De iPhone 14 Pro: nu tot €10 korting per maand

iPhone 11 Pro vs iPhone XS: het upgraden waard?

Michel van 't Klaphek
12 september 2019, 13:09
6 min leestijd
iPhone 11 Pro vs iPhone XS: het upgraden waard?

De iPhone XS is net een jaar oud, maar zijn opvolger klopt alweer op de deur. Veel iPhone XS-bezitters staan nu dan ook voor een keuze: upgraden of niet? In dit artikel zetten we de twee toestellen tegenover elkaar.

Lees verder na de advertentie.

iPhone 11 Pro vs iPhone XS: de twee toestellen vergeleken

Afgezien van de driedubbele camera is er aan het uiterlijk van de iPhone 11 Pro weinig gesleuteld. Het toestel heeft nog steeds een inkeping aan de bovenkant van het display en afgeronde schermranden. Ook aan de grootte van het scherm is niets veranderd: die is nog steeds 5,8-inch.

Aan de achterkant zie je wel een duidelijke verandering. De iPhone 11 Pro heeft namelijk een opvallende driedubbele camera. Tezamen met de flitser zijn deze sensoren in een bult verwerkt. Over smaak valt niet te twisten, maar de dubbele camera van de iPhone XS is in ieder geval een stuk minder aanwezig.

Waterdichtheid en Haptic Touch

De nieuwe iPhone 11 Pro kan tot vier meter onder water gebruikt worden. Zijn voorganger blijft steken op een maximale diepte van twee meter. Verder is de behuizing van het nieuwe vlaggenschip matte afgewerkt, wat stijlvol oogt. Ook is de maximale helderheid verhoogd van 625 naar 800nits.

Verder hebben zowel de iPhone 11 Pro als iPhone XS een True Tone-scherm, hdr-ondersteuning voor een groot kleurbereik en een hoge pixeldichtheid. Tot teleurstelling van sommigen heeft Apple 3D Touch geschrapt. In plaats daarvan ga je met Haptic Touch aan de slag. Dit lijkt op 3D Touch, maar is niet hetzelfde.

Ook interessant: Uitleg: het verschil tussen 3D Touch en Haptic Touch

iphone 11 pro vs iphone xs camera

Camera’s

We stipten het al even aan: de grootste verandering van de iPhone 11 Pro vinden we aan de achterkant. De nieuwe 12 megapixel-sensor heeft een kijkhoek van 120 graden en vergezelt de twee andere 12 megapixel-camera’s. De nieuwe groothoeklens is handig tijdens het maken van panoramashots of foto’s van grote vriendengroepen. In de Camera-app kun je gemakkelijk tussen de camera’s schakelen.

De iPhone XS heeft daarentegen ‘slechts’ twee 12 megapixel-lenzen, bestaande uit een hoofdcamera en telefotolens. Met de laatste kun je inzoomen op foto’s. De iPhone 11 Pro kan net als de XS twee keer optisch inzoomen, waarbij je iets dichterbij haalt zonder kwaliteitsverlies.

iPhone 11 Pro heeft betere selfiecamera

De selfiecamera van de iPhone 11 Pro is ook onder handen genomen. Daar waar de iPhone XS zelfportretten maakt met een resolutie van 7 megapixel tikt het nieuwe vlaggenschip 12 megapixel aan. Ook kun je voortaan 4k-video’s opnemen met de voorste camera, in plaats van ‘slechts’ full-hd-filmpjes.

Maak je vaak foto’s in het donker? Dan is het goed om te weten dat de iPhone 11 Pro een speciale nachtmodus heeft. Ook de True Tone-flitser is helderder en is de Camera-app slimmer geworden. De software herkent bijvoorbeeld automatisch wat je probeert te fotograferen, en past de instellingen hierop aan.

In onze iPhone XS review waren we zeer te spreken over de foto- en videokwaliteit van het vlaggenschip van vorig jaar. Het is nog even afwachten hoe goed de driedubbele camera van de 11 Pro in praktijk presteert. Houd iPhoned dus in de gaten voor de review!

Hardware en snel opladen

De iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro hebben een A13-chip onder de motorkap. Deze processor is krachtiger en energiezuiniger dan de A12, die in de iPhone XS zit. Wederom is het nog even de vraag in hoeverre je dit verschil gaat merken. Bij beide modellen kun je uit drie configuraties kiezen: 64, 256 en 512GB opslag.

iPhone 11 Pro

Een andere verbetering is de accuduur. Volgens Apple gaat de iPhone 11 Pro vier uur langer mee dan de iPhone XS, terwijl de 11 Pro Max zelfs de vijf uur aantikt. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de grotere accucapaciteit. De behuizing van de iPhone 11 Pro is wel enkele millimeters dikker geworden om deze batterij te huisvesten.

Over accu’s gesproken: de iPhone 11 Pro wordt eindelijk geleverd met een 18 Watt-oplader. Dit is een flink voordeel ten opzichte van zijn voorganger, die standaard met een normale oplader werd geleverd. Beide modellen ondersteunen uiteraard draadloos opladen. Ook worden zowel de iPhone 11 Pro als iPhone XS straks geüpdatet naar iOS 13.

Lees ook: Dit is wanneer je iOS 13, iPadOS en andere updates kunt downloaden

Concurrent moet uit productie

De een zijn brood is de ander zijn dood. Op hetzelfde moment dat Apple de iPhone 11 Pro aankondigde werden de iPhone XS, XS Max, 7 en 7 Plus uit productie gehaald. Waarom moeten deze telefoons het veld ruimen? Zijn ze zo slecht vergeleken bij de nieuwe iPhones?

Nee. Apple wil zichzelf simpelweg niet in de vingers snijden. Het zit zo. De iPhone 11 Pro (Max) is iets duurder dan de iPhone XS (Max) vorig jaar was. Het bedrijf uit Cupertino stond daarom voor een dilemma: wat doen we met het oude vlaggenschip?

Een mogelijke optie is een prijsverlaging, maar dan zit de iPhone XS weer in het vaarwater van de iPhone 11. Het instapmodel van dit jaar is namelijk enkele honderden euro’s goedkoper dan de iPhone 11 Pro. De keuze is daarom simpel: Apple neemt het vorige vlaggenschip uit de schappen. De iPhone XS (Max) is bij providers en webshops nog wel te verkrijgen tegen een scherpere prijs omdat ze er ook vanaf moeten. Check onze prijsvergelijkers voor de actuele prijzen:

iPhone 11 Pro camera

iPhone 11 Pro vs iPhone XS: het upgraden waard?

Dus: is het verstandig om te upgraden van een iPhone XS naar een iPhone 11 Pro? Voor de meeste mensen niet, denken wij. De verschillen zijn immers minimaal, op een betere chip en extra camera na.

Wanneer jij veel in de weer bent met fotografie is de driedubbele camera van de iPhone 11 Pro wel interessant. Ook de selfiecamera is verbeterd en dankzij de Nachtmodus kun je ook in het donkere fraaie zelfportretten maken. Of dit de hogere prijs waard is, moet je zelf beslissen.

Er is een scenario denkbaar waarin het interessant is om over te stappen. Wanneer je momenteel een iPhone XS hebt en hier een iPhone 11 Pro Max voor terugneemt krijg je namelijk een wezenlijk ander toestel. Niet alleen kun je aan de slag met de driedubbele camera, ook het scherm is een stuk groter.

Pre-order iPhone 11 Pro start 13 september vanaf 14.00

De iPhone 11 Pro zal los en met abonnement worden aangeboden. Levertijden zullen snel oplopen en sterk verschillen per shop. Gebruik onze prijsvergelijkers om de beste deal te score en hem als eerste in huis halen of onderstaande links om naar de verschillende shops en providers te gaan als je al weet waar je hem wil halen.

iPhone 11 Pro met abonnement bestellen:

iPhone 11 Pro los (vanafprijs: €1159):


Lees meer over de iPhone 11 Pro

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone XS Max
Apple iPhone XS Max

Het laatste nieuws, tips en meer Apple in je inbox

Menu