Update – Waarom de iPhone 11 Pro altijd locatiegegevens doorstuurt

Michel van 't Klaphek
5 december 2019, 20:44
3 min leestijd
Update – Waarom de iPhone 11 Pro altijd locatiegegevens doorstuurt

De iPhone 11 Pro (Max) stuurt locatiegegevens door naar Apple, zelfs als je hier expliciet geen toestemming voor hebt gegeven. De iPhone-maker zelf ziet hier geen probleem in.

Update 5 december 20:44 uur:

Lees verder na de advertentie.

Apples reactie op Brain Krebs was vaag, maar een paar dagen later heeft de iPhone-maker alsnog gereageerd op vragen van TechCrunch. De website vroeg zich af hoe het kan dat de nieuwste iPhones locatiegegevens verzamelen, ook al geeft de gebruiker hier expliciet geen toestemming voor.

Dit heeft alles te maken met een nieuw soort technologie in de iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max: Ultra Wideband. Dit is een techniek die radiosignalen uitzendt in een klein gebied, zodat de iPhone zijn plaats binnenshuis beter kan bepalen.

“Het gebruik van Ultra Wideband-technologie is vanwege internationale regelgeving niet op alle plekken toegestaan”, zegt een woordvoerder van Apple. “iOS bepaalt daarom de locatie van een gebruiker om te bekijken of de iPhone zich in ‘verboden gebied’ bevindt, om zo te controleren dat we aan de regelgeving voldoen.”

Apple voegt hieraan toe dat de locatiegegevens enkel op de iPhone zelf opgeslagen worden: de data wordt dus niet verzonden. “Apple verzamelt dus geen locatiegegevens van iPhone-gebruikers”, zegt de woordvoerder stellig.

Het wemelt overigens al maanden van de geruchten dat de veelbesproken Apple Tag gebruikmaakt van Ultra Wideband-technologie. Dit apparaatje om verloren spullen terug te vinden is al veelvuldig uitgelekt. Check de Apple Tag-pagina voor meer informatie.

Origineel bericht van 5 december 10:43 uur:

iPhone 11 Pro stuurt locatiegegevens zonder toestemming door

Dat blijkt uit onderzoek van Brian Krebs. Op zijn website laat de techjournalist in een filmpje zien dat zijn iPhone 11 Pro locatiegegevens blijft doorsturen, ook al heeft hij hier in de instellingen geen toestemming voor gegeven. Dit is te zien aan het icoontje aan de statusbalk aan de bovenkant.

In de privacyvoorwaarden van Apple staat dat iPhones zo nu en dan locatiegegevens gebruikers doorsturen. Dit gebeurt onder meer om de dichtstbijzijnde zendmasten en wifi-hotspots te traceren. Volgens Apple is het echter mogelijk om hier een stokje voor te steken. Hiervoor moet je dit wel per app in de instellingen van iOS 13 uitzetten.

Om de proef op de som te nemen, trekt Krebs daarom per programma de toestemming in. Vervolgens zet hij de vliegtuigmodus aan en vervolgens weer uit. Alhoewel Krebs dus geen toestemming heeft gegeven om gps-gegevens te versturen, gebeurt het toch.

ipad pro

Apple ziet geen problemen

Apple heeft op de bevindingen gereageerd. “Wij zien geen veiligheidsrisico’s”, laat een bij de iPhone-maker werkzame ontwikkelaar weten. Volgens Apple worden de locatiegegevens verzonden vanwege “systeeminstellingen” die je niet kunt uitzetten via het instellingenscherm.

Het antwoord is dus vaag. Krebs speculeert dat het opmerkelijke gedrag te maken heeft met de specificaties van de iPhone 11 Pro. Het vlaggenschip kan namelijk overweg met wifi 6, de nieuwste internetstandaard. De iPhone 8 stuurt bijvoorbeeld geen locatiegegevens door, aldus Krebs.

Lees ook: iPhone 11 (Pro) kan overweg met wifi 6: dit heb je eraan

Apple en privacy

Al met al is het een opmerkelijke reactie van Apple. Het bedrijf staat doorgaans bekend om haar strenge privacybeleid. Eind november bevestigde ceo Tim Cook bijvoorbeeld nog dat de Amerikaanse overheid het verzamelen van persoonsgegevens aan banden moet leggen. Ook begon Apple een paar maanden geleden met ‘Log in met Apple‘, een privacybewuste manier voor het aanmelden bij websites.

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Apple AirTag
Apple AirTag
Menu
Nieuws Tips Reviews Apps Thema's Gidsen