De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iPhone 15-kabels kunnen sneller opladen – maar niet allemaal

Yannick Chalkiopoulos
21 maart 2023, 15:19
3 min leestijd
iPhone 15-kabels kunnen sneller opladen – maar niet allemaal

Dit jaar komen de eerste iPhones met een usb-c-aansluiting, maar niet alle iPhone-15 kabels kunnen sneller opladen. Hoe zit dit precies?

Lees verder na de advertentie.

iPhone 15 krijgt eindelijk usb-c-aansluiting

De nieuwe iPhone 15-modellen die dit jaar uitkomen worden allemaal voorzien van een usb-c-poort. Dit is het gevolg van de nieuwe Europese wetgeving, waarin staat dat alle nieuwe elektronische apparaten vanaf november 2024 een usb-c aansluiting moeten hebben. Dit moet elektronisch afval in de toekomst verminderen.

Lees ook: Nieuwe foto’s iPhone 15 Pro gelekt: zo zien de nieuwe knoppen eruit

Door deze nieuwe wet kiest Apple er waarschijnlijk voor om dit jaar al de iPhone 15 te voorzien van een usb-c-poort. Er komt zo dus een einde aan het Lightning-tijdperk. Eerder lekten er al foto’s van de iPhone 15, waarop duidelijk te zien is dat de iPhone 15-series inderdaad een usb-c-uitgang krijgt. Toch werken niet alle kabels optimaal met de iPhone 15.

iPhone 15 Pro gelekt

Apple moet opladers officieel goedkeuren

De iPhone 14 (Plus) heeft een maximale oplaadsnelheid van 20W, maar bij de iPhone 14 Pro (Max) is dit 27W. De gehele iPhone 15-serie krijgt met 27W de snelste oplaadsnelheid, dus ook de iPhone 15 en de iPhone 15 Plus. Toch werken niet alle kabels met deze optimale oplaadsnelheid. Volgens geruchten komt dit omdat 27W alleen bereikt kan worden met oplaadkabels die door Apple zelf zijn goedgekeurd.

De doorgaans betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo bericht nu eveneens dat niet alle iPhone 15-kabels snel op kunnen laden en bevestigt daarmee eerdere geruchten. Apple gaat volgens deze geruchten een MFi-certificering (Made for iPhone) eisen voor accessoires en opladers die je aansluit op de iPhone 15. Officiële koptelefoons en kabels van Apple zijn zelfs al in productie bij Foxconn.

In praktijk betekent dit dus dat een iPhone 15 alleen optimaal oplaadt met een kabel die zo’n MFi-certificering heeft. Een kabel van een andere aanbieder zonder een certificering werkt wel met je iPhone 15, maar het opladen duurt dan simpelweg iets langer.

usb c

Oplaadkabel zelf kopen bij de iPhone 15

Een aantal jaar geleden besloot Apple geen opladers meer te leveren bij nieuwe iPhones, om zo de verkoop van de telefoons minder belastend voor het milieu te maken. Ben je van plan om de iPhone 15 te kopen? Dan is het belangrijker dan ooit om er een nieuwe oplaadkabel bij te kopen, want de Lightning-adapter werkt natuurlijk niet meer bij de nieuwe iPhone.

Lees ook: Schermen iPhone 15 Pro gelekt: dit verklappen de foto’s

Het is ook niet zeker dat Apple bij de iPhone 15 een usb-c-kabel levert, dus het wordt misschien noodzakelijk om zelf een oplaadkabel bij je nieuwe iPhone te kopen. De goedkoopste Lightning naar usb-kabel bij Apple is op dit moment 25 euro. De nieuwe usb-c-kabel bij Apple zal dan ongeveer dezelfde prijs krijgen.

Alle iPhone 15-geruchten onder elkaar

Wil jij meer weten over de iPhone 15? Wij zetten eerder alle geruchten over de iPhone 15 en alles wat we tot nu toe weten over de iPhone 15 Ultra voor je onder elkaar. Ben je benieuwd hoe duur de iPhone 15 Pro gaat zijn? Check dan de prijs van de mogelijk duurste iPhone ooit.

Altijd op de hoogte zijn van de beste Apple-deals? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbriefdownload de gratis app en houd onze website in de gaten!

Bron: 9to5mac
Bronnen afbeeldingen: 9to5mac, EverythingApplePro
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 15
Apple iPhone 15

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu