De mooiste kerstcadeaus vind je bij Amac: nu tot 15% korting

‘iPhone 14 Pro krijgt grotere camerabult met 48-megapixelcamera’

Koen van Ekeren
28 maart 2022, 10:10
2 min leestijd
‘iPhone 14 Pro krijgt grotere camerabult met 48-megapixelcamera’

De camera van de nieuwe iPhone 14 Pro wordt groots – letterlijk en figuurlijk. Volgens geruchten wordt het camera-eiland groter. Een Apple-insider laat weten dat dit komt doordat de camera een flinke upgrade krijgt: de hoofdlens van de iPhone 14 Pro heeft een sensor met liefst 48 megapixels.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 14 Pro krijgt groter camera-eiland

Vorige week deelde Apple-leaker Max Weinbach gedetailleerde schematics van de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Die laten onder meer zien dat de camerabult forser wordt. De huidige camerabobbel is 3,60 millimeter hoog; bij de iPhone 14 Pro is dat 4,17 millimeter. Ook de breedte en hoogte van de camera-module nemen toe.

Dat het camera-eiland groter wordt, heeft alles te maken met de nieuwe 48 MP-camera. Dit laat de gerenommeerde Apple-analist Ming-Chi Kuo op Twitter weten. Hij voegt daaraan toe dat het diagonaal van de Contact Image Sensors (CIS) met 25 tot 35 procent toeneemt. Ook wordt de camera door de 48 MP-lens vijf tot tien procent dikker.

Kuo heeft overigens al vaker naar buiten gebracht dat de iPhone 14 Pro een camera met 48 megapixels krijgt. Dat is een stuk meer dan de iPhones van nu: die hebben een sensor met 12 megapixels. De Apple-insider zei eerder dat hij gelooft dat de de iPhone 14 Pro ‘camerafotografie met smartphones naar een nieuw niveau tilt.’

Pixel binning

De Apple-analist liet eerder al weten hoe de 48 MP-sensor waarschijnlijk zal werken. Onder gunstige lichtomstandigheden schiet de camera scherpe foto’s. Met de 48 megapixels kan er immers meer informatie in een foto worden geperst. Dat levert gedetailleerdere plaatjes op.

Maar een lens met meer megapixels heeft ook een nadeel. De camerasensor blijft ongeveer even groot, waardoor de individuele pixels kleiner worden. Deze kleine pixels vangen minder licht op, dus de kwaliteit van de foto’s is minder goed bij weinig licht.

iPhone 14 Pro 48 megapixelcamera

Om te zorgen dat de camera toch goed presteert bij weinig licht, maakt de iPhone 14 Pro volgens Kuo gebruik van het zogeheten pixel binning. Hierbij worden meerdere naast elkaar liggende pixels gecombineerd tot één superpixel. Zo schiet de iPhone ook in slechtere lichtomstandigheden goede foto’s, al zijn het dan wel plaatjes van 12 megapixels.

Wil je meer weten over wat Apple van plan is met de iPhone 14 (Pro)? Bekijk onze eerdere artikelen:

Bron: Twitter
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 14 Pro
Apple iPhone 14 Pro

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu