De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iPhone 15 Pro-actieknop: zo werkt-ie (en dit kun je ermee)

Piet-Jan Lentjes
18 april 2023, 13:47
2 min leestijd
iPhone 15 Pro-actieknop: zo werkt-ie (en dit kun je ermee)

De iPhone 15 Pro krijgt volgens geruchten een speciale actieknop. Maar wat kun je er eigenlijk allemaal mee?

Actieknop van de iPhone 15 Pro: dit is ’em …

Als we de geruchten mogen geloven gaat de belsignaal-schakelaar (ook wel de mute-schakelaar) bij de volgende iPhone-generatie op de schop. Deze knop wordt dan op de iPhone 15 Pro vervangen door de speciale ‘actieknop’. En het toffe is: aan deze knop komen verschillende functies te hangen.

iPhone 15 knoppen

De actieknop kun je overigens niet écht indrukken. Hij werkt een beetje als de thuisknop. De knop reageert alleen nog op aanrakingen en geeft door middel van een soort trilling het gevoel dat je de knop indrukt.

Wanneer je ooit een iPhone SE 2022 hebt gebruikt, weet je ongeveer hoe de thuisknop voelt. Wanneer je deze knop indrukt voelt het net alsof dat ook gebeurd, maar eigenlijk beweegt hij helemaal niet.

… en dit kun je ermee

Een van de opvallendste veranderingen is dat je deze knop in combinatie gaat gebruiken om je iPhone 15 Pro te resetten of opnieuw te starten. Bij recente iPhones, zoals de iPhone 14, kun je het toestel uitzetten door tegelijk de zijknop en een van de volumeknoppen in te drukken. Volgens een bericht van analyst941 op Twitter moet je op de iPhone 15 Pro dan in plaats van de volumeknoppen, de actieknop indrukken.

Maar er gaat meer veranderen. Ook wanneer je op huidige iPhones de camera-app opent, kun je met de volume omhoog-knop een foto maken. Ook die taak neemt de actieknop op zich, en voegt er meer aan toe. Door zacht te tikken kun je scherpstellen en met een hardere druk maak je de foto. Houd je de knop langer ingedrukt, dan maakt je iPhone een video.

iPhone 15 Pro release: wanneer kun je hem kopen?

De release date van de iPhone 15 (Pro) is naar alle waarschijnlijkheid in september, de maand waarin Apple ieder jaar de nieuwe iPhones presenteert. De iPhone 15 verschijnt dit jaar – net als de iPhone 14 – in vier verschillende modellen.

iPhone 14 Pro camera

Drie daarvan zijn gelijk aan de iPhone 14, namelijk de ‘normale’ iPhone 15, de iPhone 15 Plus en de iPhone 15 Pro. Volgens geruchten verdwijnt de iPhone 15 Pro Max en wordt hij vervangen door de iPhone 15 Ultra, maar zeker is dat nog niet.

Heb je geen zin om zo lang te wachten en wil je nu een nieuwe iPhone? Dan is de iPhone 14 Pro een uitstekende keus! Je hebt de snelste chip en alle nieuwe functies zoals SOS-noodmelding via satelliet en de 48 MP-camera.

Apple iPhone 14 Pro prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 55,- p/m

Bekijk beste prijs

Los nieuw

€ 1.109,-

Bekijk beste prijs
Bron afbeelding: ShrimpApplePro
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 15 Pro
Apple iPhone 15 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu