Uitleg: Waarom de iPhone 12 in Nederland duurder is dan in Amerika

Michel van 't Klaphek
20 oktober 2020, 14:57
3 min leestijd

Waarom is de iPhone 12 duurder in Nederland dan in de Verenigde Staten? En waar komt dit prijsverschil vandaan? In dit artikel checken of wij daadwerkelijk meer voor Apple-producten betalen dan anderen.

Lees verder na de advertentie.

Waarom de iPhone 12 in Nederland duurder is

Ieder jaar kun je er vergif op innemen. Net na de presentatie van de nieuwe iPhones beginnen mensen zich af te vragen waarom de Amerikaanse adviesprijzen zo laag liggen. Hoe kan het dat zij een iPhone 12 mini voor 699 dollar op de kop tikken, terwijl wij er 809 euro voor moeten neerleggen?

Het simpele antwoord is belasting. Apple communiceert de Amerikaanse adviesprijzen namelijk altijd exclusief btw. Dat komt omdat de regelgeving per staat verschilt. In sommige staten betaal je helemaal geen belasting over aankopen, terwijl je in andere staten bijna 10 procent over je iPhone 12 moet afdragen.

In onderstaande tabel hebben we daarom de Nederlandse en Amerikaanse adviesprijzen van de vier nieuwe iPhones met elkaar vergeleken. De dollarprijzen zijn hierbij naar euro’s omgerekend, en de europrijzen zijn exclusief btw. In de laatste kolom wordt duidelijk hoeveel duurder een iPhone 12-telefoon in Nederland is.

ModelAmerikaanse prijs*Nederlandse prijs**Verschil in %
iPhone 12679751+10.6
iPhone 12 Pro849957+12.7
iPhone 12 Pro Max9341040+11.3
iPhone 12 mini594668+12.5
*Omgerekend in euro’s**exclusief btw

En inderdaad, iPhones zijn daadwerkelijk goedkoper in Amerika. Het brutoverschil is bij de meeste toestellen zo’n 100 euro. Maar, dit is slechts het halve verhaal. Er zijn namelijk wel wat nuanceringen bij dit verschil te plaatsen, al vallen die niet altijd in het voordeel van de Nederlandse portemonnee uit.

1. Verschillende belastingtarieven

In kolom twee, waar de Amerikaanse adviesprijzen staan, gaan we er bijvoorbeeld vanuit dat je geen btw over aankopen afdraagt.

Dit is slechts voor een klein deel van de Amerikaanse bevolking werkelijkheid. In slechts vijf staten hoef je namelijk geen btw over aankopen af te dragen. De meeste Amerikaanse staten hanteren wel btw-regels. Meestal moet je tussen de 5 en 10 procent belasting over producten afdragen.

2. Btw inhouden

Verder zijn we er in de bovenstaande tabel vanuit gegaan dat je de btw over producten mag aftrekken, bijvoorbeeld omdat je zelfstandig ondernemer bent. Die vlieger gaat voor de meeste mensen niet op. Zij moeten het volledige iPhone-aankoopbedrag ophoesten.

3. Overige kosten

Bovendien laten we enkele factoren helemaal buiten beschouwing. Denk bijvoorbeeld aan de transportkosten die voor Apples rekening zijn. En vergeet ook lokale (Nederlandse) wet- en regelgeving niet, zoals de thuiskopieheffing.

Conclusie: is de iPhone 12 in Nederland duurder?

De iPhone 12 is in Amerika wel degelijk goedkoper dan in Nederland, hoe je het ook wendt of keert. Wel is het lastig vergelijken, want het maakt in de VS veel uit in welke staat je een product aanschaft. Wel is het prijsverschil kleiner dan vaak wordt gesuggereerd.

Nieuwe iPhone kopen

Alle iPhone 12-telefoons zijn inmiddels in Nederland te bestellen, al lopen de levertijden (zoals verwacht) rap op. De iPhone 12 en iPhone 12 Pro gingen als eerst in de verkoop en kosten respectievelijk 909 en 1159 euro.

Apple iPhone 12 prijzen vergelijken

Bekijk product

Apple iPhone 12 Pro prijzen vergelijken

Bekijk product

De pre-order van de iPhone 12 mini en iPhone 12 Pro Max is op 6 november van start gegaan. Een week later, op 13 november, vindt de definitieve release plaats. Je moet er dus snel bij zijn om een exemplaar te bemachtigen. De toestellen kosten respectievelijk 809 en 1259 euro.

iPhone 12 mini los kopen

iPhone 12 mini met abonnement kopen

iPhone 12 Pro Max los kopen

iPhone 12 Pro Max met abonnement kopen

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 12

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen