschip van 2023 een periscooplens heeft met 5x optische zoom. Nu moeten de Pro-iPhones het nog doen met een camera die tot 3x optisch inzoomt.

Volgens de analist onderhandelt Apple met Lante Optics, dat de belangrijkste leverancier wordt van de periscooplenzen die in de iPhone 15 Pro wordt gebruikt. Apple zou al verschillende componenten van het bedrijf hebben ontvangen en in mei wordt er een definitieve beslissing genomen.

Keurt Apple de componenten goed, dan introduceert Apple de periscooplens bij de high-end modellen van 2023. Die heten waarschijnlijk de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max. Mocht de deal doorgaan, dan levert Lante Optics meer dan 100 miljoen componenten aan Apple.

Wat is een periscooplens?

Een duikboot-achtige constructie met een lange buis die je aan de achterkant van de iPhone uitschuift, hoef je niet te verwachten. De periscooplens van de iPhone krijgt een techniek waarbij de optische zoom flink verbetert zonder dat dit gepaard gaat met een dikkere lens.

Om de optische zoom te verbeteren, is een grotere afstand nodig tussen de lens en sensor. Dit zorgt voor een langere brandpuntafstand. Normaal worden die lens en beeldsensor verticaal van elkaar geplaatst. Hoe groter de afstand, hoe beter de optische zoom – maar ook hoe meer de lens uit de iPhone steekt.

iPhone 13 Pro

Bij een periscooplens kun je de brandpuntafstand langer maken zonder dat de iPhone dikker wordt. In plaats van dat de lens en beeldsensor verticaal worden gestapeld, gebeurt dit in de lengte van de iPhone. Om te zorgen dat het binnenkomend licht de onderdelen bereikt wordt een spiegel gebruikt. Zo kan de iPhone straks veel beter inzoomen, terwijl de camerabult aan de achterkant even compact blijft.

Niet voor het eerst

Analist Jeff Pu is niet de eerste die een periscooplens voor de iPhone 15 Pro voorspelt. De zeer betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo meldde al eerder dat het bedrijf werk maakt van een periscooplens voor de ‘2023 iPhone’ voor een betere optische zoom.

Maar eerst verschijnt dus nog de iPhone 14 (Pro), die Apple vermoedelijk in september lanceert. En dat is ook een toestel om naar uit te kijken. Geruchten suggereren dat het vlaggenchip een verbeterde camera heeft met 48-megapixelsensor. Ook zou het opnemen van 8K-video’s mogelijk zijn.

Wil je meer lezen over de iPhone 14? Check onze eerdere artikelen:

Bron: 9to5Ma
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen