5G en de iPhone 12: 6 vragen en antwoorden

Michel van 't Klaphek
8 oktober 2020, 13:03
4 min leestijd
5G en de iPhone 12: 6 vragen en antwoorden

2020 is het jaar dat Apple overstapt naar 5G. Alle iPhone 12-telefoons kunnen dan ook met de opvolger van 4G aan de slag. Maar, er zitten wel wat haken en ogen aan vast. In deze FAQ praten we je bij over alles dat je moet weten over de iPhone 12 en 5G.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 12 5G: 6 vragen en antwoorden

Om het stuk overzichtelijk te houden geven we antwoord op de meest veelgestelde vragen. Mis je een vraag in onderstaand overzicht? Stuur dan een mailtje naar redactie@iphoned.nl, of laat van je horen in de reacties.

i1. Heeft de iPhone 12 5G?

Jazeker! Na jaren van speculatie maakt Apple in 2020 eindelijk de overstap naar de opvolger van 4G. Alle iPhone 12-modellen kunnen met 5G overweg. Dat is fijn, want veel andere smartphone-fabrikanten rollen de nieuwe netwerkstandaard geleidelijk aan uit. Bij de iPhone 12 krijg je altijd toegang tot 5G, welke kleur, opslagcapaciteit of uitvoering je ook koopt. Ook bij de Samsung Galaxy S21 is dat inmiddels het geval.

2. Wat kan ik hiermee?

Alles wat je ook met 4G kan, maar dan (in de toekomst) sneller en stabieler. 5G is ten eerste sneller dan zijn voorganger. Hierdoor is van wachttijden bij het kijken van een Netflix-film bijvoorbeeld geen sprake, en ook het uploaden van foto’s gaat veel vlotter.

Daarnaast belooft 5G meer stabiliteit. Dat is met name fijn voor wanneer je bijvoorbeeld op een festival bent en je vrienden een berichtje wil sturen om ze op te zoeken. Nu komt het nog weleens voor dat je WhatsApp blijft hangen, maar dat moet met 5G verleden tijd worden.

3. Werkt de iPhone 12 nog wel met 4G?

Absoluut. 5G is een keuze, geen verplichting. Vind je 4G snel genoeg en heb je geen behoefte aan de opvolger? Dan kun je de iPhone 12, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max en iPhone 12 mini ‘gewoon’ met 4G gebruiken, net zoals alle andere smartphones.

Sterker nog, de Apple-telefoons kunnen tussen de twee generaties wisselen. Heb je wél een 5G-abonnement maar tijdelijk geen dekking? Dan valt de iPhone 12 terug op het vertrouwde 4G-signaal.

4. Hoeveel sneller is het?

Dat hangt van de omstandigheden af, waaronder waar je bent en bij welke provider je zit. In Nederland is het 5G-netwerk bijvoorbeeld nog niet landelijk beschikbaar en ook de snelheid wisselt sterk tussen locaties. Als vuistregel kun je echter aanhouden dat de eerste versie van het Nederlandse 5G-netwerk ongeveer tien procent sneller is dan 4G.

De echte snelheidswinst komt in 2022. Dan gaat namelijk het belangrijkste 5G-onderdeel geactiveerd worden: de zogeheten 3,5GHz-frequentieband. Deze ‘band’ ga je vooral in steden tegenkomen en belooft fiks sneller te worden dan de huidige frequenties. Momenteel is er één 5G-band in Nederland actief: de 700MHz-frequentie. Deze heeft een groot bereik, en is daarmee ideaal voor bijvoorbeeld het buitengebied, maar niet zo snel.

5. Ik heb gehoord dat de Nederlandse iPhone 12 met 5G niet zo snel is als de Amerikaanse, klopt dat?

Jammer genoeg wel. Dat zit zo: Amerikanen kunnen gebruikmaken van millimetergolf, vaak afgekort tot mmWave. Dit is de snelste versie van het 5G-netwerk. Wij Nederlanders kunnen ‘slechts’ met Sub 6-GHz aan de slag, een minder snelle versie van het nieuwe netwerk.

Voorlopig maakt dit overigens weinig uit. Pas in 2022 worden de hoge 5G-frequenties (die voor mmWave nodig zijn) geveild. Tegen die tijd kunnen providers de 26GHz-frequentie gaan uitrollen en dan maakt het ontbreken van mmWave-ondersteuning op de iPhone 12-serie wél uit. Dan kunnen Amerikaanse iPhone 12-bezitters namelijk flink sneller internetten dan wij. Het ontbreken van mmWave is daarom vooral jammer met het oog op de toekomst.iPhone 12 geheugen

6. Gaat mijn accu sneller leeg door 5G?

Ja. 5G is over het algemeen veel belastender voor smartphone-accu’s dan 4G. Waarschijnlijk wordt dit gat de komende jaren echter wel kleiner, bijvoorbeeld omdat fabrikanten meer te weten komen over de nieuwe netwerktechnologie en hier hun hardware op aanpassen.

In de tussentijd is het daarom fijn dat Apple de Smart Data-modus heeft geïntroduceerd. Deze functie zorgt ervoor dat je iPhone 12 5G alleen op een slimme manier gebruikt en de belasting op de accuduur tot een minimum beperkt.

Dat doet Smart Modus door te wisselen tussen 4G en 5G. Simpele taken waar geen spoed bij zit, zoals het verversen van apps op de achtergrond, gebeurt bijvoorbeeld via 4G. Zet je een Netflix-film aan of start je een online game op? Dan komt 5G op gang.

Meer over de nieuwe Apple-telefoons

Apple brengt de iPhone 12-telefoons in twee rondes uit. Het instapmodel en de iPhone 12 Pro zijn vanaf 23 oktober verkrijgbaar. De iPhone 12 Pro Max en iPhone 12 mini zijn sinds 6 november te bestellen.

Op iPhoned schrijven we vrijwel dagelijks over de nieuwe toestellen. We helpen je bij het maken van de juiste aankoopkeuze door je bij te praten over alle nieuwe functies van de iPhone 12-toestellen, en ze bijvoorbeeld te vergelijken met hun voorgangers. Dit schreven we eerder over de nieuwe Apple-telefoons:

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 12
Apple iPhone 12

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu