De iPhone 13 nu met unlimited data extra scherp geprijsd!

iPhone 14 Pro krijgt sneller werkgeheugen (en wordt krachtiger dan ooit)

Piet-Jan Lentjes
26 juli 2022, 10:51
2 min leestijd
iPhone 14 Pro krijgt sneller werkgeheugen (en wordt krachtiger dan ooit)

De iPhone 14 Pro komt er vrijwel zeker in september aan en hij wordt natuurlijk weer een stuk beter dan de vorige iPhone. Volgens nieuwe geruchten krijg de iPhone 14 Pro beter werkgeheugen, maar hoeveel sneller (en krachtiger) wordt Apple’s nieuwe smartphone nou eigenlijk? iPhoned geeft je het antwoord!

Lees verder na de advertentie.

iPhone 14 Pro krijgt beter werkgeheugen

Volgens een gerucht gaan de iPhone 14 Pro en de iPhone 14 Pro Max sneller werkgeheugen krijgen. Beide iPhones krijgen 6GB van LPDDR5 ram, dit is een sneller en efficiënter soort werkgeheugen dan de vorige generatie heeft. De iPhone 13 beschikt over LPDDR4X-ram en waarschijnlijk krijgen de iPhone 14 en iPhone 14 Max dit type werkgeheugen ook.

iphone 14 pro design poll

De iPhone 13 en iPhone 13 mini hebben 4GB werkgeheugen. De iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max beschikken over 6GB ram. Verwacht wordt is dat straks alle iPhone 14-modellen 6GB werkgeheugen hebben. De iPhone 14 Pro-modellen krijgen dan wel een snellere variant van dat werkgeheugen. Dit komt er dan als volgt uit te zien:

  • iPhone 14 6GB (LPDDR4X)
  • iPhone 14 Max 6GB (LPDDR4X)
  • iPhone 14 Pro 6GB (LPDDR5)
  • iPhone 14 Pro Max 6GB (LPDDR5)

iPhone 14 Pro wordt sneller dan ooit

De iPhone 14 en de iPhone 14 Max krijgen de A15-chip, die je ook in de iPhone 13 vindt. De iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max krijgen een A16-chip. Hierdoor zal de iPhone 14 Pro (Max) een stukje sneller zijn dan de standaard modellen van de iPhone 14.

A16-chip zorgt voor een boost

Het is lastig om te beoordelen hoeveel sneller de iPhone 14 Pro (Max) hierdoor gaat worden, maar we kunnen een indicatie geven. De A16-chip maakt gebruikt van het nieuwe fabricage-proces, dat zorgt voor een performance boost van zo’n 11 procent. De chip is daarmee ook zo’n 22 procent energiezuiniger.

a16-chip iPhone 14

Vlotter werkgeheugen: 15 procent snelheidswinst

Het nieuwe werkgeheugen zorgt voor een flinke snelheidswinst. Dit is hetzelfde geheugen dat ook in de M1 Pro en de M1 Max-chips gebruikt wordt. Met dit nieuwe ram wordt de bandbreedte beter en kan het werkgeheugen nog sneller werken. Waarschijnlijk kan dit voor een performancewinst van zo’n 15 procent zorgen.

Neural Engine en beeldchip worden ook sneller

De iPhone 14 Pro-modellen krijgen volgens betrouwbare Apple-analist Ming-Chi Kuo een 48 megapixel-camera en 8K video. Deze upgrade vraagt natuurlijk een stuk meer van de beeldchip en de Neural Engine (het onderdeel dat machine learning-taken op zich neemt en versnelt). Daarom zal Apple ook bij de beeldchip en de Neural Engine de nodige upgrades gaan uitvoeren. Hoeveel sneller is niet in te schatten, omdat het de eerste iPhone wordt met een 48MP-camera.

iPhone 14 prijzen

Wil je altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten. Dan mis je nooit meer een Apple-nieuwtje!

Bron afbeelding: 9to5Mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 14 Pro
Apple iPhone 14 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen