iPhone 11 Pro vs. dslr test: kan de iPhone een professionele camera aan?

Dennis de Vries
11 november 2019, 11:04
2 min leestijd
iPhone 11 Pro vs. dslr test: kan de iPhone een professionele camera aan?

De camera van de iPhone 11 Pro wordt alom geroemd. Maar hoe goed is hij als je ‘m gebruikt in plaats van een echte dslr, voor professionele video’s?

Lees verder na de advertentie.

iPhone 11 Pro vs. dslr: welke is beter?

De website CNET nam de proef op de som. Hun zustersite Carfection maakt regelmatig uitgebreide videoreviews van auto’s en trekt daarvoor alles uit de kast. Normaal schieten ze beelden met de Panasonic GH5 of Sony FS7; professionele spiegelreflexcamera’s met alles erop en eraan. Voor één keer besloten ze een review echter volledig op te nemen met de iPhone 11 Pro.

Kan de smartphone de camera’s van elk duizenden euro’s vervangen? Het antwoord van producer Charlie Rose is misschien niet verrassend: “Het kan onze high-end camera’s met grotere beeldsensoren niet vervangen.” Desondanks heeft hij genoeg lovende woorden over voor de smartphonecamera.

Professionele video, geschoten met iPhone

De review van de Ford Mustang Bullitt is weliswaar volledig geschoten op de iPhone 11 Pro, maar het is geen simpel vlogje geworden. Bij het filmen had de cameracrew de beschikking over statieven, lenzen en belichting net als ze normaal zouden hebben. Alleen het camerawerk werd nu gedaan door de iPhone.

Bekijk de autoreview, gemaakt met de iPhone 11 Pro

Dat levert grotendeels prachtige en indrukwekkende beelden op, erkent ook Rose: “In goed licht, bij daglicht, zijn de beelden fantastisch. Van sommige shots is niet te zien dat ze met een iPhone zijn gemaakt.”

In andere situaties moest de smartphone echter zijn meerdere erkennen. Bij close-ups en donkere beelden is duidelijk te zien dat de camera veel beeldverwerking moet toepassen en ontstaat er ruis. Ook het ontbreken van scherptediepte, waarbij de achtergrond onscherp is om diepte te creëren, is een groot verschil met de gebruikelijke filmcamera’s.

Veel instellingen in camera-app

Rose is vooral te spreken over het feit dat je in de camera-app van de iPhone veel instellingen kunt aanpassen. “ISO, lensopening, handmatig scherpstellen, witbalans, dat is geweldig. Ik had nooit verwacht dat soort dingen te doen op een smartphone.” Wel vond Rose het aanpassen van de instellingen wat onhandig en crashte de app zo nu en dan; onvergeeflijk in een professionele omgeving.

Lees ook ons overzicht: 6 nieuwe camerafuncties van de iPhone 11-serie

De volledige ‘behind the scenes’, waarin Rose zijn ervaring met de iPhone 11 Pro deelt, is hieronder te bekijken.

Lees meer over de iPhone 11 Pro

Bron: CNET
Bron afbeelding: CNet / Youtube
Categorie: Devices
Device: iPhone 11 Pro

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple iPhone 11 Pro
Apple iPhone 11 Pro
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Spotlights Video's