De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

Nieuwe knop iPhone 15 krijgt (veel) meer functies – zo werkt het

Yannick Chalkiopoulos
30 maart 2023, 15:06
3 min leestijd
Nieuwe knop iPhone 15 krijgt (veel) meer functies – zo werkt het

De iPhone 15 krijgt compleet vernieuwde knoppen. De nieuwe iPhone 15-knop werkt niet alleen anders, maar krijgt ook meer functies.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 15 Pro krijgt vernieuwde knoppen

De iPhone 15 Pro (Max) wordt de eerste iPhone zonder fysieke knoppen. In plaats daarvan stapt Apple over op knoppen die trillen als je ze indrukt, dit wordt ook wel Haptic Touch genoemd. Deze techniek kennen we al van de thuisknop van de iPhone 7, iPhone 8iPhone SE 2020 en iPhone SE 2022

Lees ook: Dit zijn de nieuwe kleuren van de iPhone 15

Op gelekte foto’s van de iPhone 15 Pro was al te zien dat de nieuwe telefoon één grote volumeknop krijgt, in plaats van de twee losse volumeknoppen bij de huidige iPhones. Ook de mute-knop gaat er anders uitzien dan we gewend zijn: het is geen schakelaar meer, maar wordt nu echt een knop. Nu blijkt dat de knop niet enkel bedoeld is om te muten, maar zelfs multifunctioneel wordt.

iPhone 15 knoppen

iPhone 15 krijgt nieuwe ‘Actie-knop’ met meer functies

Bij de iPhone 15 Pro (Max) kan je straks namelijk zelf kiezen welke functie de nieuwe knop krijgt. Apple noemt de knop dan ook niet meer de mute-knop, maar verandert de naam in de ‘actie-knop’. Bij de instellingen van je iPhone bepaal je vervolgens zelf welke functie die knop krijgt.

Zo kan je met de knop de zaklamp aanzetten, de camera openen, terug naar je beginscherm gaan, een screenshot maken of Shazam starten. Of je gebruikt de knop gewoon nog steeds om je iPhone op stil te zetten. Bij de nieuwe iPhone ben je in ieder geval vrijer in het kiezen van de functie van de nieuwe actie-knop.

‘Tik op Achterkant’-functie van iPhone

De nieuwe knop op de iPhone 15 lijkt wat betreft functies op de ‘Tik op Achterkant’-functie van je iPhone. Met die feature bepaal je zelf welke actie uitgevoerd wordt als je twee of drie keer op de achterkant van je telefoon tikt. Hiermee open je bijvoorbeeld een app als je twee of drie keer op de achterkant van je iPhone tikt.

Lees ook: ‘Tik op Achterkant’-functie laat je acties uitvoeren met 2 of 3 tikken

Het is de verwachting dat de actie-knop soortgelijke acties uit kan voeren, maar nu door simpelweg op de knop te drukken. Handig, want twee of drie keer op de achterkant van je iPhone tikken gaat nog wel eens per ongeluk. De actie-knop druk je niet zomaar in, zeker nu de knop werkt met Haptic Touch.

iPhone 15 Pro Max renders

Alle iPhone 15-geruchten onder elkaar

Wil jij meer weten over alle iPhone 15-functies? Eerder werd al duidelijk dat de iPhone 15 waarschijnlijk geen fysieke simkaart meer krijgt en de eerste iPhone met een usb-c-poort wordt. Ben je benieuwd naar alle geruchten over de iPhone 15? Lees dan hier alle geruchten over de iPhone 15 en hier alles wat we tot nu toe weten over de iPhone 15 Ultra.

Wil je altijd op de hoogte blijven van het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron: MacRumors
Bronnen afbeeldingen: ShrimpApplePro, Ice Universe
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 15
Apple iPhone 15

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu