De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

iPhone 13 gaat de ruimte in: ‘bellen via satellieten komt eraan’ – update

Piet-Jan Lentjes
31 augustus 2021, 8:54
3 min leestijd
iPhone 13 gaat de ruimte in: ‘bellen via satellieten komt eraan’ – update

Volgens de laatste geruchten heeft de iPhone 13 niet alleen ondersteuning voor 4G en 5G. Apple-analist Ming-Chi Kuo zegt dat je ook zonder dekking van 4G en 5G straks kunt bellen en berichten versturen, via satellieten.

Lees verder na de advertentie.

Update 31 augustus 08:54 uur:

Nadat Kuo met zijn gerucht naar buiten kwam, volgde al snel Bloomberg met een aanvulling. Volgens de site is de satellietcommunicatie speciaal bedoeld voor twee nieuwe functies.

De eerste functie heet ‘Emergency Message via Satellite’ en laat je tekstberichten naar nooddiensten sturen als er geen mobiel netwerk in de buurt is. Deze functie wordt rechtstreeks geïntegreerd in de Berichten-app, naast iMessage en sms. Tekstballonnen van berichten die via deze satellietdienst zijn verstuurd, krijgen een grijze kleur. Bovendien is de lengte van de berichten beperkt.

De tweede functie betreft een belfunctie voor zware noodgevallen, zoals een grote brand of vliegtuigongeluk. Ook deze werkt zonder mobiel bereik, maar via satellieten in de ruimte. Deze functie is te vergelijken met het Nederlandse noodnummer 112. Als je belt, wordt ook je locatie naar de hulpdiensten gestuurd. Bovendien is er een integratie met SOS-noodmelding van iOS waardoor je SOS-contactpersonen ook op de hoogte worden gebracht.

Nog niet dit jaar

Verder laat Bloomberg weten dat de techniek voor deze satellietcommunicatie waarschijnlijk al in de iPhone 13 zit, maar dat de functie pas in 2022 officieel wordt uitgerold.

In eerste instantie was Apple overigens ook van plan om eigen satellieten de ruimte in te sturen, maar het gaat nu reeds bestaande netwerken gebruiken.

Initieel bericht van 30 augustus 10:31 uur:

De ruimte in: iPhone 13 satellietencommunicatie

De iPhone 12 heeft ondersteuning voor onder andere 4G en 5G om te internetten en bellen. De iPhone 13 krijgt hier volgens Ming-Chi Kuo een extra optie bij, namelijk communicatie via satellieten. Het voordeel hiervan is dat je ook buiten de dekking van het 4G- of 5G-netwerk kunt bellen en berichten sturen.

Ook interessant: iPhone 12 en 5G: 6 vragen en antwoorden

Ming-Chi Kuo vertelt in een bericht aan investeerders dat de iPhone 13 ondersteuning krijgt voor low earth orbit (LEO)-satellietcommunicatie. Dit zijn satellieten in lagere omloopbanen. De Apple-analist geeft hierbij aan dat de iPhone 13 een ‘aangepaste versie van de Qualcomm X60-chip krijgt’. Deze chip ondersteunt communicatie via satellieten.

Het is nog niet duidelijk of Apple de techniek gaat gebruiken ter ondersteuning van de mobiele verbinding. Waarschijnlijk wordt het meer een functie die je gebruikt in een noodgeval, bijvoorbeeld bij problemen op zee of tijdens een survival kampeertrip.

Satellieten communicatie: alleen voor noodgevallen

Huidige satelliettelefoons zijn duur en de communicatie is erg langzaam. Daarom ben je hiermee beperkt tot spraak- en tekstberichten. Ondersteuning voor satellietcommunicatie op je iPhone is erg nieuw en Apple heeft net pas 5G toegevoegd op de iPhone 12. Het is daarom nog te vroeg om te denken dat je straks kunt videochatten vanaf een bergtop of diep in de woestijn. Voor noodgevallen is het echter een prima optie.

Laat de iPhone 13 maar komen

Het blijft nog even spannend wat de iPhone 13 precies voor nieuwe functies krijgt. Pak je agenda er maar bij, want het lijkt erop dat 14 september de jaarlijkse keynote gaat plaatsvinden! Wil je meer weten over de iPhone 13? Hieronder lees je meer!

Lees meer over de iPhone 13iPhone 13 miniiPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 geruchten: dit verwachten we van de nieuwe iPhones!
Bronnen: 9to5Mac, Bloomberg
Bron afbeelding: Ian Zelbo (Twitter)
Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu