De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

iPhone 12 mini: 8 verwachtingen voor de gloednieuwe compacte iPhone

Lars Paijmans
12 oktober 2020, 17:03
6 min leestijd
iPhone 12 mini: 8 verwachtingen voor de gloednieuwe compacte iPhone

Voor het eerst verschijnt in september een vierde iPhone: de kleinere iPhone 12 mini. Maar ondanks het compacte formaat wordt dit een toestel om niet te onderschatten. Dit zijn onze verwachtingen voor de iPhone 12 mini.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 12 mini-verwachtingen

Met september in zicht is het hoog tijd om de balans op te maken: wat verwachten wij van de vier iPhones die Apple dan onthult? Naast onze iPhone 12 verwachtingen en iPhone 12 Pro verwachtingen hebben we onze verwachtingen van misschien wel het meest interessante model op een rij gezet: de compacte iPhone 12 mini.

1. Nieuw design en compact formaat

Net als de drie andere iPhones die dit najaar uitkomen, introduceert de iPhone 12 mini een nieuw design. Deze kun je het beste zien als een mix tussen de iPhone 11 en de iPhone 4. Met hardere randen en daardoor een rechthoekiger ontwerp oogt het toestel een beetje als de meest recente iPad Pro’s. Als bijkomend verschil is de iPhone 12 mini een stuk compacter dan we van Apples high-end toestellen gewend zijn.

Met een scherm van 5,4 inch is dit de allereerste kleine iPhone met een voorkantvullend display. Mensen die teleurgesteld waren in de iPhone SE 2020 door het verouderde ontwerp: dit lijkt de iPhone te worden waar je echt op hebt gewacht. Mogelijk heeft de iPhone 12 mini ook een kleinere inkeping dan voorheen, doordat Apple de Face ID-componenten dichter op elkaar heeft gepakt. De mini is de enige van de vier nieuwe toestellen die een kleinere notch heeft.

Verder zorgt het compacte formaat mogelijk wel voor een noodgedwongen kleinere accu. Het toestel zou daardoor volgens een gerucht een minder lange accuduur hebben dan de iPhone 11 van vorig jaar. Qua kleuren is er nog veel onduidelijk. Voor verwachtingen kijken we namelijk meestal naar de voorganger, maar die heeft de vermeende kleinste iPhone van 2020 niet. Uit recente geruchten blijkt dat de iPhone 12 mini verkrijgbaar zal zijn in zwart, wit, rood, blauw, en groen.

2. 5,4 inch oled-scherm

Zoals gezegd is de iPhone 12 mini een stuk kleiner dan we gewend zijn. Het toestel heeft een 5,4 inch-display, dat op de notch na de hele voorkant van het toestel beslaat. Een flink verschil met het 5,8 inch-scherm dat de iPhone 11 Pro nu heeft dus, en al helemaal met de grotere iPhone 12 met 6,1 inch-display. Daardoor is het toestel bijvoorbeeld beter te bedienen met een hand.

Net als de drie andere iPhone 12-modellen wordt de mini uitgerust met een Super Retina XDR oled-display, wat hem ook op dat vlak een stuk beter maakt dan de iPhone SE 2020. Wat compacte iPhones betreft is de 12 mini dus duidelijk beter dan de SE 2020, maar dat gaan we ongetwijfeld ook terugzien in de prijs.

3. Dubbele cameralens

De driedubbele cameralens die de iPhone 11 Pro en Pro Max introduceren blijft in 2020 ook exclusief voor de Pro-modellen. Dat betekent dat de iPhone 12 het samen met de iPhone 12 mini met een dubbele cameralens moet doen. Net als vorig jaar is er een ultra groothoeklens toegevoegd, waarmee je een veel groter gebied vast kunt leggen.

Daarnaast zal de camera de Nachtmodus ondersteunen, waarmee je veel betere foto’s in het donker maakt. Ook zou de autofocus sterk verbeterd zijn, zodat het toestel minder tijd nodig heeft om scherp te stellen op hetgeen jij wil fotograferen.

Wel zou de LiDAR-sensor ontbreken, die wel op de Pro-varianten te vinden is. Deze sensor meet de afstand van de iPhone tot voorwerpen binnen vijf meter. Daardoor weet de smartphone precies hoe ver een voorwerp of persoon zich van de camera bevindt, zodat de instellingen daarop afgestemd kunnen worden. Dat is ook handig voor ar-functies.

4. Prijs: goedkoper dan iPhone 12

Omdat dit de eerste keer is dat Apple een dergelijke compacte high-end smartphone uitbrengt, hebben we ook nog geen prijs van voorgaande toestellen om een inschatting mee te maken. Wat al wel vast staat is dat de iPhone 12 mini een stuk duurder wordt dan de iPhone SE 2020. Dat toestel richt zich met het oudere ontwerp, enkele camera en 4,7 inch-display duidelijk op een doelgroep die vooral op zoek is naar de laagste prijs.

De iPhone 12 mini zal zich richten op de mensen die wel flink wat geld voor een smartphone over hebben, maar simpelweg op zoek zijn naar een krachtig maar handzaam model. Wij verwachten daarom een prijs die net iets onder die van de iPhone 12 zal liggen. Net als de iPhone 11 Pro en Pro Max verwachten we een prijsverschil van rond de honderd euro. Dat zou het volgende betekenen:

  • iPhone 12 mini 64GB: 709 euro
  • iPhone 12 mini 128GB: 759 euro
  • iPhone 12 mini 256GB: 879 euro

5. Ondersteuning voor 5G

De iPhone 12-serie zal de eerste zijn die 5G ondersteunt. De geruchten over de details lopen echter flink uiteen. Enerzijds zijn er bronnen die zeggen dat Apple twee versies van de iPhones maakt: één met en één zonder 5G-ondersteuning. Deze zouden ook op andere momenten uitkomen, waarbij de 5G-modellen door de coronacrisis uitgesteld zouden zijn naar november.

De kans op een iPhone 12 mini met 5G-ondersteuning is echter groot. Hoewel alle vier de iPhone 12-modellen ondersteuning voor 5G lijken te krijgen, zou er onderling nog steeds verschil zijn. De iPhone 12 mini zou uitgerust worden met ‘Sub-6GHz 5G’, momenteel de meest voorkomende, maar ook niet de snelste vorm van 5G.

In Nederland hebben we daar voorlopig nog weinig aan, omdat het land nog lang geen 5G-dekking heeft. Dat maakt de smartphone echter wel toekomstbestendig voor het moment dat dit wel het geval is.

6. Geen oplader of oordopjes in de doos

Verwacht een storm op social media als dit gerucht blijkt te kloppen. Voor het eerst zou Apple de nieuwe iPhone niet meer bundelen met een gratis oplader en setje Lightning-EarPods. Deze accessoires verdwijnen uit de doos en maken plaats voor een stevigere Lightning-naar-usb-c-kabel.

Apple zou dit doen om kosten te besparen, de vraag naar AirPods te laten stijgen en in verband met het milieu. Toch hoeft het niet erg te zijn, als Apple het maar goed aanpakt. In onderstaande opinie leggen we uit hoe.

7. Draait op A14-chip en iOS 14

De A14-chip en iOS 14 zijn misschien wel de belangrijkste onderdelen van de iPhone 12 mini. De A-serie chips worden door Apple zelf gemaakt en ontwikkeld, waardoor ze naadloos aansluiten op de soft- en hardware. Dat zorgt er al jaren voor dat deze chips keer op keer als beste uit de test komen op het gebied van snelheid, kracht en efficiëntie.

iOS 14 is de nieuwe grote iOS-update van dit jaar, dat Apple in september uitbracht. De update zorgt voor de introductie van widgets en verbeteringen aan populaire apps als Muziek en Foto’s. Wij hebben iOS 14 inmiddels uitgebreid getest. Je leest over onze ervaringen in onze iOS 14 review.

8. Onthuld op 13 oktober

Dankzij de coronapandemie en vertragingen die daarmee gepaard gaan, heeft Apple ervoor gekozen om de vier 2020 iPhones een maand later te onthullen. Dat gebeurt traditiegetrouw met een speciaal evenement. Volgens de verwachtingen kun je het toestel op 6 november pre-orderen, waarna de eerste exemplaren de week erop geleverd worden.

Volg iPhoned voor alles over de iPhone 12

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de iPhone 12? Meld je dan aan voor onze dagelijkse/wekelijkse nieuwsbrief, download de gratis iPhoned-app voor je iPhone of houd de site in de gaten. De redactie van iPhoned volgt alle nieuwtjes rondom de nieuwe Apple-telefoons op de voet. Op dinsdag 13 oktober doen wij uiteraard live verslag van het iPhone 12-event.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 12 mini
Apple iPhone 12 mini

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu