De iPhone 14 Pro nu tijdelijk tot €475 retour!

iPhone 14 Pro: tekorten kunnen oplopen tot 6 miljoen toestellen

Yannick Chalkiopoulos
29 november 2022, 11:39
2 min leestijd
iPhone 14 Pro: tekorten kunnen oplopen tot 6 miljoen toestellen

De iPhone 14 Pro is in veel landen al niet meer te krijgen voor de feestdagen en de tekorten lopen nu nog meer op. Hoe kon het zo uit de hand lopen?

Lees verder na de advertentie.

Productieproblemen iPhone 14 Pro in Zhengzhou

Het voornaamste probleem is op dit moment de lockdown in Zhengzhou. In deze grote Chinese stad staat de belangrijkste iPhone-fabriek, maar de productie wordt de laatste maanden gehinderd door de lokale coronamaatregelen. Door de lockdown werd de productie noodgedwongen verlaagd.

De situatie is inmiddels nog slechter geworden, medewerkers van de fabriek zijn in opstand gekomen nadat ze gedwongen werden om in de fabriek te blijven. De gewelddadige opstand zorgt ervoor dat ongeveer 20.000 medewerkers de fabriek hebben verlaten. Dit heeft de productie nog meer vertraagd.

iPhone 14 Pro

iPhone 14 Pro tekorten lopen op tot 6 miljoen toestellen

De laatste productierapporten tonen aan dat de productie in november ongeveer een derde lager lag dan gepland. Deze sterk verlaagde productie leidt naar alle waarschijnlijkheid tot een tekort van 6 miljoen iPhone 14 Pro (Max)-toestellen.

Het is nog onduidelijk wanneer deze tekorten weer aangevuld worden, zeker nu de chaos in Zhengzhou onverhoopt nog erger is geworden. Foxconn, de werkgever van de medewerkers in de iPhone-fabriek, probeert medewerkers met hoge bonussen toch in de fabriek te houden. Het is nog maar de vraag of de productie begin 2023 al helemaal hervat wordt.

MacBook-productie komt ook in gevaar door protesten

Niet alleen in Zhengzou nemen de protesten tegen het enorm strenge coronabeleid toe, ook in Shanghai is er steeds meer verweer. De protesten worden hardhandig neergeslagen, maar het geduld van de Chinese bevolking lijkt op te raken.

In Shanghai worden de meeste MacBooks geproduceerd. Deze productie komt eveneens in gevaar door de protesten en ongeregeldheden in de stad. Het is nog niet duidelijk hoe groot de impact van de onrust gaat zijn op de MacBook-productie, maar het is te hopen dat dit niet zo uit de hand gaat lopen en er tekorten ontstaan, net als bij de iPhone 14 Pro-productie.

iPhone 14 kopen? De iPhone 14 (Plus) is nog te krijgen

Wil je toch een iPhone 14 voor de feestdagen in huis halen? De iPhone 14 en de iPhone 14 Plus zijn wél nog te krijgen en worden ruim op tijd geleverd voor Kerstmis. Check de beste prijzen in onze prijsvergelijker:

Apple iPhone 14 prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 45,- p/m

Bekijk beste prijs

Los nieuw

€ 911,-

Bekijk beste prijs

Apple iPhone 14 Plus prijzen vergelijken

Met abonnement

€ 52,- p/m

Bekijk beste prijs

Los nieuw

€ 970,-

Bekijk beste prijs

Wil je op de hoogte zijn van al het Apple-nieuws? Meld je dan vooral even aan voor onze nieuwsbrief. Download daarnaast de gratis iPhoned-app en houd onze website in de gaten.

Bron: 9to5mac
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 14 Pro
Apple iPhone 14 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu