Jammer: iPhone 15-camera krijgt een toffe upgrade toch niet

Piet-Jan Lentjes
31 oktober 2022, 9:50
2 min leestijd
Jammer: iPhone 15-camera krijgt een toffe upgrade toch niet

Het spreekt bijna voor zich dat de camera van de volgende iPhone flink beter wordt. Toch krijgt de iPhone 15-camera een bepaalde upgrade niet.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 15 hoofdcamera krijgt deze upgrade niet

Misschien denk je meteen dat de iPhone 15 geen periscoopcamera gaat krijgen, maar volgen de geruchten komt deze speciale camera nog wel. Maar betrouwbare Apple-kenner Ming-Chi Kuo zei op Twitter dat een andere verwachte camera-feature waarschijnlijk niet gaat komen.

Deze upgrade voor de camera aan de achterkant van de iPhone 15 heeft te maken met het aantal interne lenzen. Volgens een eerder gerucht zou de camera van de iPhone 15 tot wel 8 interne lenzen krijgen (8P). Dit is één extra interne lens meer dan in de iPhone 14 Pro. Meestal voegen fabrikanten dit soort interne lenzen toe om vervorming tegen te gaan. En dat is vooral belangrijk bij groothoeklenzen, zoals die bij de iPhone.

iPhone 15 krijgt een periscoopcamera

Het is niet fijn dat de iPhone 15 deze specifieke lens-upgrade toch niet krijgt, maar gelukkig lijkt het erop dat de grote update, de periscoopcamera, wél gaat komen. In deze speciale camera reflecteert een spiegeltje het binnenkomende licht in een hoek van 90 graden. Daarna bereikt het licht de camerasensor en wordt de foto gemaakt.

iPhone 15 camera periscoop

Het voordeel van het spiegelen van het licht is dat de cameralenzen nu naast elkaar geplaatst kunnen worden. Normaal liggen de lenzen op elkaar en omdat de iPhone best wel dun is, heeft Apple daar natuurlijk maar een beperkte hoeveelheid ruimte voor.

Lees meer: iPhone 15 Pro gerucht: ‘Meer RAM, usb-c en periscoopcamera’

Het voordeel van zo’n periscoopcamera is dat je een veel betere optische zoom kunt krijgen. De Galaxy S22 Ultra heeft nu al een periscooplens. Hiermee heb je een 10x optische zoom (en een 100x digitale zoom). Ter vergelijking: de iPhone 14 Pro (€ 1.128,99)zonder periscoopcamera heeft 6x optische zoom (3x optisch inzoomen, 2x optisch uitzoomen) en 15x digitale zoom.

Apple iPhone 14 Pro prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 56,- p/m

Bekijk beste prijs

Los nieuw

€ 1.128,99

Bekijk beste prijs

Wil je altijd op de hoogte blijven van het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 15
Apple iPhone 15

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu