iPhone 15 Pro vs. iPhone 16 Pro: dit worden de grootste verschillen

22 april 2024, 11:27
4 min leestijd
iPhone 15 Pro vs. iPhone 16 Pro: dit worden de grootste verschillen

Over een aantal maanden verschijnt de iPhone 16 Pro, maar wat worden precies de verschillen met de iPhone 15 Pro? Dit zijn de verwachtingen!

Lees verder na de advertentie.

iPhone 16 Pro komt eraan

Apple werkt aan de iPhone 16 Pro, die in september officieel wordt aangekondigd. Bij de nieuwe iPhone worden – letterlijk – grote veranderingen verwacht. Zo krijgt de telefoon een groter scherm en heeft de iPhone 16 Pro een compleet nieuwe knop. Wij zetten de belangrijkste verschillen tussen de iPhone 15 Pro en de iPhone 16 Pro voor je onder elkaar.

Scherm

Bij de iPhone 16 Pro past Apple voor het eerst in jaren het schermformaat van de telefoon aan. Waar de iPhone 15 Pro een 6,1-inch scherm heeft, wordt dat bij de iPhone 16 Pro een 6,3-inch display. De nieuwe iPhone is dus een slag groter. Dat is niet de enige verandering, want de telefoon krijgt naar verluidt ook dunnere schermranden.

Het Dynamic Island verdwijnt of wordt kleiner bij de iPhone 16 Pro. In plaats daarvan zien we een kleine uitkeping in het scherm, waar de frontcamera in verstopt zit. Het is nog onduidelijk of Apple bij de iPhone 16 Pro al helemaal afscheid neemt van het Dynamic Island, of we de feature in een aangepaste versie terugzien. Wel zeker is dat je bij de iPhone 16 Pro meer ruimte bij het scherm gaat hebben.

iPhone 16

Onder de motorkap

De iPhone 16 Pro krijgt met de A18 Pro-chip een nieuwe processor, in de iPhone 15 Pro vinden we nu de A17 Pro-chip terug. De nieuwe chip is naar verluidt veel krachtiger, omdat Apple werkt aan een reeks nieuwe AI-functies. Om die functies te ondersteunen moet de processor krachtiger worden. Zo krijgt de chip volgens geruchten zelfs een speciaal deel voor de AI-functies in iOS 18.

Door deze nieuwe chip blijven bepaalde functies in iOS 18 exclusief voor de iPhone 16 Pro. De iPhone 15 heeft dus wel ondersteuning voor iOS 18, maar krijgt niet alle AI-functies. Andere veranderingen onder de motorkap zijn een verbeterde microfoon, tot 2 TB opslagruimte (bij de iPhone 15 Pro is dat 1 TB) en ondersteuning voor Wifi 7.

Camera

Apple brengt dit jaar een functie van de iPhone 15 Pro Max naar de iPhone 16 Pro, want je kunt straks ook met de ‘normale’ Pro tot 5x inzoomen. De tetraprismalens van de iPhone 15 Pro Max komt namelijk ook naar de iPhone 16 Pro. Bij de iPhone 15 Pro kun je nu tot 3x inzoomen, maar bij de iPhone 16 Pro en de iPhone 16 Pro Max is dat tot 5x. Het maken van foto’s en video’s gaat sneller met de compleet nieuwe Capture-knop.

De ultragroothoeklens wordt een stuk beter bij de iPhone 16 Pro, want dat wordt een 48-megapixelcamera. De iPhone 15 Pro moet het doen met een 12-megapixelcamera. Sinds de iPhone 14 Pro (Max) heeft de standaard groothoeklens al 48 megapixel, bij de iPhone 16 Pro geldt dat ook voor de ultragroothoeklens. De camera van de nieuwe iPhone krijgt dit jaar dus een grote update.

iPhone 16

Batterij

De batterij wordt naar verluidt groter en beter bij de iPhone 16 Pro. De iPhone 15 Pro heeft een batterijcapaciteit van 3274 mAh, terwijl de iPhone 16 Pro een capaciteit van maar liefst 3355 mAh krijgt. In combinatie met de energiezuinigere A18 Pro-chip heeft dit waarschijnlijk een grote invloed op de batterijduur van het toestel. Je hoeft de iPhone 16 Pro dus minder vaak aan de lader te leggen.

Daarnaast past Apple de accu zelf aan, om de warmteregulering van het toestel te verbeteren. De iPhone 15 Pro had last van oververhitting, dus Apple kiest bij de iPhone 16 Pro voor een metalen batterij. Opladen gaat ook sneller bij de iPhone 16 Pro: bekabeld wordt dat 40 watt (dat was 27 watt), draadloos gaat tot 20 watt (dat was 15 watt).

iphone 16 batterij groter dan iPhone 15

Releasedatum van de iPhone 16 Pro

De nieuwe iPhone krijgt dus vooral grote veranderingen onder de motorkap, maar het toestel zelf wordt ook groter. Dat is het gevolg van het 6,3-inch scherm van de iPhone 16 Pro. De iPhone 16 Pro wordt daardoor een slag groter dan de iPhone 15 Pro. We moeten nog even wachten op de telefoon, want Apple kondigt de telefoon pas in september aan. De releasedatum van de iPhone 16 Pro is daarom vermoedelijk pas half september.

Toch worden binnenkort al een aantal nieuwe functies onthuld van de telefoon, want Apple presenteert iOS 18 op de WWDC 2024. Dat is het eerste Apple-event van dit jaar, dat begint op 10 juni. Die avond zien we de eerste features van iOS 18 en dan weten we ook beter welke AI-functies we kunnen verwachten bij de iPhone 16 Pro. Benieuwd naar de WWDC 2024? Lees dan hier alles over het volgende Apple-event!

Wil je op de hoogte blijven van iOS 18 en al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bronnen afbeeldingen: macrumors, MacRumors
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 15 Pro
Apple iPhone 15 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu